Web Analytics
Sforaitul - Alerta ORL
Sforaitul Cauze si Rezolvari

Sforaitul

V-ati trezit de multe ori in situatia in care „partenerul/a de pat” va da un ghiont in timpul somnului si va intrerupe acel somn minunat care il aveati? Mhhh…. cam da. Oare din ce cauza face asta? Pentru ca sforaitiiiii. DA, sforaiti atat de tare ca ii vine sa va dea jos din pat si a doua zi va trimite la medicul ORL sa va rezolve acest sforait.

Insa doctorul ORL ar trebui sa va explice ca el nu poate rezolva in totalitate sforaitul. Oare de ce? Va voi explica in acest articol!

In primul rind ar trebui sa stiti ca toata lumea sforaie (copii si adulti), dar sforaitul „normal” are un sunet bland si linistit (ca o muzica). Da, SFORAITUL este defapt un sunet scos de fluxul de aer turbulent ce intra in nas, gura si gat (structuri care se ingusteaza foarte usor in pozitia de somn), de aceea sforaitul apare doar in timpul somnului.

Fluxul de aer trece prin nas si se loveste de cornetele nazale care de multe ori sunt umflate (mai ales in timpul somnului prin mecanism de staza venoasa), de o deviatie de sept nazal sau de niste polipi alergici si produce un zgomot (sforait); apoi se duce in spatele nasului si intra intr-un spatiu foarte ingust situat intre valul palatin, lueta si baza limbii (aici este problema cea mai mare si cauza majora a sforaitului) si apoi trece in gat.

Prin urmare sforaitul poate fi dat de

Sforaitul este agravat de acel spatiu ingust dintre valul palatin si baza limbii deorece valul palatin poate fi prea flasc si „cade ” inspre limba si baza limbii poate fi prea mare si relaxata, nu se mai contracta si nu se mai departeaza de peretele posterior faringian.

Totii muschii gatului care mentin in tensiune valul palatin si baza limbii (astfel incat sa le mentina pe acestea cat mai mult departate) se relaxeaza si provoaca acel sforait deranjant pentru cei din jur si chiar pentru „persoana in cauza”. Aceasta „relaxare musculara” este data de varsta (se agraveaza cu intaintarea in varsta), de consumul de alcool, fumat, oboseala, medicamente miorelaxante, somnifere, medicamente antihistaminice, antidepresive sau anxiolotice.

In timpul somnului REM creierul transmite muschiilor sa se relaxeze inclusiv celor care mentin acel spatiu larg dintre nas si gat si atunci se creaza acea vibratie numita sforait.

Valul palatin si uvula („omuletul”) flasce si lungi pot vibra mai mult la patrunderea fluxului de aer in gat si pot da un sforait „mai agresiv”. Obezitatea poate fi si ea o cauza a sforaitului: tesutul adipos depus la nivelul gatului poate duce la un gat mai stramt si un flux de aer mai turbulent.

„Masculinitatea” – de asemenea poate fi o cauza in plus a sforaitului. DA, barbatii sforaie mai mult decat femeile pentru ca au gatul mai ingust („de la mama natura”), mai ales in portiunea de care v-am amintit mai sus.

Si ajungem si la ultima cauza a sforaitului: gatul – acesta ar trebui sa fie un spatiu larg (prin care sa se „relaxeze” aerul cand trece), insa la multi nu este asa pentru ca au amigdalele palatine si amigdala linguala foarte mari; iata asadar ca amigdalita cronica hipertrofica poate fi si ea o cauza a sforaitului.(https://www.alertaorl.ro/2012/04/amigdalita-cronica.html)

Copii pot sforai si ei, uneori chiar mai tare decat adultii. Stiti care este cauza cea mai frecventa de sforait la ei? Polipii = vegetatiile adenoidiene. (https://www.alertaorl.ro/2012/01/polipii.html) Chiar si pozitia in care dormim le poate afecta calitatea somnului si poate crea acest sforait.

Pozitia pe spate a corpului in timpul somnului mai este una dintre cauze deoarece atunci limba aluneca mai in jos, ingustand spatiul si cornetele nazale se maresc in volum, obstructionand fluxul de aer intranazal.

Prin urmare vedeti cat de complex este acest sforait si cat de greu este sa il anihilezi, pentru ca trebuie sa anihilezi toate aceste cauze?????

Poate va veti spune:”Mda.. sforai, ei si…. asta e, nu ma deranjeaza….” Eu va spun ca va deranjeaza: in primul rand deranjeaza pe cel de langa dumneavoastra care nu mai are un somn linistit si prin urmare se va trezi obosit si iritat a doua zi. Veti suferi si dumneavoastra deorece sforaitul implica un flux de aer mai mic care intra in organism – prin urmare va veti trezi si obosit, neodihnit, iritat, cu dureri de cap si se va ajunge usor usor la acel SD. de apnee in somn, care poate duce in timp la debutul unei hipertensiuni arteriale si a unei insuficiente cardio-vasculare.

SINDROMUL DE APNEEE IN SOMN, este o problema de sanatate foarte importanta cu care au inceput sa se confrunte si tinerii nu numai varstnicii. Aceasta inseamna o pauza in care nu respiram deloc aproximativ 20 secunde. Acest lucru se intimpla in timpul somnului si in timpul sforaitului; prin urmare cind observam aceasta pauza in respiratia partenerului ar trebui sa il trimitem la un medic pneumolog, care sa il investigheze printr-o polisomnografie sau poligrafie.

Daca medicul pneumolog considera ca acest sindrom este grav si ii afecteaza calitatea vietii atunci ii va sugera pacientului sa isi puna o masca pe fata, cu care va dormi toata noaptea; aceasta se numeste CPAP. Acest CPAP ii sufla pacientului aer cu putere astfel incit forteaza gatul sa se deschida mai mult si sa stea deschis. Daca nu verificam graviatea acestui sd. de apnee in somn, care apare in timpul sforaitului si nu il tratatam poate aparea riscul de moarte subita.

Si acum veti spune: „Atunci cum tratam acest sforait?

  1. In primul si in primul rand printr-o viata „NESEDENTARA”, adica sa facem mult sport – miscare (sa punem sangele in miscare) si sa mancam cat mai sanatos ca sa nu ne ingrasam.
  2. Rezolvam cauzele de restrictie a fluxului de aer care le-am enumerat mai sus (daca le avem – acestea vor fi confirmate de catre un medic ORL). Adica trebuie rezolvata chirurgical deviatia de sept nazal si chirurgical sau non-chirurgical rinita cronica hipertrofica si rinita alergica. Ne poate ajuta chiar si o spalare a nasului cu spray cu apa de mare inainte de somn pentru a dormi mai bine si a sforai mai putin.
  3. Cand avem un val palatin mai flasc si o lueta mai lunga: se pun niste puncte de radiofrecventa pe val ca sa il mai „inalte” si se micsoreaza lueta (tot cu radiofrecventa).
  4. Daca avem amigdale si polipi mari: se scot ( ADENOAMIGDALECTOMIE). Veti vedea dupa ce il operati pe copil de polipi ce bine va dormi fara nici un „zgomot”, fara nici un sforait.
  5. Eliminam alcoolul si fumatul din rutina vietii noastre.
  6. Incercam sa ne reglam ciclul diurn si nocturn astfel incat sa ne culcam cat mai devreme si in timpul somnului sa adoptam pozitia pe burta si…. s-au inventat chiar si niste perne care sa tina gatul mai sus astfel incat sa amelioreze sforaitul ( prin crearea unui spatiu respirator mai larg).

Sforaitul nu este ceva de care sa va fie jena sa recunoasteti, din contra trebuie sa fiti constient ca sforaitul dumneavoastra va deranjeaza, si pe cei din jur, prin urmare sa solicitati un ajutor „supervizat”, un medic ORL si un medic PNEUMOLOG!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.