CORONAVIRUS pe intelesul tuturor, partea a III-a

Suntem in plina pandemie cu SARS-COV2!

In acest articol va voi povesti despre protocolul pe care trebuie sa il urmam cand intram in casa, venind de exemplu de la serviciu sau de la cumparaturi.

Dupa cum am expus in articolul precedent (aici bagam linkul cu articolul), ne putem infecta cu SARS-COV2 prin contactul mainilor cu diferite suprafete infectate cu acesta. Este foarte usor ca virusul continut in picaturile de apa pe care le eliminam prin tuse, stranut sau vorbit sa ajunga pe suprafete pe care noi le atingem frecvent. Nu vorbesc doar de suprafete precum usa, laptop, telefon sau masa, ci si de suprafetele pe care calcam.

Prin urmare acest virus, stationat pe asfalt, poate fi “preluat” pe talpile pantofilor nostri. De aceea, primul lucru pe care il vom face cand vrem sa intram in casa va fi sa dezinfectam talpile pantofilor.

Cum putem face acest lucru? Imbiband covorasul de la intrarea in casa cu solutie cu clor, vom tapota cu talpa pantofului pe acest covoras. Apoi vom pune pantofii inauntru, tot timpul in acelasi loc, separat de locul unde stau papucii de casa.

Primul pas a fost deci sa dezinfectam talpile pantofilor.

Al doilea pas va fi sa ne spalam pe maini.  Ne vom spala minim 30 secunde cu apa si sapun, vom face mult clabuc ce va distruge virusul si ne vom sterge cu un prosop de hartie pe care il vom arunca la cos imediat.

Apoi, ca sa fim siguri ca am omorat virusul de tot, ar trebui sa aplicam pe maini solutii dezinfectante, frecand mainile pana la uscare. Daca am purtat manusi, vom avea grija sa le scoatem de pe maini inainte sa intram in casa si le vom pune intr-o punga pe care o vom izola si o vom arunca la cosul de afara.

Vom avea grija cum scoatem manusile. In urmatorul video voi exemplifica pusul si scosul manusilor, astfel incat sa nu riscam infectarea suprafetei mainilor:

Tineti minte: daca suntem nevoiti sa stam mai mult in afara casei (la serviciu, de exemplu), vom purta manusi tot timpul. In timpul purtării, putem spala manusile cu apa si sapun de cateva ori si putem aplica pe ele solutii dezinfectante de maini; asa se reduce riscul contaminarii altor suprafete sau persoane. Manusile sunt de unica folosinta, deci dupa utilizare trebuie aruncate la cos.

Daca avem si masca pe fata (ultimele stiri arata ca este obligatorie purtarea mastii de catre toti oamenii care ies afara), o vom arunca inainte sa intram in casa, la cosul de afara. O vom da jos de pe fata desprinzand-o din lateral, nu vom atinge cu mana suprafata mastii.

Din cauza faptului ca numarul mastilor chirurgicale este limitat, acestea sunt de folosit cu prioritate de catre cadrele medicale; asadar multi oameni nu vor avea acces la ele și vor apela la mastile artizanale. Acstea pot fi confectionate acasa, din diferite materiale groase si dense (bumbac, de exemplu); cu cat stratul materialului este mai gros, cu atat mai mult va retine particulele din aer, iar riscul de contaminare va fi mai scazut.

Al treilea pas va fi sa dezinfectam cu solutii cu alcool de minim 70 grade suprafetele pe care le-am atins cand am ajuns in casa, cum ar fi clantele usilor, manerele sau intrerupatoarele.

pacheth

Al patrulea pas va fi sa ne dezbracam de haine (care ar putea fi contaminate) si sa le punem intr-un sac separat pe care il vom izola. Aceste haine trebuie spalate, solitar, la masina de spalat: cat mai repede posibil, cu detergentii obisnuiti, la temperatura maxima suportata de material. Nu vom scutura hainele, prin aceasta manevra existand riscul sa contaminam aerul din incapere prin desprinderea virionilor de pe tesutura.

Mai exista supozitii stintifice ca am putea expune hainele la soare pentru cateva zile, fara sa le mai spalam. Se afirma deci ca razele UV si temperatura mare vor putea distruge SARS-COV2 de pe tesatura.

Ultimul pas este sa avem grija sa aerisim foarte bine camera in care stam. In caz ca suntem infectati vom elimina, prin vorbit, virusul in incapere. Acesta se va aduna in cantitate din ce in ce mai mare si astfel va exista un risc crescut de contagiozitate pentru un om sanatos care va intra in camera – adica se va infecta cu atat mai usor cu cat cantitatea de virus din aerul inhalat este mai mare.

Daca vom deschide geamul, aerul de afara va intra in camera si astfel se va micsora cantitatea de virus din interior, iar riscul de contagiozitate va fi mai mic.
Infoarmatiile de mai sus reprezinta un protocol simplu, care ne va ajuta enorm sa nu ii infectam si deci sa nu ii imbolnavim pe cei din casa, cei dragi noua.

Toate informatiile pe care vi le ofer sunt preluate din surse oficiale. Sa retinem insa ca SARS-COV 2 este un virus nou aparut “pe piata”; acesta inca se studiaza si in fiecare zi pot aparea date noi care le pot contrazice pe cele vechi. Voi actualiza datele de fiecare data cand este nevoie.

STATI ACASA si MULTA SANATATE!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *