Nou! Poti urmari materialele despre orl si pe pagina mea de Youtube - AlertaORL

Tuse după masă – de ce apare aceasta? Poate fi tratată?

Multe persoane se confruntă cu tuse imediat după ce mănâncă iar asta se poate întâmpla ocazional sau chiar după fiecare masa iar de cele mai multe ori, tusea poate fi un simptom al unei afecțiuni ce necesită tratament.

În rândurile de mai jos veți găsi câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre tuse, de ce apare aceasta și cum poate fi prevenită sau tratată.

Care sunt cauzele apariției tusei după masă?

  • Prin tuse se îndepărteaza iritanții din căile respiratorii

Tusea este o reacție a corpului la factorii iritanți din căile respiratorii. De exemplu, dacă bucăți mici din alimente sau flegmă rămân în gât, corpul va încerca să elibereze căile respiratorii prin tuse.

În cele mai multe situații, tusea poate fi evitată prin schimbarea dietei, a obiceiurilor alimentare sau prin folosirea medicamentelor. Persoana care se confruntă cu o astfel de problemă ar trebui să meargă la un medic pentru a primi un diagnostic corect. Apoi, poate face modificările necesare în stilul de viață pentru a elimina cauzele ce duc la apariția tusei după masă.

  • Eliberează căile respiratorii

Fiecare persoană poate simți, la un moment dat, că mâncarea sau apa “alunecă pe calea greșită”. Acest lucru duce imediat la apariția unei tuse puternice, dar tusea se va opri atunci alimentele ajung în stomac.

Dacă vă confruntați frecvent cu această problemă atunci ar trebui să mergeți la un medic pentru a afla care sunt cauzele ce duc la apariția ei.

Tuse dupa masa

În cazul în care tusea apare după ce ați terminat de mâncat, atunci ar putea fi un semn al unei alte afecțiuni. Este important să vă notați alimentele consumate care au dus la apariția tusei pentru a le putea evita pe viitor.

Principalele cauze care determină apariția tusei după masă

Tusea care apare după consumul anumitor alimente poate fi provocată de:

  • Infecții respiratorii

Tusea este un simptom al infecțiilor căilor respiratorii superioare care afectează nasul, gâtul și sinusurile. Din cauza acumulării mucusului în gât, putem avea impresia că ne înecăm atunci când mâncăm și astfel simțim nevoia să tușim.

  • Astmul bronșic

Această afecțiune cronică limitează fluxul de aer din căile respiratorii. Astmul bronșic se manifestă prin simptome precum respirație șuierătoare, tuse, senzație de presiune în capul pieptului. Unele persoane au un risc mai mare de a face un atac de astm după ce au consumat anumite tipuri de alimente care provoacă iritații, cum ar fi cele care conțin sulfiți. Sulfiții se găsesc adesea în fructe uscate, murături, băuturi răcoritoare, vin și bere.

  • Alergii alimentare

Un simptom al alergiilor alimentare este tusea care apare după masă. Reacțiile alergice severe pot duce la respirație șuierătoare, care la rândul ei poate duce la anafilaxie. Anafilaxia poate pune viața în pericol, de aceea persoana care se confruntă cu această problemă trebuie să primească tratament imediat.

Tuse alergii alimentare

Dacă tusea este cauzată de alergia la un anumit aliment, de obicei aceasta apare la mai puțin de două ore după masă.

  • Arsuri gastrice

Acestea apar atunci când acidul din stomac se deplasează în esofag și pot cauza iritații în gât și tuse.

  • Reflux gastroesofagian (BRGE)

Dacă vă confruntați cu o tuse cronică după mese, indiferent de tipurile de alimente pe care le consumați, de vină ar putea fi refluxul gastroesofagian.

  • Reflux laringofaringian

Această afecțiune apare atunci când acidul din stomacul se deplasează în sus și afectează nasul și/sau laringele. S-ar putea să fiți răgușit sau să simțiți nevoia să vă curățați gâtul dacă vă confruntați cu refluxul laringofaringian.

  • Disfagie

De obicei, disfagia este legată de o altă boală care afectează funcția de înghițire. Corpul trebuie să depună mai mult efort pentru a transporta alimentele din cavitatea bucală în stomac, iar acest lucru face înghițirea dificilă. Ca urmare, în timp ce încercați să înghițiți s-ar putea să începeți să tușiți.

Schimbarea dietei pentru prevenirea tusei după masă

Daca tusea apare frecvent după ce mâncați, atunci este necesar să vă schimbați stilul alimentar pentru a ameliora simptomele cauzate de aceasta. Astfel, puteți lua în considerare următoarele:

  • Evitați alimentele care cauzează flegma

Anumite tipuri de alimente, precum produsele lactate pot duce la apariția flegmei după masă. Unele persoane pot avea o sensibilitate la brânză, lapte și smântână.

Intoleranta la produse lactate

Prin consumul acestor alimente, producția de flegmă ar putea crește, iar acest lucru duce la apariția tusei după masă. Evitarea produselor lactate ar putea ajuta la gestionarea tusei.

  • Evitați mâncărurile picante

Condimentele pot contribui la apariția arsurilor gastrice, motiv pentru care tusea ar putea apărea mai des după o masă picantă. Sosul picant și ardeii iuți ar trebui evitați.

Dacă ați fost diagnosticat cu arsuri gastrice sau boala de reflux gastroesofagian, urmați recomandările medicului și evitați alimentele care agravează aceste afecțiuni.

  • Reduceți consumul de citrice și oțet (acid acetic)

Unele alimente creează o senzație de mâncărime în gât și duc la apariția tusei după masă. Dacă tușiți după ce ați consumat citrice precum portocale, lămâi, lime sau grapefruit, atunci ar fi bine să evitați aceste fructe. Acidul acetic care se găsește în oțet și în legumele murate poate provoca, de asemenea, apariția tusei.

Astfel, puteți ameliora tusea apărută după ce mâncați, schimbându-vă obiceiurile alimentare și respectând următoarele recomandări:

  • Supra-alimentarea poate crește riscul de arsuri gastrice, deci ar trebui să micșorați cantitatea porțiilor de mâncare;
  • Mâncați încet și mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți;
  • Stați pe scaun în timp ce mâncați și evitați să stați culcat atunci când luați masa;
  • Beți câte o gură mică de apă în timp ce mâncați;
  • Scrieți într-un jurnal alimentele care au provocat tuse după ce le-ați consumat;
  • Nu mâncați în timpul unei crize de tuse;
  • Luați medicamentele recomandate de medic pentru astm sau arsuri gastrice.

Este necesar consultul unui medic pentru tusea ce apare după masă?

După cum puteți vedea, există mai mulți factori care pot contribui la apariția tusei după masă, unii dintre ei făcând parte din “normal” iar alții necesitând investigații suplimentare și opinia unui medic specialist.

Așadar, dacă vă confruntați cu tuse după masă în mod frecvent, este recomandat să discutați cu medicul ORL pentru a descoperi cauza și a primi un tratament corespunzător.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Lasă un comentariu