Web Analytics
Operatia de polipi la copii - Alerta ORL
Operatia de polipi la copii

Operatia de polipi la copii

Daca in articolul precedent am vorbit despre operatia de deviatie de sept, astazi va voi explica despre operatia de polipi la copii. La intrebarile copilul meu are polipi? De ce trebuie sa il operez? Va voi raspunde in materialul de mai jos.

Vegetatiile adenoidiene, in termeni medicali, sau polipii, cum sunt cunoscuti in termeni populari, sunt o structura constituita din tesut limfatic, format din celule care lupta impotriva germenilor din aer.

Polipii fac parte din inelul limfatic Waldayer impreuna cu amigdalele palatine din gura si, la prima vedere, arata la fel. Aceste vegetatii adenoidiene sunt situate in nazofaringe, loc situat in spatele nasului  unde aerul din nas va migra in faringe. Tot aici este locul unde se deschide trompa lui Eustachio, canalul aerian dintre nas si urechea medie.

Nazofaringele este un spatiu mare iar vegetatiile adenoidiene se afla aici de la nastere. Ele sunt situate in portiunea superioara a acestui spatiu fara a limita cantitatea de aer care intra la nivelul orofaringelui si a urechii medii. Insa, in timp, odata cu cresterea copilului, aceste vegetatii au tendinta sa creasca in volum si sa ocupe incetul cu incetul spatiul cavumului.

Aceasta marire in volum va avea o tendinta de accelerare in jurul varstei de 3-4 ani si va incetini in jurul varstei de 8-9 ani. Cresc in volum datorita faptului ca trebuie sa tina la distanta germenii care vor sa ne invadeze.

Ce consecinte apar din cauza cresterii lor in volum?

Primul efect nedorit care apare este obstructia nazala: copilul va respira din ce in ce mai greu pe nas. Vom observa ca va sforai tare toata noaptea si va sta cu gurita deschisa. Ca urmare, copilul se va trezi obosit si cu cearcane, ziua va sta cu gura deschisa, va fi obosit in timpul zilei si neatent, va trage, se va auzi un sueirat in timpul respiratului si un zgomot ca si cum se afla ceva ascuns in spatele nasului.

Prin urmare, vegetatiile adenoidiene mari nu vor da numai o respiratie greoie ci si stagnarea unor secretii  permanente intre nas si gat, secretii care se vor infecta bacterian tot timpul. Aceste secretii vor duce la formarea otitei medii seroase apoi purulente acute si/sau cornice, care dau scaderea auzului si la formarea unei faringo-amigdalite acute si sau cronice.  

Cand apar aceste simptome, parintele trebuie sa aduca copilul la consult ORL. In cadrul unui examen clinic ORL si un examen video-endoscopic (daca copilul este destul de mare si intelegator), medicul va putea observa un pachet crescut de vegetatii adenoidiene in cavum, care ocupa tot spatiul

Ne-am prezentat la medicul ORL, acesta va incerca sa miscoreze in volum polipii prin tratament medicamentos. Cand acesta nu mai da roade si copilul sufera de aceleasi simptome, atunci tot ce mai ramane de facut este interventia chirurgicala,  ADENOIDECTOMIA sau “scoaterea polipilor”.  Interventia ajuta foarte mult prin faptul ca am eliminat acel factor de obstructionare a fluxului aerian si prin faptul ca nu vom mai apela la atitea medicamente.

Operatia de polipi la copii – cand operam copilul?

Interventia se face in momentul in care copilul este sanatos, fara muci, febra sau tuse. De obicei ii facem o cura de antibioterapie inainte. Trebuie sa aiba aviz de la medicul pediatru ca este sanatos si apt pt operatie. Cu 2-3 zile inainte de operatie recoltam analize de sange copilului pentru a vedea ca este sanatos.

Operatia de polipi se face cu anestezie generala, adormim copilul, aproximativ 30 min. Asa este cel mai bine pentru toti: si pentru copil ca nu stie nimic si nu ramane cu amintiri neplacute, nici pentru doctor care poate sa isi faca treaba cum trebuie linistit. In timpul operatiei zona va sangera si va durea, daca copilul nu este adormit acesta nu  va sta cuminte si nu vom putea sa scoatem polipii cum trebuie. Acestia nu vor creste dinnou daca noi reusim sa ii scoatem pe toti de acolo.

Operatia se va efectua prin gura, se va largi gura cu un departator de gura, se va ridica valul palatin cu 2 sonde Nelaton si se vor rezeca vegetatiile adenoidiene cu o chiureta si cu o pensa de radiofrecventa care va si cauteriza locul restant, astfel incat sa nu apara nici o sangerare postoperator.

Dupa operatie, copilul se va trezi in 2-3 ore, va manca ceva usor, va simti dureri moderate in gat si va fi linistit. In cateva ore, dupa ce s-a trezit, a mancat si a facut pipi, poate pleca acasa, dar cel mai bine ar fi sa stea 24 ore in spital pentru a putea fi supravegheat de personal medical competent.

Tot dupa operatia de polipi, mini-pacientul va sta departe de colectivitate o saptamana, nu va iesi afara 3 zile, nu va manca preparate calde, insa, alte restrictii alimentare nu are

Va sforai in prima saptamana postoperator datorita falsei membrane care se formeaza in locul unde erau polipii, care se va desprinde dupa ce se vindeca zona. Va reveni la control dupa o saptamana si o luna postoperator.

Aceasta operatie de polipi rezolva multe din problemele copilariei, copilul nu va mai raci asa de des si va creste mai repede datorita oxigenarii corecte a creierului.

Sfatul meu:

Trebuie sa stiti ca pentru a limita cresterea polipilor in volum pur si simplu trebuie sa ii curatati nasul copilului zilnic si corect. Daca veti elimina mai des noxele, praful, alergenii, bacteriile si virusii care intra odata cu aerul in nas, acestea nu vor mai ajunge la polipi si nu ii vor mai inflama.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.