Am creat aceasta sectiune, denumita GLOSAR ORL, deoareced de-a lungul timpului voi incerca sa public si sa explic pe intelesul tuturor cat mai multi termeni medicali din domeniul ORL.
Asadar, vom incepe cu primul, si anume, ce inseamna ORL
O.R.L – otorinolaringologie: oto= ureche, rino= nas, laringo= laringe; deci noi „orl-istii” ne ocupam de ureche, nas, gat = faringele si laringele (unde se afla corziile vocale- de unde se formeaza vocea).
Daca ai nevoie sa cunosti termeni medicali, te invit sa adaugi in sectiunea GLOSAR ORL o intrebare in sectiunea de comentarii, iar eu iti voi raspunde la intrebare. Pune o intrebare – click aici!
CORNET NAZAL: o lamela osoasa inconjurata de o mucoasa foarte bogata in vase de sange, situata pe peretele lateral al fosei nazale. Exista 3 cornete nazale situate pe etaje de inaltime diferite adica cornet nazal inferior la baza fosei nazale, cornetul nazal mediu- etajul mediu al fosei nazale si cel superior situat aproape de varful fosei. Acest cornet nazal are rolul de a steriliza, umidifica, incalzi aerul care intra in nas; astfel aerul din exterior va fi adus la temperatura si umiditatea corpului.
RINITA: inflamatie a mucoasei nazale (dilatarea vaselor de sange din interior), care se manifesta prin marirea in volum a mucoasei, in special a cornetelor nazale dand obstructie nazala si prin aparitia unor secretii la suprafata acesteia.
RINITA ACUTA: inflamatia mucoasei nazale (dilatarea vaselor de sange din interior) care se manifesta timp de 2 saptamani
RINITA SUBACUTA: inflamatia mucoasei nazale care evolueaza intre 2 saptamani si 3 luni
RINITA CRONICA: inflamatia mucoasei nazale care evolueza de mai bine de 3 luni
RINITA VASOMOTORIE: inflamatia mucoasei nazale non alergica, data de bacterii, virusuri , factori iritanti -poluare, utilizarea excesiva a sprayurilor nazale vasoconstrictoare
RINITA ALERGICA: inflamatia mucoasei nazae data de alergenii inhalatori ( polenuri, praf, mucegai,puf, pene, par), poate fi sezoniera (2-3 luni/ polenuri sau ambrozie) sau perena (care tine tot anul- praf si noxe)
SEPTUL NAZAL: peretele median care desparte nasul in doua camere, el este lung 7-10 cm, este format in fata de cartilagiu si in spate de os
DEVIATIA DE SEPT NAZAL: o curbura anormala a septului nazal, curbura spre stanga sau dreapta care poate ocupa din spatiul fosei nazale,; aceasta deviatie de sept poate sa fie mica si sa nu afecteze asa de mult respiratia, dar in unele cazuri poate fi mare si lunga ocupand o mare parte din fosa nazala. Marea majoritate a oamenilor au deviatie de sept nazal intr-o masura mai mare sau mai mica.
VEGETATII ADENOIDIENE: un fel de “carnita” care este formata din tesut limfatic si se afla intr-o cavitate in spatele nasului. ( asa zisii polipi); o structura care apare la nastere si dispare in 90% dupa 12 ani.
Tesut limfatic: este aceea parte a organismului nostru care ne asigura imunitatea, contine celule ( leucocitele) care ne apara impotriva germenilor.
Rinoadenoidita acuta: inflamatia mucoasei nazale si vegetatiilor adenoidiene, datorita unei viroze, raceli; se manifesta cu secretii nazale si nas infundat; poate dura si 3 saptamani; diagnostic frecvent intalnit la copii.
Rinoree: secretiile nazale care pot fi seroase, catarale la debut de raceala sau purulente, galbene- vascoase care apar dupa cel putin 7 zile de raceala netrata.
Rinoreea posterioara: secretiile nazale care curg in spatele nasului, pe gat; simptom frecvent intalnit la oameni datorita anatomiei fosei nazale si a palatului dur.
Otita medie: inflamarea si infectia cavitatii timpanice, cavitate care se afla intre timpan si trompa lui Eustachio.
Cavitatea timpanica: un loc plin cu aer situat in interiorul urechii, captusita la exterior de timpan si la interior se continua cu trompa lui Eustachio, contine cele 3 oscioare CIOCANUL, NICOVALA, SCARITA, care prin vibratia lor transmit unda sonora la urechea interna.
Otita media seroasa: aparitia unui lichid clar, seros in cavitatea timpanica, pe care o umple dand senzatia de scaderea a auzului, de apa in ureche, nu este infectata bacterian.
Otita medie purulenta: aparitia unor secretii purulente in cavitatea timpanica, infectare bacteriana a acestei cavitati, dand pe linga senzatia de ureche infundata si durere otica si uneori exteriorizarea secretiilor prin timpan in conductul auditiv extern.
Conductul auditiv extern: acel canal situat in ureche, care porneste de la pavilion si se termina la timpan, in care se aduna cerumen deobicei.
Otita externa: inflamarea si infectarea bacteriana sau micotica a conductului auditiv extern; se manifesta prin durere auriculara, senzatie de ureche infudata, mancarime.
Sinus Nazal: cavitate osoasa situata la nivelul fetei, linga nas, pline cu aer cu rolul de a echilibra greutatea capului . Sunt 8 sinusuri nazale: 2 maxilare ( in lateralul nasului), 2 etmoidale
( in dreptul radacinii nasului), 2 frontale ( deasupra ochilor), 2 sfenoidale ( in spatele ochilor); aceaste cavitati sunt captusite
Sinuzita Acuta: inflamatia mucoasei care acopera cavitatea sinusala datorita germenilor ( bacterii, virusi, ciuperci) sau alergenilor ( praf, polen, produse chimicale) in primele 14 zile de la debut
Sinuzita Subacuta: inflamatia mucoasei sinusale pe perioada 2 sapt-3 luni, de la debutul ei
Sinuzita Cronica: inflamatia mucoasei sinusale mai veche de 3 luni, care poate dura si ani de zile
Rinoree: secretia fabricata de mucoasa nazala si sinusala in timpul unei raceli, infectii sau alergii
Hemaj: senzatia de corp strain in gat sau tuse provocata de secretiile nazale care se scurg in posterior pe faringe
Polip Nazal: o excrescenta a mucoasei nazale si sinusale concretizata intr-un saculet plin cu lichid cleios in faza de debut si ca o masa tumorala in faza matura, el apare ca un saculet unic care in timp se va multiplica si va aparea ca niste boabe de struguri atasate unul de altul; apare la nivelul peretelui lateral al nasului, in etajul superior, la intrarea in sinusurile paranazale.
Endoscopia Nazala: o investigatie care se poate face in timpul consultului ORL, inseamna introducerea in nas a unei tije rigide endoscopice, care are la capatul ei o camera video; in timpul endoscopiei se poate vizualiza pe un ecran aspectul nasului in interior la o dimensiune mai mare ( este o metoda importanta de a completa un diagnostic)
Fibroscopia Nazo-Farango-Laringiana: o investigatie care se poate face in timpul consultului ORL, insemna introducerea in nas a unei tije endoscopica flexibila, care la capatul ei are o camera video, ea va vedea la o dimensiune mai mare pe un ecran nasul, gatul si laringele
Laringe: o parte din sistemul respirator, organul care face legatura dintre faringe si trahee, el contine corzile vocale, care prin miscarea lor ne ajuta la vorbire.
Corzile Vocale: doua benzi musculare pozitionate in forma literei V, care miscarea lor produc sunetele; ele se alipesc si se despart, au o miscare de lateralizare.
Laringhita: inflamatia mucoasei laringelui si in special a corzilor vocale, care apare din cauza germenilor, frigului sau alergenilor; se manifesta prin raguseala, durerea a gatului si uneori chiar absenta vocii in totalitate
Disfonia: raguseala, avem o voce mai groasa, un timbru vocal modificat, apare in laringite provocate de viroze, raceli, alergii
Afonia: lipsa totala a vocii, imposibilitatea de a scoate sunete, apare in laringite provocate de viroze, raceli, alergii
Anosmie: lipsa mirosului in totalitate, poate fi de faza acuta – dureaza cateva zile (raceli, gripe), poate fi cronica, dureaza mai mult de 3 luni, in rinite alergice cronice, polipoze nazale alergice cu obstructie nazala importanta.
Acest Glosar ORL este in curs de actualizare!
Buna ziua, dna dr.
De vreo luna de zile am tot timpul sentatia ca am ceva in gat dar doar pe partea dreapta si ma deranjeaza si in ureche. Uneori am sentatia de usturime, durere in gat care raspunde in ureche. Am fost la ORL si dna dr. mi-a zis ca nu am nimic deosebit doar ca partea dreapta este mai vascularizata. Va rog mult un sfat, ce pot face tot timpul ma ustura acolo. Multumesc mult!
Poate fi un reflux gastro esofagian. Imi este greu sa imi dau cu parerea atita timp cat nu v-am examinat, sa vad si eu ce se intampla acolo.
Bună ziua.. În urma unei traume, la control mi sa spus ca am timpanul perforat și trebuie sa ma vadă un specialist, eventual intervenție Simptomatologie senzația de ureche înfundata, câteodată își revine, apoi iar o simt ca și cum e infundata, am observat de asemenea JENĂ LA ZGOMOT gen motor de mașină, dar și în liniște, parca nu e auzul 100 % ca la cealaltă ureche, dar care, bănuiesc ca se poate agrava dacă nu reacționez imediat.. Va rog sa mi indicați ce este de făcut… Va fi nevoie de timpanoplastie ori se poate rezolva aceasta problema altfel, la cabinet cu tratament. Mi s a spus sa evit sa ajungă apa în ureche fiindcă atunci va începe sa curgă urechea sau sa se infecteze.. Un sfat va rog unde sa merg sa mi rezolv problema asta. Mulțumesc
Da, trebuie interventie ( Eu nu fac astfel de interventii 🙁 ). Si recomandarile primite sunt bune.
Buna ziua, as vrea sa va intreb despre tinitus. Se ocupa cineva in romania cu gasirea unei solutii pentru aceasta problema? Multumesc,
Se ocupa doctori in toata lumea, inclusiv in Romania, cu gasirea unui tratament eficient pentru tinitus. Inca nu s-a descoperit un tratament miraculos, pentru ca este o distructie neuronala, a nervului acustic.
Bună ziua doamna doctor eu am otită medie supurata de cand mam nascut si acum am 41 de ani se mai poate face ceva cu urechea ?
Nu. Decat sa aveti grija sa nu intre apa in ureche si sa nu raciti.
Buna seara,am și eu o întrebare pot ramane însărcinată dacă am deviatie de sept? Afectează cu ceva?
DA, puteti ramane.
Buna ziua. Am o fetiță de 3 și 8 luni,care e diagnosticata cu otita medie,și rinita alergica. Am mers la 3 medici diferiți,tratamente peste tratamente pt că nu trecea otita. Acum ,avem 5 luni de cand avem otita . Nu acuză dureri(acestea au fost doar la început) ,dar știu că e otita acolo,mă uit și eu cu lanterna in urecheși o vad. Am fost și la un medic alergolog ,avem alergie la mucegai. Sincer as vrea sa ajung la dvs,dar nu suntem din buc,ci din tl,se poate face ceva in regim de urgență pt weekend? Sau ce mă sfătuiți să fac? Nu vreau sa trecem de la o complicație la alta. Va mulțumesc
Din pacate nu am timp sa raspund imediat la mesajele pacientiilor. Nu pot sa va dau vreun sfat sau tratament fara sa o examinez pe fetita dvs.
Bună seara , de mai mulți ani mă confrunt cu o halenă hidoasă , mi-am scos amigdalele , am fost la stomatolog , am fost si la gastroenterolog dar eu tot simt un miros ce pare să vină din cerul gurii sau din gât nici nu știu exact , însă mă confrunt destul de des cu dureri de cap spre frunte , in spatele ochilor si față iau câte un antiinflamator și trece însă halena nu , mi-am luat și un irigator să-mi curăț nasul , degeaba , nu înțeleg ce este cu halena ?
Mulțumesc !
S-ar putea sa vina de la o sinuzita. Ar trebui sa faceti computer tomograf de sinusuri, exudat nazal si consult ORL.
cat costa o operatie de deviatie de sept?
Buna ziua. Nu va pot da astfel de detalii prin intermediul internetului. Veniti la un consult si apoi va pot explica cat costa o operatie la nivelul nasului.
Ma gasiti la Medlife Grivita, call-center 0219646. Dr Apostol Ana Maria
Buna ziua, va contactez in legatura cu un tinnitus bilateral si o hns usoara cu evolutii mici in ultimii ani.
Pot veni la dvs cu toate analizele efectuate pana acum pentru o discutie mai detaliata si poate o directia mai clara spre un diagnostic?
Va multumesc
Buna ziua doamna doctor. Vreau sa va adresez o intrebare. Am 29 de ani si 83 de kg , nefumotoare. Am amigdalita cronica de peste 10 ani , de ceva timp am cazeum si cripte in amigdale. Amigdala dreapta este mai marita decat stanga , nu stiu exact de cat timp in partea din spate care cred ca face parte tot din amigdala pentru ca e lipita in partea de sus , am un sfert din amigdala foarte imflamat si rosu. Restul din amigdala are culoare normala.Zona aceea nu a fost asa de inflamata dar am avut o laringita acum o luna cu dureri , pierderea vocii , ragusala si s a umflat mai rau si a ramas asa. Nu am luat antibiotice. Doar aspecton nurofen si parasinus. Mentionez ca am si stafilococ auriu care e rezistent la mai multe antibiotice. Am si reflux gastro esofagian de cativa ani . De 3 zile iarasi am niste usturimi in partea din dreapta la amigdala. Ce poate fi zona aceea umflata? O cripta inflamata, o tumore , amigdala, asta ma macina foarte rau. Va rog sa imi spuneti ce parere aveti . Multumesc
Amigdala se poate inflama si doar o parte din ea. V-ar trebui o cura de antibioterapie corecta si ar trebui sa faceti si un tratament corect pentru refluxul gastroesofagian, care si el poate determina inflamatia amigdalei. Si sa nu uitam de fumat, care de asemenea inflameaza. Trebuie sa renuntati si la fumat.