Web Analytics
Rinita cronica hipertrofica - Alerta ORL
Rinita cronica hipertrofica

Rinita cronica hipertrofica

Ati auzit vreodata de acest diagnostic? Rinita cronica hipertrofica. Da, este un diagnostic frecvent folosit de medicii ORL atunci cind un pacient se plinge ca nu mai respira cum trebuie, ca il doare capul frecvent si ca simte ca nu trage suficient aer in piept.

Sunt convinsa ca vreti sa va lamuriti asupra acestui aspect, ce inseamna aceasta rinita? De ce a aparut? Si cum facem sa dispara?

Ca de obicei, ca sa va fac sa intelegeti anumite aspecte medicale trebuie sa va explic putina anatomie. Astfel: dupa cum ati aflat in articolele precedente, nasul este impartit in doua fose printr-un perete median (sept nazal) care poate fi stramb, astfel incat sa ocupe o parte din spatiul fosei nazale.

Insa pe partea laterala a fosei nazale, pe peretele lateral se afla cornetele. Aceste cornete sunt de fapt niste mase musculoosoase pline cu vase de singe, adica sunt formate dintr-un schelet osos, masa musculara si tesut conjunctiv (numeroase vase de sange). Acestea pornesc de pe peretele lateral al nasului si intra in fosa nazala ocupind o parte din aceasta. Ele isi pot modifica volumul: marindu-se sau micsorandu-se , acest lucru depinzand de „cat de mult au de lucru”.

Rinita cronica hipetrofica: Cornetul nazal

Cornetele sunt trei la numar: superior, mijlociu si inferior. Poate va intrebati: ele ce rol mai au? Au un rol foarte important. Aceste cornete filtreaza aerul care intra in nas si il ajuta sa ajunga in faringe, laringe-trahee- organism mult mai curat si mai acceptabil organismului.

Cornetele purifica (elimina praful, noxele, germenii existenti in aer), umezesc si incalzesc aerul inspirat, ajuta la detectia mirosurilor si prin dispozitia lor topografica ajuta ca fluxul de aer inspirat sa ajunga cit mai rapid si mai continuu in organism.

Inferior Turbinate= cornetul nazal inferior Middle Turbinate= cornetul nazal mijlociu

Vasele de sange situate in interiorul lor sunt cele care le ajuta la indeplinirea acestor functii. Cu cat expiram un aer mai toxic, plin de praf, noxe si fum, mai rece, expus la alergeni, cu atat cornetele trebuie sa munceasca mai mult, sa elimine toate aceste toxice din aerul inspirat si sa ajunga in organism un aer „pur”.

Drept urmare cornetele se „umfla”, cresc in volum, creste numarul de vase de sange din interior. Crescand in volum ocupa din spatiul fosei nazale astfel incit apare obstructia nazala, infundarea nasului. Acest lucru (cresterea cornetelor- obstructia nazala) se poate produce dintr-o data, in momentul cind suntem raciti (si sub tratament corespunzator trece raceala si prin urmare scad si ele in volum) sau pot sa creasca progresiv, in timp, fara sa ne dam seama, astfel apare o obstructie nazala progresiva. Cind se intimpla acest lucru punem diagnosticul de Rinita cronica hipertrofica.

De ce cresc aceste cornete progresiv? Deorece respiram un aer foarte nociv, plin de toxice si atunci cornetele trebuie sa „munceasca” foarte mult sa elimine aceste toxice din aerul inspirat.

Din pacate acest aer nociv este constant, drept urmare cornetele nu mai au timp sa se retraga, sa scada in volum; in concluzie raman marite tot timpul. Aceasta este rinita cronica hipertrofica. Daca ne-am duce undeva la munte, departe de orice oras industrial am vedea ca o sa respiram mult mai bine si mai usurati, cornetele se retrag si fac mai mult loc aerului sa intre.

In momentul in care cornetele se maresc, ocupand din spatiul liber al fosei nazale, intra mai putin aer in organism, drept urmare in loc de 100% oxigen intra in organism ~50% si deci organismul este mult mai obosit si randamentul lui este mult mai mic.

Consecintele acestui fapt sunt:

  • scaderea atentiei,
  • oboseala fizica si mentala,
  • tulburari de memorie,
  • cefalee,
  • insomnii,
  • sforaitul.

Si daca adaugam la aceasta rinita cronica hipertrofica si o deviatie de sept nazal scade si mai mult aerul inspirat, intrand in organism si mai putin oxigen.

Ma doare capul ingrozitor……

Sotia nu poate dormi din cauza sotului care sforaie

Singurul tratament al acestei boli ar fi indepartarea organismului nostru din mediu „toxic” pentru totdeauna. Dar cum acest lucru nu se poate intampla la majoritatea oamenilor atunci remediul cel mai sigur este cel chirurgical, de indepartare a unei portiuni din masa cornetului inferior.

Acest lucru se poate face cu instrumente reci, cauterizare, radiofrecventa sau laser. Stiu, ati prefera sa nu ajungem la alternativa asta de tratament, cea chirurgicala. Exista si o terapie medicamentoasa, dar ea merge doar in puseul acut, in momentul cind suntem raciti.

Un alt motiv important de crestere constanta a acestor cornete este pulverizarea la nesfirsit de sprayuri nazale, acea dependenta de picaturi nazale. Sprayurile nazale functioneaza tocmai asupra acestor cornete, diminuindu-le, prin scaderea in volum a vaselor de singe (vasoconstrictie). Dar ele actioneaza doar citeva zile, maxim 7 zile, dupa aceea mucoasa se obisnuieste si nu mai reactioneaza. Aceste sprayuri se folosesc doar la indicatia medicului ORL in puseul acut si doar citeva zile, pina scade inflamatia acuta.

Cum se diagnostigheaza rinita cronica hipertrofica: Prin control ORL (rinoscopie anterioara), imagistic ( radiografie, computer tomograf), endoscopic: se poate vedea marirea in volum a cornetelor nazale, cu ocuparea aproape in totalitate a spatiului respirator nazal.

Daca ai intrebari despre Rinita Cronica Hipertrofica, le astepte in sectiunea de comentarii al acestui articol.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.