Web Analytics
Otalgia - Alerta ORL
Otalgia

Otalgia

Simt ca ma doare urechea, oare de la ce o fi? De racit nu am racit, in curent nu am stat (poate ca v-ati pus de citeva ori in viata intrebarea asta). Durerea de ureche poate sa provina din mai multe cauze. Cel mai frecvent te doare urechea atunci cind ai infectie in conductul auditiv extern si iti curge puroi.

In acest moment este foarte important sa mergi la un doctor ORL sa te vada si sa te curete in ureche.

Oare de ce ma doare urechea?

Retineti:

nu va puneti picaturi, de care ati auzit de prin vecini, pe o ureche care supureaza, pentru ca mai rau faceti. Trebuie curatata urechea, trebuie aspirat puroiul, luat o secretie ca sa vezi cu ce germene esti infectat si la ce antibiotic e sensibil si dupa aceea se pun picaturi in ureche, picaturi recomandate doar de medic.

In acest caz avem otita externa. Postraumatic (de exmplu un betigas in ureche) timpanul poate fii perforat (gaura la nivelul lui), aceasta perforatie poate sa creeze o durere de intensitate mare si poate fi poarta de intrare a germenilor in cavitatea timpanica (cavitate de altfel sterila) provocand astfel supuratii ale urechii – alt motiv de otalgie. Aceasta perforatie daca este mica se inchide de la sine, pentru ca timpanul are puterea de regenerare, daca este mai mare ar trebui inchisa chirurgical.

O alta cauza de durere la nivelul urechii este atunci cind suntem raciti si se inflameaza timpanul si urechea medie, este ceea ce numim o otita medie. In acest caz trebuie sa luam un antibiotic, antiinflamator si sa curatam foarte bine nasul.

Durerea de ureche poate fi si iradiata: sa avem faringele si amigdalele inflamate, acestea dau durere, care iradiaza pana in ureche, dar urechea sa fie perfect sanatoasa. Mai putem simti durere in ureche atunci cind ne iese o masea de minte sau atunci cind articulatia de sub ureche, articulatia dintre mandibula si osul temporal, este inflamata si in acest moment avem o artrita temporomandibulara.

In acest caz trebuie sa luam un antiinflamator, sa ne ungem local cu un gel antiinflamator (Diclofenac, Diclac, Ibuprofen), sa ne ferim de curent si de aerul rece si sa nu mai fortam articulatia prin miscare cum ar fi: mestecatul unei gume.

Sa nu uitam si de dopul de ceara care poate provoca si el durere, atunci cind se mareste si apasa pe conduct si pe timpan , sau dupa baie, cind se mai umfla cu apa, durere data prin efectul de compresiune. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale otalgiei – durere la nivelul urechii. Exista o multime de alte cauze, mai putin frecvente, pe care o sa le detaliez cu alta ocazie.

Sfatul meu: daca va doare urechea mai mult de 2-3 zile mergeti la medicul ORL, pentru a primi un diagnostic corect si pentru a va da un tratament.Nu trebuie sa faceti supozitii cu ce ar putea sa fie acolo. Un alt sfat important este sa nu mai folositi betigasele de ureche, ele nu fac altceva decit sa adune progresiv strat dupa strat ceara, care exista fiziologic in ureche si sa o transforme intr-un dop de ceara. 

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.