Toamna si iarna cand scade temperatura aerului ne intalnim zilnic cu virusuri respiratorii. Acest lucru se intampla de cand lumea si pamantul. Ei se afla in aer si ii inhalam prin picaturile PHLUGE, se transmit de la om la om sau de la animal la om prin aceste picaturi, care sunt particule mici de apa infectate cu acesti virusi. Acestea se transmit prin tuse, stranut. Ele nu stau doar in aer, se pot aseza pe orice suprafata, astfel incat ne contaminam prin atingere,cel mai frecvent prin intermediul mainii.
De exemplu suntem in autobuze, magazine, scari rulante, tusim sau stranutam deasupra unei bare sau maner si oricine atinge acea bara sau maner preia aceste picaturi pe mana. Mana o va duce la nas sau gura si astfel va intra virusul in corpul nostru. De aceea este important sa purtam masca in momentul in care stim ca suntem contaminati cu virusi respiratorii, stim ca suntem raciti.
Daca suflam nasul intr-un servetel, punem servetelul pe masa, virusii de pe servetel prin picaturile PHULGE se vor atasa de masa. Virusul rezista sa stea pe acea masa cel putin cateva ore, la temperaturi mai mici si astfel urmatoarea persoana care o va atinge se va contamina. De aceea este important ca in momentul in care am suflat nasul intr-un servetel sa il aruncam imediat la cos, sa nu il punem pe masa sau inapoi in geanta sau ghiozdan, de asemenea sa curatam si sa dezinfectam cat mai des suprafetele din preajma noastra.
Bine de stiut despre Coronavirus, Rinovirus si Parainfluenza virus
Toti virusii respiratori, care apartin mai multor familii, cum suntem noi oamenii de mai multe rase, sunt microrganisme care ataca sistemul respirator intr-o masura mai mica sau mai mare. Ei se dezvolta si rezista la temperaturi mici ale aerului si pot fi distrusi de pe suprafate cu aplicarea de sprayuri dezinfectante si de pe maini si corp cu aplicarea apei si a sapunului.
Cei mai vechi si cunoscuti virusi, cu care putem sa ne infectam, sunt RHINOVIRUSURILE. Ei infecteaza partea superioara a tractului respirator, in special nasul. Sunt cunoscuti ca basa zisa RACEALA. Se manifesta prin nas infundat, rinoree apoasa, stranut, tuse usoara, datorata secretiilor nazale care coboara in gat, chiar si durere de gat. Simptomele acestei infectii apar la 2 zile de la expunere. Simptomele sunt percepute de organism usor si se remit in cateva zile.
Alt virus care ne da batai de cap in fiecare an este cel care provoaca GRIPA, Virusul PARAINFLUENZA de tip A, B, C. El, spre deosebire de rhinovirusuri da simptome mai zgomotoase. In primul rand febra mare care poate tine mai mult de 3 zile (dupa cum suntem obisnuiti), dureri musculare, durere de cap, stare generala proasta,oboseala, somnolenta sau agitatie insotite si de simptome respiratorii: nasul infundat cu rinoree apoasa, tuse, durere de gat.
La copii pot aparea si dureri de burta si stari de voma. Incubatia acestui virus este scurta, 1-3 zile. Adica, din momentul in care te-ai infectat simptomele vor aparea in 1-3 zile. Debutul este brutal, cu febra 39-40 grade Celsius. In unele situatii, daca virusul infecteaza un corp imnunodeprimat, cum ar fii oamenii in varsta, cu multiple comorbiditati, acesta poate sa le provoace si decesul.
Organismul, in momentul infectarii, lupta enorm de mult cu acest virus, de aceea trebuie sa fie in putere pentru a putea face fata acestei lupte. Gripa deprima imunitatea organismului foarte mult, prin urmare se complica cu infectii bacteriene ale mucoasei respiratorii.
Deci, sa nu ne mire, daca dupa vindecarea gripei vor aparea sinuzite bacteriene la adulti si otite medii purulente la copii.
Ce este coronavirus si cat este de periculos?
Dar, cel mai modern virus, aparut anul trecut este CORONAVIRUS. El este cel mai periculos. Afectarea respiratorie a acestuia nu este localizata superior, la nivelul nasului, ci se va localiza direct la plamani. Prin urmare va da usor pneumonie, provocand o insuficienta respiratorie majora.
Acesta se transmite de la animal la om dar si de la om la om, prin aceeasi metoda ca si celelelate virusuri. Infectarea cu acest virus se manifesta prin aceleasi simptome ca si la ceilalti virusi: febra mare, dureri de cap, dureri musculare, starea generala alterata, uneori rinoree cu nas infundat.
Particular la Coronavirus este afectarea pulmonara, prin urmare el va da tuse grava, deasa si senzatia de respiratie mai greoaie, dispnee. Aceasta afectare pulmonara poate fi atat de grava, incat sa nu ne mai lase sa facem schimburile de gaze corect, astfel sa nu mai intre oxigenul si sa nu mai iasa dioxidul de carbon din plamani, acest lucru poate duce chiar la moarte. S-a constatat ca perioada de incubatie a acestui virus este mai lunga decat a celorlalti, este de 2-14 zile, ajungand chiar pana la 24-27 zile. Fiind un virus nou aparut pe”piata” nu se cunosc foarte multe “detalii” legate de el si de perioada de incubatie.
Mai multe informatii despre Coronavirus, va invit sa cititi pe wikipedia.
Dintre cele 3 tipuri de virusuri, cel mai grav este CORONAVIRUSUL. Datorita lui s-au inregistrat cele mai multe decese, intr-un timp scurt. Toate virusurile enumerate sunt importante, toate pot provoca moarte pe un corp imunodeprimat, numai ca el prin afectarea pulmonara poate da simptome grave chiar si la un tanar, cu imunitatea puternica.
Tratamentul acestor virusuri este unul comun, antiinflamatorii steroidine si non steroidiene. Pentru RHINOVIRUSURI este suficient acest tratament iar pentru GRIPA s-a inventat si un antiviral (TAMIFLU), care face minuni, scazand considerabil simptomele daca il administram in primele 24 ore. Dar pentru CORONAVIRUS deocamdata se foloseste doar tratament de sustinere a simptomelor, a febrei si a detresei respiratorii. Se incearca inventarea unui antiviral , cum s-a reusit si pentru virusul PARAINFLUENZAE.
De retinut: Iarna si toamna ne infectam cu mai multe tipuri de virusi respiratorii care ne pot da simptome foarte suparatoare, oricare ar fi acesta. Conteaza foarte mult organismul afectat. Pentru a lupta mai bine, corpul nostru trebuie sa fie puternic, echilibrat. Prin urmare trebuie sa avem o dieta echilibrata, sa nu fumam si sa nu fim obositi. In aceasta perioada trebuie sa evitam colectivitatiile.
In momentul in care ne-am infectat, trebuie sa stam in carantina, fara a avea contact cu alte persoane, trebuie sa dormim mult, organismul sa fie odihnit ca sa poata lupta; trebuie sa bem multe lichide, datorita deshidratarii pe care o provoaca febra si trebuie sa mincam echilibrat.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!