Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Ruptura de timpan – cauze, simptome si tratament

O ruptură a timpanului (perforarea memebranei timpanice) este o fisura sau o ruptură a țesutului subțire (timpanul) care separă canalul urechii externe de urechea medie. O ruptură a timpanului poate duce la pierderea auzului și, de asemenea, poate face ca urechea să fie mai predispusă la infecții.

Un timpan rupt poate fi cunoscut și sub denumirea de timpan perforat iar de cele mai multe ori, acesta se poate vindeca singur însă sunt cazuri în care pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală denumită timpanoplastie iar în cazuri foarte rare, această afecțiune poate provoca pierderea permanentă a auzului.

Timpanul este o membrană foarte subțire teoretic dar practic el este o membrana formata din 10 straturi, impermeabila și separă canalul urechii externe de urechea medie. Datorita acestuia nu va trece nimic din conductul auditiv extern ( de exemplu apa) in urechea medie ( cavitatea timpanica). Acesta are două funcții importante :  transformă vibrațiile în impulsuri nervoase care transmit sunetele către creier și protejează urechea medie de bacterii (dar și se apă sau obiecte străine).

Urechea externă canalizează undele sonore spre canalul urechii unde acestea lovesc timpanul și îl fac să vibreze. Urechea medie și urechea internă schimbă vibrațiile în semnale pe care creierul le percepe ca sunete. Un timpan rupt nu poate vibra la fel de bine ca unul sănătos astfel că pot să apară probleme de auz, permanente sau temporare. De asemenea, atunci când timpanul este rupt, bacteriile pot pătrunde mai ușor în urechea medie și pot provoca infecții cunoscute sub denumirea de otite medii.

Ce cauzeaza ruptura timpanului?

Cea mai frecventă cauză care poate cauza ruperea timpanului este o infecție a urechii medii. Când urechea medie este infectată, presiunea crește, se acumulează lichid în spatele timpanului și acesta este împins.

Când presiunea devine prea mare, poate provoca perforarea timpanului. Când acest lucru se întâmplă este posibil să observați brusc scăderea presiunii și a nivelului de durere pe care le-ați simțit din cauza infecției și de asemenea veți observa o scurgere a puroiului din ureche.

Schimbările de presiune pot duce la perforarea timpanului. Acest lucru este cunoscut și sub denumirea de barotraumă și apare atunci când presiunea din afara urechii este diferită de presiunea din interiorul acesteia.

Activitățile care pot provoca barotrauma includ:

 • Zborul cu avionul (atunci cand un avion își schimbă altitudinea și determină ca presiunea din cabină să crească sau să scadă);
 • Scunfundările;
 • Impact direct și puternic asupra urechii produs de o lovitură în zona urechii (cu palma) sau de un zgomot puternic (undă de șoc) și brusc produs de o explozie.

Leziunile sau traumatismele provocate de lovituri în zona capului pot să provoace o ruptură de timpan mai ales dacă acestea sunt foarte aproape de ureche. Acestea pot să apară:

 • Când se aplică o lovitură puternică peste ureche;
 • Când se întâmplă accidentări în timpul sportului;
 • Atunci când pacientul cade și se lovește puternic în zona urechii;
 • În urma unor accidente auto.

De asemenea, introducerea obiectelor străine în ureche, precum bețișoarele de vată sau alte obiecte lungi și ascuțite pot să provoace o ruptură a timpanului. Traumele acustice sau deterioarea timpanului din cauza unor zgomote extrem de puternice pot duce la leziuni precum perforarea timpanului.

Suflatul incorect al nasului poate provoca o perforație a timpanului deoarece în momentul suflării nasului, cu ambele nări în același timp, urechea se înfundă datorită presiunii inverse iar riscul de perforare a timpanului este mare. Atât copiii cât și adulții trebuie să sufle nasul corect: câte o nară pe rând.

Simptomele rupturii de timpan

Simptomele provocate de ruptura de timpan pot fi foarte intense, pot fi asociate doar cu un disconfort în zona urechii sau chiar să lipsească, în funcție de pacient și de condițiile în care s-a produs ruptura timpanului.

Durerea este principalul simptom pe care o persoană cu ruptură de timpan îl poate simți. Pentru unele persoane durerea poate fi severă însă pentru altele, durerea poate fi rămâne constantă pe tot parcursul zilei sau poate crește/scădea în intensitate.

De cele mai multe ori, urechea începe să „curgă” odată ce durerea dispare: așa vă puteți da seama că timpanul este rupt. Din urechea afectată se pot scurge lichide apoase, cu sânge sau puroi. O ruptură a timpanului care rezultă dintr-o infecție a urechii medii (otită medie) provoacă, de obicei, sângerare.

Pierderea temporară a auzului sau o reducere a auzului la urechea afectată dar, de asemenea, pacientul poate să experimenteze și tinitusul: sunet țiuit constant sau un bâzâit în urechi, însoțit sau nu de amețeli.

Astfel, simptomele pe care le poate experimenta o persoană cu ruptură de timpan pot fi:

 • Dureri bruște și puternice în urechea afectată;
 • Scăderea bruscă a durerii urechii însoțită de sângerare sau scurgeri purulente;
 • Tinitus;
 • Pierderea parțială sau totală a auzului la urechea afectată;
 • Infecții ale urechii;
 • Slăbiciune sau amețeli.

Pentru un diagnostic corect este recomandat să vă prezentați pentru un consult la medicul ORL, încă de la apariția primelor simptome. Acesta poate pune un diagnostic corect și vă poate recomanda un tratament eficient, potrivit problemei dumneavoastră.

Cum poate fi diagnosticată o ruptură de timpan?

Prezența oricăror simptome de mai sus trebuie să vă trimită la medicul ORL. Acesta va efectua un examen otoscopic cu ajutorul unui instrument (otoscop), cu lumină în capăt care permite vizualizarea interiorului urechii. În cele mai multe cazuri, dacă există o ruptură de timpan, medicul o poate vedea. În cazul în care există un dop de ceară, medicul va efectua un drenaj pentru a putea vedea clar starea timpanului. De asemenea, medicul vă poate testa auzul pentru a determina efectul pe care l-a avut ruptura timpanului asupra auzului. Majoritatea cazurilor de pierdere a auzului ca urmare a unei perforații a timpanului sunt temporare iar auzul poate reveni după vindecarea timpanului. În cazul în care timpanul nu se vindecă atunci medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală numită timpanoplastie.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

2 comentarii la „Ruptura de timpan – cauze, simptome si tratament”

 1. am fost diagnosticat cu otita si perforatie timpan la urgente din cauza unei traume. Ca tratament am primit: ciprofloxacina500mg, ciprofloxacina solutie si boramid. Cum nu am gasit boramid la farmacie , doctorul de familie mi a spus sa iau otis-t. E bine sa inlocuiesc sau renunt la otis-t

  Răspunde
 2. Bună ziua eu am desfăcut o sticla care a avut o presiune mare și a pocnit foarte tare atunci miam pus mâinile la urechi și am zis vai nu aud nimic dar asta chiteva secunde la urechea stingă mai mult ca în partea aceia am desfăcut dopul întreb se poate face ceva chirurgie sau ? Ce recomandați asa de aproape aud destul de binisor dar aparate nu suport ce e de facut ? Aștept un răspuns

  Răspunde

Lasă un comentariu