Web Analytics
Polipoza nazala - o boala a copilariei sau a adultului? - Alerta ORL
Polipoza Nazala - Cauze si Tratament

Polipoza nazala – o boala a copilariei sau a adultului?

Termenul “polipoza nazala” genereaza confuzie, pentru ca este folosit la denumirea a doua afectiuni distincte. In cele ce urmeaza, voi clarifica aceste afectiuni.

Polipoza nazala este o boala aparuta cel mai frecvent la adult si reprezinta o degenerescenta benigna edematoasa a pituitarei, printr-un mecanism  alergic.

Hai sa va explic ce inseamna cele de mai sus: atunci cand mucoasa nazala si a sinusurilor vine in contact cu un flux de aer incarcat cu alergeni, ea este nevoita sa “lucreze” mult ca sa filtreze acesti alergeni, sa le opreasca intrarea in organismul nostru.

Polipoza Nazala
Polipoza Nazala

“Munca” depusa de mucoasa o face sa creasca in volum, sa se “umfle”; astfel apar niste formatiuni netede, rotunde sau aplatizate, de culoare alb-albastruie, de volum si numar variabil, care iau nastere din etajul superior si lateral al nasului si se extind spre podea si spre portiunea anterioara (vestibulul nazal). Extinderea acestora se face in timp, incetul cu incetul, fara sa ne dam seama, atata timp cat alergenul este prezent in aerul de langa noi.

Aceste formatiuni se observa la un examen clinic ORL prin rinoscopie anterioara si posterioara si mai ales la un examen endoscopic, cu fibra rigida sau flexibila.  In decursul examinarii, ele pot fi acoperite de secretii albe, clare (specific alergiei) sau de secretii purulente (cauzate de o suprainfectie bacteriana).

Pentru confirmarea unei polipoze nazale alergice avem nevoie de un computer tomograf sau RMN cerebral cu extensie la nivelul sinusurilor paranazale. Pentru ca DA, aceasta degenerescenta alergica a mucoasei nu se produce doar la nivelul cavitatii nazale, ci si la nivelul sinusurilor, iar CT/RMN arata extinderea polipozei si eventual complicatiile acesteia.

De asemenea, pentru a pune un diagnostic cert de POLIPOZA NAZO-SINUSALA ALERGICA avem nevoie si de analize de laborator (de sange), care evidentiaza un numar crescut de eozinofile si valori mari ale IgE. In putine cazuri, se poate efectua si un exsudat nazal in care se detecteaza un numar mare al eozinofilelor. Eozinofilele si imunoglobulina E cresc in momentul in care corpul interactioneaza cu un alergen.

De ce este important diagnosticul de polipoza nazo-sinusala alergica?

Pentru ca aceasta boala are o evolutie lent progresiva, spre agravare. Simptomul principal al ei este obstructia nazala (nasul infundat), impreuna cu celelalte simptome specifice rinitei alergice: stranut repetitiv, secretii apoase permanente, mancarimi nazale si oculare (fara ameliorare sub tratamentul obisnuit de raceala).

Nasul va ramane infundat chiar daca administram spray-uri vasoconstrictoare  si  antialergice; acestea nu vor mai avea eficienta, pentru ca, odata aparuta “umflarea” mucoasei nazo-sinusale sub forma polipoasa, nu mai poate fi modificata decat prin tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical se efectueaza sub control endoscopic si consta in excizia formatiunilor cu shavarul sau cu diferite pense. Daca CT a aratat extinderea polipozei in interiorul sinusurilor, acestea se vor deschide  si se vor “curata”. Aceasta operatie se numeste FESS (functional endoscopic sinus surgery).

Sunt putine cazuri de polipoza nazala care reactioneaza bine la tratament medicamentos, ce sa duca la micsorarea in volum a polipilor si la ameliorarea respiratiei. Tratamentul presupune forme injectabile sau orale de corticoizi, care sunt singurii in masura sa stopeze, pentru o perioada, evolutia bolii.

De ce zic “pentru o perioada”? Pentru ca aceasta boala revine atata timp cat alergenul este prezent in jurul nostru. Deci DA, ea revine chiar daca administram un tratament corect, fie el medicamentos sau chirurgical.

DA, chiar daca ne operam si ne sunt eliminate toate formatiunile polipoase (deci  nasul si sinusurile sunt eliberate), acestea se pot forma din nou daca nu detectam alergenul inhalator la care suntem sensibili si nu il eliminam din jurul nostru. Cand nu avem cum sa eliminam prezenta alergenului,  ar trebui luat tratament antialergic periodic si mai ales in criza alergica.

Alergia respiratorie care poate duce la polipoza nazo-sinusala poate fi sezoniera (data de polenurile copacilor, ambrozie, fan, etc) sau perena, pe toata durata anului (cauzata de praf, mucegaiuri, noxe). Prin urmare, pe langa medicul ORL este foarte important sa consultam si un medic specialist alergolog, care ne poate ajuta cu detectarea alergenilor la care suntem sensibili.

Degenerarea polipoasa  a mucoasei nazo-sinusale nu apare numai la adulti; ea poate aparea si la copii, intr-un procent foarte mic insa. Tratamentul, inclusiv cel chirurgical, este asemanator cu cel aplicat adultilor.

Asta inseamna polipoza nazala!

Polipoza Nazala
Polipoza Nazala

Dar, cum spuneam la inceput, se produce o confuzie in legatura cu termenul de “polipoza nazala”. Popular, sunt numiti polipi nazali vegetatiile adenoidiene care se afla nu in nas, ci in spatele nasului, intr-o cavitate numita rinofaringe. Acestea se intalnesc frecvent la copii, de fapt ne nastem cu ele. Si ele pot creste in volum in timp, determinand obstructie nazala si un nas infundat. De aici confuzia… Totusi nu inteleg cum s-a ajuns ca, pe scara larga, sa se denumeasca vegetatiile adenoidiene drept polipi, cand de fapt ele sunt doua structuri complet diferite.

Vegetatiile adenoidiene sunt o patologie a copilului, iar polipoza nazala o patologie a adultului; ambele determina obstructie nazala (nas infundat) pe o perioada lunga, “nedeterminata” (care se incheie doar dupa un tratament corect).

Consecintele infundarii nasului sunt multiple: durere de cap permanenta sau intermitenta, oboseala, tulburari de memorie, lipsa de concentrare,  otite medii,  sinuzite,  faringoamigdalite cu durere de gat permanenta, chiar si insuficicienta cardio-respiratorie moderata cronica.

Sfatul meu: Mergeti la  doctor si faceti un examen clinic ORL inainte sa va autodiagnosticati!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.