Web Analytics
Rinolitul - Alerta ORL
Rinolitul

Rinolitul

Poate va intrebati ce este acela un rinolit? Este un obiect strain ajuns in nas peste care s-au adunat celule de inflamatie si tesut fibros si care obstructioneaza fluxul aerian total intr-o fosa nazala.

Oare de ce vorbesc despre acest subiect? Pentru ca este o problema cu care se confrunta multi parinti. De multe ori ne vin parinti la spital cu un copil de la 2-5 ani care de citeva zile sau chiar saptamini nu mai respira bine pe nas, sforaie foarte tare noapte si „rasuflarea” lui are un miros urit, putred si chiar pot exista si niste secretii nazale purulente.Simptomatologia mai poate fi insotita si de cefalee (durere de cap), scaderea mirosului (hipoosmie),stranut repetat. Parintele e ingrijorat datorita faptului ca „prichindelului” nu ii mai trece o data acesti muci purulenti si mirouls urit in pofida faptului ca i-a dat tot felul de picaturi de nas inclusiv antiinflamatoare si antibiotic pe gura.

„Mami simt ca am ceva in nas…”

La o simpla examinare a a fosei nazale cu un specul nazal putem foarte bine sa nu observam decit structurile normale ale fosei nazale: sept nazal, cornete si muci purulenti insa daca apelam la un examen endoscopic ( introducem in nasul copilului o fibra endoscopica flexibila subtire) putem observa un corp strain inconjurat de tesut fibros si detrisuri. Acest corp strain deobicei este localizat in portiunea posterioara a fosei nazale, si este unilateral. In clarificarea diagnosticului ne mai poate ajuta si o radiografie de nas si sinusuri care identifica rhinolitul ca o opacitate situata intr-o fosa nazala.

Oare de ce trebuie sa ne confruntam cu asa problema? Datorita curiozitatii copilului: in aceasta perioada el invata prin pipait, gust, miros si are obiceiul sa-si bage tot felul de obiecte nu numai in gura ci si in nas, obiecte care intra intr-o singura fosa nazala, initial in prima portiune a fosei nazale dar ulterior este aspirat mai in profunzime printr-un efort de tuse sau voma. Si cum sunt copii, care nu-si recunosc vina, nu declara parintiilor ce au patit si ramin cu acel obiect ( biluta, nasturel, o piesa de la o jucarie, bob de mazare,fasole,porumb,medicamente ) pina cind se ingrijoreaza parintii asa de tare ca ajung cu el la spital unde se pune diagnosticul.

Dar ce facem in acest moment? Moment in care ne trezim in fata unui copil mic, necooperant si care de multe ori nu sta „cuminte” si noi trebuie sa extragem acel rhinolit din nasucul copilului. In cel mai fericit caz se poate extrage usor cu o pensa sau un stilel butonat dupa o prelabila curatare a nasului . Daca chiar nu se poate efectua acest lucru cu anestezie locala, se poate ajunge si la anestezie generala pentru extragerea rhinolit. Cu cit trece mai mult timp de cind e obiectul in nasul copilului cu atit e mai greu de extras deoarece se aduna strat dupa strat celule necrozate astfel incit rhinolitul creste in dimensiuni.

Sfatul meu: daca aveti un copil la care observati o respiratie greoaie datorata unei obstructii nazale unilaterale si cu un miros urit prezentati-va la medicul ORL, cel mai probabil este vorba de un rhinolit care trebuie extras.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.