Web Analytics
Operatia de deviatie de sept nazal - Dr. Ana Maria Apostol
operatia de deviatie de sept nazal

10 mituri despre operatia de deviatie de sept nazal

Atunci cand avem nasul infundat permanent, ziua si noaptea, apar o multime de consecinte nedorite: cefalee, ameteli, oboseala matinala, tulburari de memorie, tulburari de atentie, insomnie, sforait. În aceasta situatie, operatia de deviatie de sept nazal devine necesara.

Decizia în legatura cu operatia de deviatie de sept nazal este luata de medicul ORL, dupa un examen clinic ORL.

Sunt multe mituri legate de aceasta operatie de deviatie de sept, povesti care va sperie si va tin departe de un medic ORL. Totusi, acesta este cel mai in masura sa va povesteasca toate detaliile.

În continuare, voi combate 10 dintre aceste mituri si astfel voi încerca sa va determin sa nu va mai fie frica de aceasta interventie.

  1. Ati auzit ca doare in timpul interventiei si dupa. Ei bine, aflati ca nu doare nimic! S-a dezvoltat in ultimii ani anestezia generala, care este nemaipomenita. Aceasta ne face sa dormim in timpul operatiei si deci nu vom simti nimic. Așadar, medicul chirurg poate sa lucreze cu orice instrument vrea (chiar si cu dalta si ciocanul) si noi nu simtim nimic; de asemenea nu ne va durea nimic nici cand ne trezim din operatie si nici in urmatoarele ore.
  2. Ati auzit ca va invinetiti si ca va umflati la fata. Nu este adevarat. Acest lucru se intampla la rinoplastie, adica atunci cand vrei sa-ti modelezi nasul pe dinafara, nu pe dinauntru. In operatia de deviatie de sept nazal se lucreaza pe niste cartilagii si oase foarte subtiri din interiorul nasului si nu se va vedea la suprafata nici urma ca am fost operati.
  3. Da, se tamponeaza nasul imediat dupa operatie si vom respira pe gura, dar doar 24 ore. Este suportabila aceasta perioada, care va fi in spital. Si NU, nu ne va durea ingrozitor cand vom scoate acele tampoane. Imediat inainte de a le scoate, le vom inmuia cu picaturi de vitamina A si, cu blandete, le vom extrage din nas; procesul va dura 10 secunde pentru fiecare nara. Durerea este moderata si va dura cateva secunde.
  4. Nu vom sangera mult la detamponare, ci vom sangera cateva minute pana se coaguleaza sangele. Vom sta cu capul in jos, va intra aer inauntru si se vor forma minime cheaguri, pe care le vom elimina prin suflare.
  5. Nu vom capata sensibilitate dupa aceasta operatie, nu vom raci mai des; din contra, vom fi mult mai puternici in cazul unei eventuale raceli, pentru ca nasul va respira mai bine si va suporta mai bine o eventuala infectie. Iar mucoasa nazala, datorita faptului ca primeste o cantitate mai mare de oxigen din aer, va fi mai echilibrata si mai puternica.
  6. Nu ne va scadea mirosul, din contra acesta isi va mai reveni. Daca nasul va fi bine desfundat, va intra o cantitate mai mare de aer, care va excita mai mult terminatiile nervoase olfactive situate in etajul superior al nasului.
  7. Vindecarea postoperatorie nu va dura 6 luni, ci o luna si jumatate.
  8. Vom putea face sport la 3 saptamani dupa interventie si, tot de atunci, calatorii mai lungi sau zboruri cu avionul.
  9. Nu va exista risc mai mare de sangerare dupa ce vom face operatia de deviatie de sept nazal; din contra, mucoasa va fi mai echilibrata si trofica, iar sangerarile nu se vor mai repeta.
  10. Nu ni se va mai infunda nasul niciodata si nu vom mai pune picaturi in nas vreodata dupa aceasta operatie si dupa cea de reductie volumetrica a cornetelor nazale inferioare. Septul nazal nu poate devia din nou, chiar daca intervine un traumatism la nivelul nasului, deoarece cartilajul septal a fost scos si a ramas doar mucoasa septala, care nu poate devia.

Sfatul meu: dupa toate aceste mituri combatute si explicate, va invit pe toti cei care respirati greu, sforaiti, sunteti obositi mai tot timpul si nu mai aveti chef de viata sa intrati intr-un cabinet ORL si sa va asumati decizia medicului. Pentru binele vostru, pentru a va creste calitatea vietii, medicul va recomanda operatia de deviatie de sept nazal.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.