Rinita de sarcină : cauze, simptome, tratament

Rinita de sarcină este o problemă frecventă cu care se confruntă viitoarele mămici și poate debuta în orice săptămână a sarcinii, “din fericire”  dispare după naștere. Această patologie este caracterizată de senzația de nas înfundat și poate să apară, mai ales, la femeile însărcinate care suferă de astm sau se confruntă cu diverse alergii.

Deși nu este o afecțiune care să pună în pericol viața mamei sau a fătului, aceasta este extrem de supărătoare și neplăcută. În cele ce urmează vom discuta pe larg despre rinita de sarcină, ce este aceasta, care sunt principalele simptome care apar dar și care este cel mai eficient tratament pentru a ameliora simptomele rinitei de sarcină.

Ce este rinita de sarcină?

Rinita de sarcină este o patologie care afectează foarte multe femei în timpul sarcinii iar simptomele acesteia dispar, de obicei, după aproximativ 10 zile de la naștere. Conform studiilor, rinita de sarcină poate să apară în orice săptămână a sarcinii și poate persista pentru întreaga perioadă de sarcină.

Trebuie reținut faptul că rinita de sarcină nu este asociată cu infecții bacteriene sau virale astfel că nu este o afecțiune contagioasă.

Practic, rinita de sarcină este o congestie nazală (nas înfundat) care poate afecta între 18 și 42% dintre femeile însărcinate. Simptomele acestei afecțiuni sunt destul de neplăcute iar în cazul agravării acestora este necesar să consultați medicul specialist ORL pentru a primi un tratament corect.

Este rinita periculoasă în timpul sarcinii?

Rinita nu este o afecțiune care să pună în pericol viața mamei sau a fătului însă, o respirație îngreunată, mai ales pe timpul noptii, poate duce la tulburări de somn și poate interfera cu capacitatea bebelușului de a obține oxigenul necesar pentru a se dezvolta.

În cazul în care respirația este îngreunată iar pe timpul nopții apare sforăitul sau vă treziți frecvent este indicat să consultați medicul specialist ORL pentru a vă prescrie o medicație corectă, având în vedere sarcina și restricțiile din această perioadă.

Doar în cazul în care este netratată, rinita de sarcină poate cauza apariția unor complicații care pot pune în pericol viața bebelușului. De asemenea, un tratament necorespunzător sau contraindicat în perioada de sarcină poate duce la apariția unor complicații sau malformații ale fătului. Întotdeauna trebuie consultat medicul specialist pentru orice problemă care apare în timpul sarcinii.

Cauzele rinitei de sarcină

Rinita de sarcină reprezintă o inflamație a mucoasei nazale, o marire in volum a cornetelor nazale, care vor avea tendinta sa ocupe toata cavitatea nazala, mai ales in timpul noptii din cauza pozitiei culcate a corpului.  Cauzele clare ce determină apariția rinitei în sarcină nu sunt cunoscute.

Cu toate acestea, cercetările în acest sens sugerează faptul că o creștere a volumului de sânge care apare din cauza sarcinii poate fi un factor care contribuie la apariția acesteia.

Un alt rol în apariția rinitei de sarcină poate fi jucat și de fluctuațiile hormonilor (estrogen, progesteron, hormonul de creștere placentar etc) deoarece pot duce la inflamarea și „umflarea” cornetelor nazale.

Cum se trateaza rinita de sarcina

Rinita de sarcină trebuie diagnosticată de catre medicul ORL, după excluderea altor cauze de congestie nazală sau iritație cum ar fi unele alergii, infecții virale sau bacteriane sau orice alte tulburări respiratorii ce pot să apară în timpul sarcinii.

Care sunt simptomele rinitei de sarcină?

În primul rând, rinita de sarcină este caracterizată de congestia nazală (nas înfundat), un simptom neplăcut care cauzează o respirație dificilă și poate provoca insomnii.

Pe lângă senzația de nas înfundat, rinita de sarcină poate provoca simptome precum:

  • Strănut
  • Sforăit, insomnii sau treziri frecvente pe timpul nopții
  • Creșterea senzației de presiune în urechi
  • Secreții nazale abundente
  • Senzația de picurare post-nazală (caracterizată de excesul de mucus care „picură” pe partea din spate a nasului, spre gât
  • Mâncărime și lăcrimarea excesivă a ochilor

În cazul în care nu este tratată corect și în timp util, rinita de sarcină poate crea complicații precum infecții ale sinusurilor, infecții otice (ale urechii) precum otita medie, fiind una din cele mai frecvente complicații.

Tratamentul rinitei de sarcină

Pentru a primi un diagnostic corect și un tratament eficient este necesar să consultați un medic ORL deoarece schema de tratament în cazul persoanelor însărcinate este destul de restrânsă.

Cel mai frecvent tratament utilizat pentru decongestionarea căilor nazale, în cazul femeilor însărcinate, este soluția salină. Aceasta vă va ajuta la curățarea căilor nazale și poate fi achiziționată din orice farmacie.

Deoarece, cum spuneam și mai sus, schema de tratament pentru rinita de sarcină este destul de restrânsă, există o serie de terapii alternative care vă pot ușura respirația, mai ales pe timpul nopții.

Așadar, atunci când vă confruntați cu rinita de sarcină este indicat:

  • Folosiți sprayuri cu apa de mare isotonice si hipertonice pentru a curăța nasul și pentru a reduce secrețiile nazale;
  • Să vă hidratați corespunzător;
  • Folosiți un umidificator mai ales pe timpul nopții pentru a preveni secreția abundentă de mucus;
  • Să dormiți cu perna ridicată mai sus iar astfel disconfortul creat de respirația greoaie va fi redus.

Nu este recomandat să folosiți decongestionante nazale deoarece acestea nu sunt sigure pentru sarcină, mai ales în primul trimestru. Consultul realizat de medicul ORL vă va ajuta să primiți și o medicație adecvată perioadei de sarcină.

Deși poate părea o problemă minoră, rinita de sarcină netratată poate cauza unele complicații ce pot pune în pericol viața fătului.

Rinita de sarcină afectează semnificativ calitatea vieții femeilor însărcinate iar netratată, aceasta poate afecta și dezvoltarea fătului.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *