Exista o multitudine de specalitati medicale. Una dintre ele este ORL. Mulți confunda ORL cu oftalmologia. Mulți va întrebați ce înseamnă ORL? OTORIHNOLARINGOLOGIE. Aceasta specialitate se ocupa cu evaluarea doar a urechii, nasului, faringelui și a laringelui.
Prin blogul www.alertaorl.ro as vrea sa va ajut sa intelegeti de ce va apar bolile din sfera ORL. Daca veti intelege de ce au aparut asa veti putea preveni aparitia lor si le puteti trata mut mai usor odata aparute.
Prin acest articol publicat vom reciti cele mai citite 10 articole ale acestui an.
Când vorbim de ORL cel mai comun termen pe care îl auzi este DEVIATIA DE SEPT NAZAL.
Oare ce este aceasta și cum ne afecteaza?
Deviatia de sept nazal, anatomic, este o curbura a peretelui median care desparte nasul în interior în doua jumatati egale. Mulți oameni se nasc cu ea sau o obțin prin traumatisme. Aceasta curbura a septului nazal determina un obstacol în calea aerului, spațiul din interiorul fosei nazale este mult mai mic decât ar trebui. Prin urmare aceasta obstructie nazala a aerului inspirat da ca simptomatologie: respirație greoaie, dureri de cap, oboseala matinala, insomnii, sforait, tulburari de concentrare și memorie.
Dar ca sa aflati mai multe detalii despre acest subiect va invit sa citiți urmatoarele doua articole:
- Citeste despre Deviatia de sept nazal
- sau despre Operatia de deviatie de sept nazal
Ce nu stiti este ca nu doar deviatia de sept nazal duce la infundarea nasului ci si RINITA CRONICA HIPERTROFICA.
Poate va intrebati ce inseamna asta?
Punem acest diagnostic cand observam ca mucoasa nazala care este organizata sub forma unor structuri musculo-osoase (cornete nazale) se „umfla”, se mareste in volum. Acest lucru se intampla tuturor oamenilor incetul cu incetul, din cauza prafului, poluarii, alergenilor si fumul de tigara. pe care ii inspiram zi de zi. Se produce o obstructie nazala a aerului inspirat lent progresiva, de care nu ne dam seama decat prea tarziu, cand procesul este ireversibil.
Aceasta rinita hipertrofica se va dezvolta diferit de la persoana la persoana, in functie de cantitatea de praf si alergeni inspirata zilnic. Deci vom gasi grade diferite de rinita si de obstructie nazala in randul populatiei. Mai predispusi la un nas foarte infundat din cauza acestei rinite sunt fumatorii si persoanele atopice.
Simptomele suparatoare care apar iin aceasta rinita sunt etalate mai devreme, cand am vorbit despre deviatia de sept nazal.
Mai multe informatii legat de acest subiect vi le ofer in articolul despre Rinita Cronica Hipertrofica
Al 3-lea cel mai citit articol al acestui an, este despre Nevralgie
Durerea este un mecanism foarte suparator care apare in corpul nostru. Ea poate fi de mai multe feluri si apare dintr-o multitudine de cauze. Una dintre cele mai provocatoare dureri pentru un medic este NEVRALGIA. Aceasta este cam singura durere care nu prea are „rezolvare” medicala.
Nevralgia se traduce ca o durere de intensitate foarte mare, survenita in crize repetitive, crize care pot dura de la secunde la minute, debutul crizei fiind brusc, fulgerator. Durerea e asa de violenta incit determina spasme musculare, asa zisul „tic dureros”. Intre crize exista o perioada de liniste, acalmie, in care organismul este „perfect sanatos”. Ce mai e caracteristic unei nevralgii este prezenta de „zone trigger”= zone pe tegument pe care daca le apesi declanseaza criza dureroasa.
Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre aceasta „problema” , cum o putem evita si cum putem sa o diferentie de restul durerilor cititi urmatorul articol despre nevralgie.
Amigdalita Cronica – ce trebuie sa stiti despre daca va doare gatul
Va doare frecvent gatul? Va miroase frecvent gura? Cateodata mai ies din amigdale niste bobite albe, urat miroasitoare? Inseamna ca aveti AMIGDALITA CRONICA.
Acest diagnostic se pune dupa un examen clinic si un istoric foarte amanuntit al pacientului. Aceasta boala nu apare doar la copii, apare si la adulti. Se poate „declansa” si la varste mai inaintate.
Rezolvarea acestei amigdalite cronice criptice este chirurgicala, de ablatie a amigdalelor si nu de micsorarea lor.
Cum punem acest diagnostic, din ce cauza apare si prin ce metoda se rezolva veti afla in urmatorul articol despre Amigdalita Cronica.
Ce minunata este vara dar ce facem cu Otita externa?
Vara este anotimpul in care ne ducem linistiti la mare, la piscina pentru ca este cald afara si ne putem balaci in voie.
Dar odata cu aceasta caldura si balaceala, ne poate aparea un simptom neplacut: durerea auriculara, scarpinatul in exces al urechii chiar si secretii la nivelul acesteia. Asa apare OTITA EXTERNA.
Otita externa este o infectie cutanata la conductului auditiv extern, infectie datorata bacteriior si ciupercilor din apa sau chiar de pe tegumentu nostru. Simptomele care apar pot fi asa de suparatoare ca ne pot determina sa intrerupem concediu si sa ne prezentam urgent intr-un cabinet ORL.
Prin urmare ca sa nu ajungeti in acest stadiu va invit sa cititi urmatorul meu articol si asa veti intelege din ce cauza apare aceasta boala – Otita Externa.
Sinuzita
Este cel mai comun termen care il aud de la voi, pacientii. Voi credeti ca din cauza ei suferiti constant si ea va creeaza nasul infundat.
Acesta boala apare dupa ce s-a infundat deja nasul, ea apare ca o consecinta a rinitei cronice hipertrofice si a deviatiei de sept nazal prin neventilarea corespunzatoarea a sinusurilor paranazale. Daca nu intra suficient aer in nas, nu va intra nici in sinusuri, se va ingrosa mucoasa din interior si se vor acumula secretii. Acest lucru va provoca niste dureri faciale dar de intensitate moderata.
Si tot sinuzita, dar de data asta acuta apare si in cadrul unei raceli. Nasul si sinusurile se vor umple de secretii purulente si in acel moment va aparea o durere mai mare la nivelul fetei.
Dar daca vreti sa aflati mai multe informatii despre SINUZITA va invit sa cititi urmatorul articol: Sinuzita – cauze si tratament.
Despre polipi
Ne dorim copii cu totii foarte mult chiar… dar o data cu venirea lor apar si „multe probleme” cum ar fi racelile repetitive si nasul infundat mai mereu care nu il lasa pe copil si nici pe parinti sa doarma cum trebuie.
Oare din ce cauza? Din cauza POLIPIILOR (vegetatiilor adenoidiene). Acestea apar de la nastere si cresc in volum incetul cu incetul. Dar ei pot creste foarte mult cand suntem raciti sau alergici provocand numeroase simptome neplacute. Marirea in volum a vegetatiilor adenoidiene duc la aparitia nasului infundat. Consecutiv apare sforait, insomnia, oboseala matinala, tulbuarari de concentrare si atentie, lipsa poftei de mincare.
Cum putem sa prevenim agravarea acestei probleme sau odata declansata aceasta problema cum o putem trata veti afla in urmatoarele articole:
- Polipii – vegetatiile adenoidiene
- Polipii
- Operatie de polipi la copii
Despre Tinitus sau Acufene
Vi s-a intamplat vreodata sa auziti un tiuit sau vajait in ureche? Si sa nu mai dispara de acolo?
Acest lucru noi, medicii, il numim TINITUS sau ACUFENE. Este o leziune a nervului auditiv, care ne arata ca sufera. De cele mai multe ori suferinta este din cauza proastei vascularizatii si consecutiv proastei oxigenari a nervului auditiv. Acest lucru se intampla frecvent in perioadele cand suntem foarte stresati si obbositi.
Dar asta nu inseamna ca nu pot fi si alte cauze de aparitie a acestui TINITUS.
Hai sa aflati aceste cauze si care ar fi rezolvarea (daca exista una) citind urmatorul articol: Tinitus – Acufene
Dopul de cerumen (dopul de ceara din ureche)
O alta „patologie” des intalnita la mine in cabinet este urechea infundata. Dar aceasta nu este infundata din cauza unei boli ci de cauza fiziologica, din cauza unui DOP DE CERUMEN.
Da, apare acest lucru destul de frecvent. Cerumenul este o secretie fiziologica a urechii, ea are rol de protectie, ea se fabrica in fiecare zi si va iesi din ureche in fiecare zi. Dar… exista persoane care secreta mai mult cerumen decat altii si atunci ei vor forma un dop de cerumen care va inchide tot spatiul din conductul auditiv extern si nu va lasa unda sonora sa treaca si acest lucru va da senzatia de ureche infundata.
Veti afla mai multe informatii despre acest lucru „banal” care nu este o boala dar care ne poate supara foarte rau in urmatorul articol:
Citeste despre dopul de ceara si foarte impoarant, cum curatam urechea?
Epistaxis – informatii utile (sangerarea nasului)
Nu o data ci de mai multe ori in viata vi s-a intamplat sa va curga sange din nas si sa va panicati. Aceea panica va intensifica sangerarea. Diagnosticul ar fi EPISTAXIS.
Nu este neaparat o boala, nu trebuie sa ne stresam prea tare. Este o sensibilitate a mucoasei nazale, datorata mai ales unei leziuni a acesteia aparuta in conditiile unei viroze, alergii sau a unei deviatii de sept nazal.
Tratamentul crizei si a „recidivei” este simplu. Dar il veti afla doar venind la un consult ORL si examinand acea mucoasa de catre un specialist.
Insa veti afla informatii utile, de pus in practica din urmatorul articol: Imi curge sange din nas, ce fac?
Acestea sunt doar cateva din articolele scrise de mine pentru voi, pentru a va ajuta sa va intelegeti pe voi si nu neaparat sa va „reparati „ voi singuri ( pentru ca asta este apanajul medicilor) ci pentru a putea preveni aparitia acestor probleme de sanatate.
Sper din tot sufletul sa va fie utile toate informatiile pe care vi le ofer in aceste articole!
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
In urma unui control la 2 medici orl diferiți am aflat următoarele: pe lângă rinita cronică hipertrofica si chist sinus maxilar stanga, că mai am si o ușoară deviatie de sept și că trebuie să fac septoplastie aceasta fiind parerea primului medic, cel de-al doilea medic a ales să îmi facă doar cauterizare de cornete nazale si ablație chist sinus maxilar stăng iar in ceea ce privește septul nazal mi-a zis că septul nazal este pe linia mediană si că deviatia nu e mare.Care ar fi exact situația in care este absolut necesar să faci și deviatia de sept.
Nu am cum sa va raspund la aceasta intrebare fara sa efectruez si eu un examen clinic sa vad clar daca septul este median sau nu.