Web Analytics
Tratament cu aerosoli - vezi sfaturile medicului ORL
Tratament cu aerosoli

Aerosolii: oare sunt buni in tratamentul bolilor din sfera ORL?

Racim sau avem o alergie respiratorie si nasul se infunda si curge, apare si o durere de gat si de ureche. Venim la doctor pentru a trata aceste simptome. Doctorul ne prescrie o reteta cu o multime de medicamente, medicamente care vor stopa toate mecanismele de formare a racelii sau a alergiei dar pe langa asta ne recomanda si tratament cu aerosoli.

De ce va recomanda doctorii tratamentul cu aerosoli? Pentru ca sunt prea multe „buline” de luat. Prin urmare ca sa ne fie mai usor, noua, doctorilor ORL , sa va tratam raceala sau alergia, s-a inventat aceasta metoda de tratament cu aerosoli.

Ce sunt aerosolii si cu ce ajuta ei la tratament?

Metoda de tratamanet cu aerosoli este foarte simplu de aplicat. consta in achizitionarea unui aparat, care are un borcanas in care se pun medicamente lichide, gen fiole si se nebulizeaza, adica particula lichida se va transforma in particula gazoasa.

Model de aparat pentru tratament cu aerosoli
Model de aparat pentru tratament cu aerosoli

La acest borcans se ataseaza o masca pe care o tinem la nivelul fetei, mai ales in dreptul nasului. Prin aceasta masca vom respira acest abur plin de particule gazoase de medicament. Aceste particule „bune” se vor distrubui de-a lungul mucoasei respiratori. Dupa care vor adera la ea si vor avea efectele benefice ale medicamentelor pe care le-am fi dat oral.

Numai ca acestea vor reactiona strict local si vor ajuta sa scada inflamatia mucoasei, sa fluidifice secretiile aderente de mucoasa si vor scadea si reactia alergica locala.

Particulele gazoase din tratamentul cu aerosoli nu se vor absorbi in corp

Prin urmare, nu au efect sistemic. Ele totusi se pot absorbi intr-o cantitate foarte mica in cazul in care cantitatea pe care o nebulizam este foarte mare. In aparat se pune o cantitate anume de medicament si vom sta cu masca la nas pana cand se nebulizeaza toata cantitatea.

Fiecare aparat o va nebuliza diferit, va face particule de dimensiuni diferite, asadar, pe timpul nebulizarii va fi diferit de la aparat la aparat. Sunt aparate care pot sa imparta particula gazoasa in fractiuni mai mici sau mai mari. Particulele mai mari se vor absorbi mai bine la nivelul nasului si vor functiona mai bine pe bolile nasului si particulele mai mici vor trece prin nas si vor ajunge in plamani avind acolo efecte maxime.

Tratamentul cu aerosoli nu sensibilizeaza mucoasa respiratorie, din contra, o ajuta sa se refaca. Este mult mai eficient un tratament strict local cand inflamatia mucoasei este superficiala si localizata.

In aparatul de aerosoli putem introduce diferite substante chimice care vor actiona diferit distrugand simultan toate mecanismele de producere a boli.

Aerosolii ne ajuta foarte mult in sensul ca nu mai folosim atitea medicamente orale. Putem sa ii folosim la orice varsta si copil si adult.

De retinut la fiecare tratament cu aerosoli:

  • Trebuie curatat nasul inainte si dupa tratamentul cu aerosoli.
  • Inainte de tratamentul cu aerosoli trebuie suflat nasul pentru a putea intra particulele gazoase intr-o mucoasa curata.
  • Dupa aerosoli trebuie curatat nasul pentru a elimina secretiile posterioare, care se aduna in spatele nasului. Aerosolii avand un efect de decongestionare a nasului creand astfel loc pentru a putea exterioriza secretiile.
  • Aerosolii se utilizeaza in tratamentul de faza acuta, incepind cu 3 zile maxim 7-10 zile.

Mai multe detalii despre aerosoli puteti citi pe Wikipedia in aceasta pagina. Nu uitati, daca aveti intrebari imi puteti scrie un comentariu la articolul despre care am scris.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.