Web Analytics
Glosar ORL - Alerta ORL

Am creat aceasta sectiune, denumita GLOSAR ORL, deoareced de-a lungul timpului voi incerca sa public si sa explic pe intelesul tuturor cat mai multi termeni medicali din domeniul ORL.

Asadar, vom incepe cu primul, si anume, ce inseamna ORL

O.R.L otorinolaringologie: oto= ureche, rino= nas, laringo= laringe; deci noi „orl-istii” ne ocupam de ureche, nas, gat = faringele si laringele (unde se afla corziile vocale- de unde se formeaza vocea).

Daca ai nevoie sa cunosti termeni medicali, te invit sa adaugi in sectiunea GLOSAR ORL o intrebare in sectiunea de comentarii, iar eu iti voi raspunde la intrebare. Pune o intrebare – click aici!

CORNET NAZAL: o lamela osoasa inconjurata de o mucoasa foarte bogata in vase de sange, situata pe peretele lateral al fosei nazale. Exista 3 cornete nazale situate pe etaje de inaltime diferite adica cornet nazal inferior la baza fosei nazale, cornetul nazal mediu- etajul mediu al fosei nazale si cel superior situat aproape de varful fosei.  Acest cornet nazal are rolul de a steriliza, umidifica, incalzi aerul care intra in nas; astfel aerul din exterior va fi adus la temperatura si umiditatea corpului.

 

download

 

 

RINITA: inflamatie a mucoasei nazale (dilatarea vaselor de sange din interior),  care se manifesta prin marirea in volum a mucoasei, in special a cornetelor nazale dand obstructie nazala si  prin aparitia unor secretii la suprafata acesteia.

RINITA ACUTA: inflamatia mucoasei nazale (dilatarea vaselor de sange din interior)  care se manifesta timp de 2 saptamani

RINITA SUBACUTA: inflamatia mucoasei nazale care evolueaza intre 2 saptamani si 3 luni

RINITA CRONICA: inflamatia mucoasei nazale care evolueza de mai bine de 3 luni

RINITA VASOMOTORIE: inflamatia mucoasei nazale non alergica, data de bacterii, virusuri , factori iritanti -poluare, utilizarea excesiva a sprayurilor nazale vasoconstrictoare

RINITA ALERGICA: inflamatia mucoasei nazae data de alergenii inhalatori ( polenuri,  praf, mucegai,puf, pene, par), poate fi sezoniera (2-3 luni/ polenuri sau ambrozie) sau perena (care tine tot anul- praf si noxe)

 

SEPTUL NAZAL:  peretele median care desparte nasul in doua camere, el este lung 7-10 cm, este format in fata de cartilagiu si in spate de os

DEVIATIA DE SEPT NAZAL: o curbura anormala a septului nazal, curbura spre stanga sau dreapta care poate ocupa din spatiul fosei nazale,; aceasta deviatie de sept poate sa fie mica si sa nu afecteze asa de mult respiratia, dar in unele cazuri poate fi mare si lunga ocupand o mare parte din fosa nazala.  Marea majoritate a oamenilor au deviatie de sept nazal intr-o masura mai mare sau mai mica.

 

download 1

VEGETATII ADENOIDIENE: un fel de “carnita” care este formata din tesut limfatic si se afla intr-o cavitate in spatele nasului. ( asa zisii polipi); o structura care apare la nastere si dispare in 90% dupa 12 ani.

Tesut limfatic: este aceea parte a organismului nostru care ne asigura imunitatea, contine celule ( leucocitele) care ne apara impotriva germenilor.

Rinoadenoidita acuta: inflamatia mucoasei nazale si vegetatiilor adenoidiene, datorita unei viroze, raceli; se manifesta cu secretii nazale si nas infundat; poate dura si 3 saptamani; diagnostic frecvent intalnit la copii.

Rinoree: secretiile nazale care pot fi seroase, catarale la debut de raceala sau purulente, galbene- vascoase care apar dupa cel putin 7 zile de raceala netrata.

Rinoreea posterioara: secretiile nazale care curg in spatele nasului, pe gat; simptom frecvent intalnit la oameni datorita anatomiei fosei nazale si a palatului dur.

Otita medie: inflamarea si infectia cavitatii timpanice, cavitate care se afla intre timpan si trompa lui Eustachio.

Cavitatea timpanica: un loc plin cu aer situat in interiorul urechii, captusita la exterior de timpan si la interior se continua cu trompa lui Eustachio, contine cele 3 oscioare CIOCANUL, NICOVALA, SCARITA, care prin vibratia lor transmit unda sonora la urechea interna.

Otita media seroasa: aparitia unui lichid clar, seros in cavitatea timpanica, pe care o umple dand senzatia de scaderea a auzului, de apa in ureche, nu este infectata bacterian.

Otita medie purulenta: aparitia unor secretii purulente in cavitatea timpanica, infectare bacteriana a acestei cavitati, dand pe linga senzatia de ureche infundata si durere otica si uneori exteriorizarea secretiilor prin timpan in conductul auditiv extern.

Conductul auditiv extern: acel canal situat in ureche, care porneste de la pavilion si se termina la timpan, in care se aduna cerumen deobicei.

Otita externa: inflamarea si infectarea bacteriana sau micotica a conductului auditiv extern; se manifesta prin durere auriculara, senzatie de ureche infudata, mancarime.

Sinus Nazal: cavitate osoasa situata la nivelul fetei, linga nas, pline cu aer cu rolul de a echilibra greutatea  capului . Sunt 8 sinusuri nazale: 2 maxilare ( in lateralul nasului), 2 etmoidale

( in dreptul radacinii nasului), 2 frontale ( deasupra ochilor), 2 sfenoidale ( in spatele ochilor); aceaste cavitati sunt captusite

Sinuzita Acuta: inflamatia mucoasei care acopera cavitatea sinusala datorita germenilor ( bacterii, virusi, ciuperci) sau alergenilor ( praf, polen, produse chimicale) in primele 14 zile de la debut

Sinuzita Subacuta: inflamatia mucoasei sinusale pe perioada 2 sapt-3 luni, de la debutul ei

Sinuzita Cronica: inflamatia mucoasei sinusale mai veche de 3 luni, care poate dura si ani de zile

Rinoree: secretia fabricata de mucoasa nazala si sinusala in timpul unei raceli, infectii sau alergii

Hemaj: senzatia de corp strain in gat sau tuse provocata de secretiile nazale care se scurg in posterior pe faringe

Polip Nazal: o excrescenta a mucoasei nazale si sinusale concretizata intr-un saculet plin cu lichid cleios in faza de debut si ca o masa tumorala in faza matura, el apare ca un saculet unic care in timp se va multiplica si va aparea ca niste boabe de struguri atasate unul de altul; apare la nivelul peretelui lateral al nasului, in etajul superior, la intrarea in sinusurile paranazale.

Endoscopia Nazala: o investigatie care se poate face in timpul consultului ORL, inseamna introducerea in nas a unei tije rigide endoscopice, care are la capatul ei o camera video; in timpul endoscopiei se poate vizualiza pe un ecran aspectul nasului in interior la o dimensiune mai mare ( este o metoda importanta de a completa un diagnostic)

Fibroscopia Nazo-Farango-Laringiana: o investigatie care se poate face in timpul consultului ORL, insemna introducerea in nas a unei tije endoscopica flexibila, care la capatul ei are o camera video, ea va vedea la o dimensiune mai mare pe un ecran nasul, gatul si laringele

Laringe: o parte din sistemul respirator, organul care face legatura dintre faringe si trahee, el contine corzile vocale, care prin miscarea lor ne ajuta la vorbire.

Corzile Vocale: doua benzi musculare pozitionate in forma literei V, care miscarea lor produc sunetele; ele se alipesc si se despart, au o miscare de lateralizare.

Laringhita: inflamatia mucoasei laringelui si in special a corzilor vocale, care apare din cauza germenilor, frigului sau alergenilor; se manifesta prin raguseala, durerea a gatului si uneori chiar absenta vocii in totalitate

Disfonia: raguseala, avem o voce mai groasa, un timbru vocal modificat, apare in laringite provocate de viroze, raceli, alergii

Afonia: lipsa totala a vocii, imposibilitatea de a scoate sunete, apare in laringite provocate de viroze, raceli, alergii

Anosmie: lipsa mirosului in totalitate,  poate fi de faza acuta – dureaza cateva zile (raceli, gripe), poate fi cronica, dureaza mai mult de 3 luni, in rinite alergice cronice, polipoze nazale alergice cu obstructie nazala importanta.

Acest Glosar ORL este in curs de actualizare!

 

 

 

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.