Nou! Poti urmari materialele despre orl si pe pagina mea de Youtube - AlertaORL

Migrena

Migrena este o problema neurologica caracterizata prin episoade repetate de dureri de cap,adesea acompaniate de greata, voma, sensibilitatea la lumina, la mirosuri, gusturi sau sunete puternice.

Migrenele apar brusc, fara nici un semn si pot fi cauzate de diferiți factori cum ar fi :

  • sarirea peste o masa principala,
  • expunerea la fum,
  • expunerea la aer poluat
  • sau chiar o schimbare a nivelului de hormoni cauzata de ciclul menstrual.

O migrena tine in general intre 4 si 72 de ore, însă se poate folosi un tratament pentru a scadea semnificativ durata acestora. Pe de alta parte, exista chiar si migrene care țin mai mult de 72 de ore.

De cele mai multe ori, migrenele te pot face sa lipsesti de la serviciu, de la scoala sau sa fii mult mai putin productiv. Tot ele te pot face incapabil sa iti asumi responsabilitățile din casa si sa ratezi activități relaxante cu familia sau cu prietenii.

Sunt incredibil de comune, aproximativ un miliard de oameni la nivel global confruntandu-se cu aceasta problema.

Cu toate ca in mare se cunosc cauzele, specialiștii recunosc ca nu înțeleg in totalitate ce anume cauzează o migrena. Unii doctori susțin ca in cazul unei persoare care se confruntă cu migrene, creierul reacționează mult mai intens la factorii din mediul înconjurător, cum ar fi la stres.

Nu exista un tratament propriu-zis pentru migrene dar anumite medicamente alopate, schimbarea dietei si adoptarea unui stil de viata sanatos poate ameliora aceasta problema, reducand severitatea migrenelor.

Tipuri de migrene

Exista doua tipuri principale de migrene: cu si fara aura, însă migrena cu aura poate fi împărțită in alte 4 subcategorii:

  1. migrena bazilara,
  2. migrena hemiplegica familiala,
  3. migrena retiniana
  4. migrena propriu-zisa cu aura.

De asemenea, unele din acestea au alte subcategorii in care pot fi impartite. O persoana poate avea mai multe tipuri de migrene în același timp.

De asemenea, acestea pot fi cronice sau episodice, in funcție de numărul de zile pe luna în care o persoana are simptomele. Migrenele cronice sunt durerile de cap care apar cel puțin 15 zile pe luna, pentru cel puțin 3 luni. Migrenele episodice dureaza mai putin de 15 zile pe luna.

In intreaga lume, aproximativ 144 milioane de oameni se confrunta cu migrene cronice. In cazul celor episodice, numărul femeilor este de 3 ori mai mare decat cel al barbatilor. Identificarea tipului de migrena te poate ajuta sa afli care este cel mai bun tratament pentru a o trata.

Haideți sa discutam putin despre fiecare tip de migrena in parte.

Migrena fara aura

Migrena fara aura, cunoscuta si sub numele de “migrena comuna” este caracterizata de o durere pulsatila localizata  doar intr-o parte a capului.  Aceasta este inrautatita de activitati fizice si poate fi acompaniata de greata sau sensibilitatea la lumina sau sunete.

Inainte sa apara, in general persoana respectiva are probleme de concentrare, se confrunta cu depresie sau mananca mai mult ca deobicei.

Migrena cu aura

Migrena cu aura, apare la aproximativ 30% din persoanele care se confrunta cu astfel de probleme. De obicei are aceleasi simptome precum migrena fara aura, cu exceptia faptului ca poate cauza de asemenea dificultati de vedere sau de vorbire.

Unele persoane sustin ca vad “stele”, vad in zigzag sau au vederea incetosata inainte de a aparea durerea de cap.

Migrena baziliara

Acest tip de migrena este destul de rara si include simptome neurologice cum ar fi vedere dubla, dificultati de vorbire sau de auz, ameteala si pierderea echilibrului.

Migrena hemiplegica

Acest tip de migrena apare sub doua forme: migrena familiala hemiplegica si migerna hemiplegica sporadic. In ambele situatii apare febra si hemiplegia (paralizia unei parti ale corpului). Este destul de rara.

Migrena retinala

Migrena retinala este extreme de rara si este caracterizata de pierderea vederii temporare la un ochi. Este diagnosticata cand o persoana are migrene multiple si poate creste in intensitate in timpul primelor minute. Poate dura pana la o ora si este acompaniata de durere de cap.

Migrena cronica

Migrena cronică este caracterizată de dureri de cap care tin 15 sau mai mult de 15 zile pe luna, pentru cel puțin 3 luni. Avand in vedere frecvența simptomelor, poate fi dificil de determinat dacă durerea de cap este cauzată de migrena în sine sau dacă exista si alte motive, cum ar fi un medicament nepotrivit. Cu alte cuvinte, este greu de spus dacă exista si alte motive pentru care apare o durere de cap, deoarece de cele mai multe ori se crede ca vinovatul este migrena cronica.

Factori de Risc: Cine este mai predispus la migrene?

Cauza exacta a migrenelor nu eset complet cunoscuta, dar studiile susțin ca factorii genetici si de mediu joaca un rol important. Se crede ca dezechilibrele chimice din creier este unul din principalii factori. La fel sunt și depresia sau anxietatea, cele doua fiind asociate foarte des cu migrena – aproximativ 25% din persoanele depresive si 50% din cele ce suferă de anxietate se confruntă cu migrene.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de serotonina scade semnificativ in timpul migrenelor, ceea ce intensifică si mai tare durerea de cap. O schimbare a temperaturii sau a presiunii barometrice poate cauza un dezechilibru chimic in creier, ceea ce declanseaza migrenele.

Exista cativa factori care fac o persoana mai predispusă sa se confrunte cu astfel de probleme:

  1. Factori genetici

Unul din principalii factori cauzatori de migrene sunt cei genetici. Aproximativ 90% din persoanele care se confruntă cu migrene mostenesc aceasta problema de la un alt membru de familie.

  1. Varsta

Persoanele ce sufera de migrena experimenteaza primele simptome in adolescenta. Majoritatea au prima migrena inainte de a implini 40 de ani. Cu toate acestea, s-au observat si cazuri in care migrenele au început la vârste mai înaintate, așadar cu toate ca persoanele care nu au avut astfel de simptome pana la 40 de ani sunt mai puțin predispuse, nu înseamna neaparat ca nu le vor experimenta niciodată.

  1. Sexul

În timpul copilăriei, migrenele afectează în general mai mult baietii decat fetele. Odată cu creșterea în varsta insa, rolul se schimba. In cazul adultilor, exista mai mult femei care se confrunta cu migrene decat barbati. Se pare că schimbările hormonale cum ar fi nivelul de estrogen joacă un rol foarte important. Unele femei susțin că medicamentele pe baza de hormoni, cum ar fi anticonceptionalele au intensificat migrenele, în timp ce altele susțin ca intensitatea și frecvența acestora chiar a scăzut.

Cum diagnosticam o migrena?

Este imposibil sa diagnosticam după o simpla consultatie. Medicul trebuie sa verifice istoricul tau medical dar și să afle dacă in familia ta exista persoane care s-au confruntat cu astfel de probleme. De asemenea, se efectueaza examinari fizice și neurologice, teste de sânge si uneori chiar investigații imagistice pentru a determina dacă este vorba de o migrena sau doar de o durere de cap.

Tratament pentru migrena

Se oferă doua tipuri de medicamente: unele pentru a ameliora simptomele cand migrena a început si unele pentru a preveni apariția acestora sau pentru a reduce frecventa dar si severitatea pe viitor.

Unele din cele mai cunoscute medicamente pentru ameliorarea migrenei includ:

  • Acetaminofen
  • Ibuprofen
  • Naproxen

Pentru a preveni apariția lor pe viitor sau pentru a ameliora severitatea acestora se pot oferi triptani precum:

  • Rizatriptan
  • Almotriptan (cunoscută și sub numele de Almozen),
  • Sumatriptan
  • Zolmitriptan

Pentru a trata greață cauzată de migrena se poate recomanda:

  • Metoclopramid
  • Proclorperazina
  • Clorpromazina

Medicamentele nu trebuie luate fara consultul medicului!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

2 comentarii la „Migrena”

  1. Bună ziua am și eu o problema de ceva vreme mă doare capul mai exact zona tâmplelor,că o senzație de strângere,și mai nou simt o căldură în interiorul urechii stângi,iar senzația de presiune merge până sub ochiul stâng.Ce ar putea fi?

    Răspunde

Lasă un comentariu