Web Analytics Made Easy -StatCounter
Rinita Cronica Hipertrofica - Alerta ORL
Rinita Cronica Hipertrofica

Rinita Cronica Hipertrofica

Durerea de cap permanenta….poate fi datorata unui nas infundat permanent fapt care ne duce cu gindul ca am putea avea RINITA CRONICA HIPERTROFICA

Aceasta „boala” este cea mai frecventa patologie cu care ne confruntam noi ORL-istii.

Ce inseamna RINITA CRONICA HIPERTROFICA?

Este marirea in volum a unor structuri musculosoase, care le avem noi pe peretele lateral in interiorul nasului.  Aceste structuri se numesc CORNETE NAZALE; ele au rolul de a filtra aerul inspirat, de al umezi si de al incalzii. Din pacate…. aerul pe care il respiram este foarte nociv, prin urmare aceste cornete filtreaza aerul zi si noapte, „fara odihna” marindu-se in volum progresiv, creeind astfel un flux de aer nazal din ce in ce mai mic , obstructia nazala crescand  din ce in ce mai mult. La inceputul vietii noastre ele sunt mici, inguste si fluxul de aer poate trece linistit prin nas.

Acest proces de infundare al nasului este lent progresiv, prin urmare, nu ne dam seama de la inceput ca respiram din ce in ce mai greu, ne dam seama dupa luni sau ani de zile cind de cele mai multe ori este prea tarziu sa aplici un tratament medicamentos. Realizam ca avem nasul infundat in momentul in care: avem dureri de cap permanente ( cefalee), tulburarii de memorie si atentie, insomnia, sforait accentuat.

Ati vrea sa stiti care sunt factorii care duc la aceasta „boala”? In mare parte este aerul pe care il respiram: poluarea care ne inconjoara, noxele, fumul de tigara, AERUL CONDITIONAT, alergenii ( care in ultimii ani sunt din ce in ce mai multi), bacteriile si virusii care ne inconjoara permanent si „ne dau tarcoale”.

Oare cum putem trata aceasta rinita cronica hipertrofica? Tratamentul este in etape:

1. In primul si primul rand trebuie sa eliminam factorii toxici de mediu din jurul nostru

2. tratament medicamentos: spalaturi nazale cu spray cu apa de mare si sprayuri cu cortizon

3. TRATAMENT CHIRURGICAL ( cel mai efficient): interventia chirurgicala cel mai des intilnita este CAUTERIZARE CU RADIOFRECVENTA A CORNETELOR NAZALE INFERIOARE, (adica micsorarea acestora prin cauterizare) care se practica sub anestezie generala si fara tamponament nazal.
Mai departe o sa urmariti doua inregistrari endoscopice (facute de mine) in care o sa vedeti interiorul nasului unde, se poate vedea: in fosa nazala dreapta cornetul nazal inferior marit si in fosa nazala stanga o deviatie de sept nazal majora care nu ii permite cornetului sa creasca in volum. In prima inregistrare vedeti aspectul de RINITA CRONICA HIPERTROFICA si in a doua inregistare vedeti un nas „normal”, cornetul nazal inferior retras in volum dupa ce am administrat pacientului spray nazal vasoconstrictor, decongestionant.

 

 

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare

Adresa ta de email nu va fi facuta publica.