Web Analytics
Polipii - Alerta ORL
Polipii

Polipii

Ce sunt „Polipii?

Multi oameni inteleg prin polipi o boala a copilariei, care de multe ori este tratata chirurgical. De fapt polipii sunt un fel de „saculeti ” plini cu lichid de inflamatie,niste saculeti dezvoltati din mucoasa nazala si a sinusurilor. Acestia au mai multe cauze de aparitie, cea mai frecventa cauza ar fi alergia nazo-sinusala . Acesti polipi apar cel mai frecvent la tineri si adulti si mai rar la copii ( in cadrul anumitor boli sistemice) si sunt localizati in nas si sinusuri.

Ei ne pot da urmatoarea simptomatologie:

  • infundarea nasului;
  • stranut repetitiv;
  • secretie apoasa care curge mai tot timpul din nas.

Aceste simptome care apar in alergia rino-sinusala, pot persista tot anul sau se pot declansa in anumite momente: primavara cind circula in aer foarte multi alergeni (cum ar fi polenul anumitor arbori), de la contactul cu soarele sau de la anumiti factori la care suntem alergici (praf de casa, acarieni, par de pisica).

Aceasta boala se poate trata cu medicamente, daca aflam de ea de la inceput, sau se poate ajunge la chirurgie:

la extragerea acestor polipi prin operatie, daca boala avanseaza si polipii nu se retrag prin tratament medical. Grupa de medicamente care se prescrie in acest caz ar fi ANTIHISTAMINICILE ( gen CLARITINE, AERIUS, XYZAL), dar acest tratament trebuie dat sub prescriptia medicului.

Pe cand, asa zisii „polipi” pe care ii stim cu toti si care apar la copii, de fapt se numesc ” vegetatii adenoide”. Aceste vegetatii adenoide (adenoizi) sunt defapt un tesut limfatic, la fel ca amigdalele, ce se localizeaza in spatele nasului.

Acest tesut limfatic e normal sa apara la copii, el are rol in imunitate, ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor; din pacate insa atunci cind un copil e racit acest tesut se mareste in volum si de la o raceala la alta aceste vegetatii adenoide cresc progresiv si ocupa tot spatiul din spatele nasului ne mai lasind loc aerului sa intre din nas in faringe si mai departe in organism.

Astfel apare infundarea nasului, copii nu mai pot respira pe nas, deschid gura si respira numai pe gura „zi si noapte”; consecinta acestui fapt este ca intra mult mai putin aer in organism ( aerul contine oxigenul, care este elementul esential supravietuirii noastre); aerul nu mai este incalzit, umidifiat si detoxificat de tot felul de toxice ( actiuni care erau efectuate de mucoasa nasului).

Astfel intra in gura aer mult mai rece inflamind faringele si amigdalele palatine (care sunt si ele tesut limfatic si ajuta in apararea organismului), acestea se maresc, ajung sa se uneasca pe linia mediana obstructionind si mai mult fluxul de aer care trebuie sa intre in organism.

Daca nasul e infundat datorita vegetatiilor adenoide, acesta secreta un „mucus”= „muci”, care se aduna in spatele nasului si apoi se preling in git incetul cu incetul mentinind tot timpul inflamatie la nivelul gitului.

In acesta imagine se poate observa pachetul de vegetatii adenoide, localizare
In acesta imagine se poate observa pachetul de vegetatii adenoide, localizare

O alta consecinta importanta a cresterii vegetatiilor adenoide este scaderea auzului si otita (despre acestea am sa va povestesc in alta zi). Din pacate este o boala care apare la totii copii si in proportie de 80% trebuie operati. Daca nu sunt operateaceste vegetatii ( indepartarea lor din organism) persista toata viata mentinind astfel simptomatologia expusa mai devreme o perioada indelungata de viata. Uneori datorita imunitatii crescute a pacientului acestea pot diminua f mult in volum astfel incit sa nu mai dea jena la respiratie, altfel aceste vegetatii nu se retrag.

Din fericire, in Bucuresti si in momentul de fata, este o operatie comuna, frecventa, pe care o fac mai toti orl-istii, sepoate face cu anestezie generala sau locala si nu exista riscuri. Stiu, toti parintii se streseaza din cauza anesteziei generale, insa traim intr-o perioada in care avem anestezice bune si anestezisti buni, pe care putem sa ne bazam.

In imaginea de mai sus se poate observa prezenta unui pachet mare de vegetatii adenoidiene, spatiul de respirat (cel negru de la ora 6) este minim

Pachet de vegetatii - moderat - articol despre polipi

In imaginea de mai sus se poate observa pachet de vegetatii sub forma moderata

Sfatul meu: decat sa lasam copilul sa sufere, sa nu primeasca aer destul si sa ajunga la pierderi de memorie, astenie fizica si psihica, intirziere in crestere, surditate, mai bine lasam frica la o parte si il ducem sa-l operam la spital, cu anestezie generala; operatia dureaza cam 30 min, copilul este trezit imediat, poate fi luat acasa in aceeasi zi si intr-o saptamina este „ca nou”.

Exista si mitul ca aceste vegetatii se refac in timp, am vazut foarte foarte  putini copii care mai aveau un pachet de vegetatii restant dupa operatie, eu as zice nu ca s-au refacut ci ca doctorul nu a reusit sa scoata tot pachetul de vegetatii in timpul operatiei din diferite motive tehnice. Daca nu operam si nu scoatem aceste vegetatii, ele ramin acolo, se mentine obstructia nazala, in timp ajung sa mai scada in volum, dar nu suficient, astfel incat sa nu ne mai supere.

Am avut de curind o pacienta de 15 ani care se plingea ca raceste des, a venit la mine intr-un puseu acut de raceala, i-am dat tratament medicamentos, a revenit la 2 saptamani, ii trecuse raceala dar se plangea ca tot nu respira cum trebuie, tot are nasul infundat. M-am uitat cu endoscopul si am observat pachetul de vegetatii in spatele nasului. Am sfatuit-o sa faca operatia de ablare (indepartare) a vegetatiilor.

PS: nu se zice” ma dor amigdalitele”, corect se spune ” ma dor amigdalele”.

Amigdala: acea masa de tesut limfatic care se afla in git, in partea laterala, care in mod normal ar trebui sa fie ascunsa intre doi peretii-pilieri, in loja amigdaliana. Amigdalita: angina este boala care arata inflamarea amigdalelor.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri nu ezitati sa lasati un comentariu la acest articol informativ despre polipi.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.