RINOSINUZITA ACUTA: simptome, complicatii, tratament

Ce inseamna rinosinuzita acuta? De ce nu folosim doar termenul de sinuzita?

Ce trebuie sa stiti este ca nasul, in interior, este captusit de o mucoasa care are rol de protectie. Aceasta mucoasa captuseste, de asemenea, si sinusurile paranazale ( 8 la numar). Deci cand vom vorbi de o inflamatie a mucoasei nazale vom vorbi inevitabil si de inflamatia mucoasei sinusurilor paranazale.

Astfel vom folosi de acum incolo termenul de rinosinuzita,  nu vom mai vorbi doar despre rinita sau despre sinuzita!

Rinosinuzita acuta???? Ce inseamna acut si de ce nu cronic?

Vom folosi termenul de rinosinuzita acuta  in momentul in care inflamatia mucoasei nazo-sinusale s-a produs in ultimele doua saptamani. Simtomologia debuteaza brusc si evolutia boli dureza doua saptamani timp in care simtomele de obicei se agreaveza daca nu urmam un tratament eficient.

tratament rinosinuzita acutaVom vorbi despre rinosinuzita subacuta in momentul in care simptomele nu au disparut dupa o perioada de doua saptamani (pentru ca nu am urmat un tratament eficient). Simptomatologia rinosinuzitei acute poate sa dureze pana la 12 saptamani. Deci vom folosi termenul de rinosinuzita  subacuta in momentul in care simtomele evolueza intre doua si douasprezece saptamani (trei luni).

Exista si cazuri in care rinosinuzita nu s-a vindecat nici dupa trei luni aparand complicati si modificari ireversibile ale mucoasei nazosinusale si in acest moment vom vorbi despre rinosinuzita cronica.

Dar in acest articol vom vorbi doar despre rinozita acuta.

 Care sunt simptomele rinosinuzitei acute?

  • nas infundat (obstructie nazala)
  • rinoree ( secretii nazale ) care in primele zile sunt apoase urmand ca dupa trei- patru zile de evolutie sa devina vascoase galbene, mucopurulente
  • stare febrila
  • durere sau presiune faciala
  • reducerea sau pierdera mirosului (hiposmie sau anosmie)
  • cefalee (durere de cap)
  • tusea

 Care sunt factorii favorizanti ai rinosinuzitei acute?

Rinosinuzita acuta nu apare din senin, apare din cauza unor factori care determina inflamatia mucoasei nazosinusale. De obicei rinosinuzita acuta apare in cadrul unei raceli. Factori care duc la aparitia raceli sunt urmatori:

  • Frigul, si aici vom vorbi de orice curent de aer rece care vine deasupra capului si deasupra nasului (anotimpul rece- iarna, aerul conditionat-vara). Daca nasul va inspira un aer rece se va congestiona imediat si se va crea o inflamatie la nivelul acestuia si astfel va scadea imunitatea local si germeniilor le va fi mult mai usor sa se ataseze de aceasta si sa produca infectie.
  • Alergia: alergenii inhalatori pe care ii inspiram zilnic creaza de asemenea inflmatie la nivelul mucoasei nazo-sinusale sensibilizand-o astfel si asa germenii se vor atasa mai usor
  • Deviatia de sept nazal si hipertofia de cornete nazale inferioare creeaza un nas infundat in permanenta favorizand astfel o proasta ventilare a sinusurilor, mucoasa din interiorul lor se sensibileaza si se inflamaeaza mai usor.
  • Infectii sau proceduri dentare vor creea o poarta de intrare a germeniilor in sinusuri ( acestea fiind niste camarute inchise, sterile) si vor favoriza colonizarea mucoasei sinusale cu germenii de pe dinti si cavitatea bucala
  • Inhalarea de substante iritante vor sensibiliza de asemenea mucoasa astfel le este mult mai usor germeniilor sa se “lipeasca” de

Dupa cum v-am povestit mai devreme rinosinuzita acuta inseamna infectarea mucoasei nazo-sinusale cu germenii pe care ii inhalam si ii aducem in interiorul nasului. Acesti germeni pot fi de doua categorii

  • Virusuri: Rhinovirus, Influenza, Parainfluenza, COVID-19 , in cazul infectiei virale simptomatologia debuteaza brusc, in primul rand cu stare febrila si ne bazam pe imunitatea corpului nostru pentru a contracara aceasta “invazie” virala.
  • Bacterii: Streptococcus Pneumonie, Staphiloccocus aureus, Haemophilus Influenzae, Moraxella catarrhalis, bacterii gram negative. In cazul unei infectii bacteriene simptomatologia debuteaza mai lent si evolutia este mai lunga iar rezolvarea va fi prin antibioterapie. Deci dupa cum puteti vedea nu avem numai Stafilococ Auriu in nas, mai avem si alti germeni care pot da rinosinuzita acuta.

Cum punem diagnosticul de rinosinuzita acuta?

 Diagnosticul de rinosinuzita acuta se stabileste clinic  in primul rand.

Ce inseamna clinic rinosinuzita acuta?

Adica ne prezentam in cabinetul medicului ORL, ii vom povestii simptomele care ne supara, cand au debutat si cum, de cand evolueaza simptomatologia si ce tratament am incercar sa luam ( aceasta este anamneza).

Simptome rinosinuzita acutaDupa care urmeaza examenul clinic  in care medicul ORL se va uita in nas si va observa o mucoasa congestionata, rosie, acoperita de secetii muco-purulente, hipertrofia cornetelor nazale. Se va uita si in gat care de asemenea va fi congestionat si pe peretele posterior al faringelui se pot observa secretii muco=purulente care curg din nas spre posterior. Si in urechi se va uita si va observa o congestie a timpanelor si chiar aspectul de urechi infundate.

Dar confirmarea rinosinuzitei acute se va face printr-o examinare radiologica, deorece sinusurile paranazale sunt situate in craniu, pe linga nas si nu se pot vizualiza prin examinarea clinica. Dupa cum am expus mai devreme modificariile mucoasei nazale sunt aceleasi ca cele ale sinusurilor. Deci putem banui ca ce este in nas este si in sinusuri. Dar examinarea radiologica va confirma acest aspect.

Deci vom efectua :

  • Radiografie de sinusuri: care este cea mai la indemina, cu rezultatul dat per loc, dar este si cea care vizualizeaza sinsuurile intr-un singur plan si iti faci doar o “ideea” asupra diagnosticului
  • COMPUTER TOMOGRAF de sinusuri, este investigatia cea mai corect de efectuat pentru a vizualiza sinusurile, stadiul sinuzitei si complicatiile acesteia. Rezultatul se va da a doua zi, nu pe loc. Se va face in trei planuri ( coronar, axial, sagital) si va vedea in intregime toate sinusurile, in detaliu.
  • RMN cerebral se va efectua pentru a pune un diagnostic difrential cu alta patologie decat cea de sinuzita. Acesta se va efectua doar in cazul unor complicatii sau cand suspicionam altceva decat sinuzita.

 Care sunt complicatiile rinosinuzitei acute?

Complicatiile in primul rand apar prin infectarea zonelor situate linga sinusuri adica, ochii, gatul, urechiile si sa nu uitam de creier, care este foarte aproape de sinusul etmoidal si sfenoidal.

  • Complicatiile orbitare: conjunctivita, celulita orbitara, abces, osteomielita, scaderea vederii
  • Complicatii otice: otita medie congestiva, purulenta, supurata
  • Complicatii faringiene: faringita acuta, amigdalita acuta
  • Complicatii pulomonare: traheobronsite, pulmonare
  • Complicatii cerebrale: abces subdural sau epidural, meningita, tromboza de sinus cavernos/sagital

Cum tratam o rinosinuzita acuta????

Tratamentul este unul complex, nu este simplu, este format din mai multe tipuri de medicamente, pentru a stopa toate mecanismele de formare a sinuzitei.

  1. In primul rand trebuie ca nasul sa fie foarte bine decongestionat: deci vom folosi decongestionante nazale si curatarea frecventa a nasului prin spalaturi cu spray cu apa de mare
  2. In al doilea rand avem nevoie de un tratament mucolitic ( pentru a ajuta drenarea sinusurilor mai usor) si de un tratament antihistminic ( pentru a scadea inflamatia mucoasei)
  3. In cele mai multe cazuri rinosinuzita acuta se produce printr-o infectare bacteriana a mucoasei nazo-sinusale, prin urmare va trebui sa folosim si antibioterapie orala sau in unele cazuri injectabil, timp de minim 10 zile. Antibioticul trebuie ales cu mare grija si sunt situatii in care trebuie sa combinam mai multe clase de antibiotice pentru a reusi sa “omoram” toate bacteriile implicate in infectie.
  4. Acest tratament se mai poate completa si cu alte medicamente in functie de decizia medicului ORL si a evolutiei bolii.

Sfatul meu:

Rinosinuzita acuta este o infectie serioasa a mucoasei nazao-sinusale, ea nu trece de la sine, trebuie tratata neaparat de catre medicul ORL, altfel ea va duce la complicatii serioase si ne va afecta considerabil calitatea vietii.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

2 comentarii

  1. Buna ziua, d-na doctor, vreau sa va intreb la ce spital va pot gasi? Mentionez ca am citit articolul cu rinosinuzita si ma confrunt si eu cu aceasta problema.
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *