Web Analytics Made Easy -StatCounter
Polipii = Vegetatiile Adenodoide - Alerta ORL
Polipii = Vegetatiile Adenodoide

Polipii = Vegetatiile Adenodoide

Din ce cauza sforaie un copil? Din ce cauza un copil poate sa nu auda prea bine? Din ce cauza un copil nu mai este atent , nu mai are perfomante intelectuale si sportive la scoala? Din ce cauza un copil raceste des? Acestea sunt intrebari pe care le aud frecvent de la voi parintii.

Din cauza VEGETATIILOR ADENOIDIENE, popular POLIPII.  Vegetatiile adenoidiene sunt formatiuni limfatice (exact ca amigdalele palatine din gat), care ar trebui sa aiba rol in imunitate, sa fie o bariera impotriva germenilor care vor sa intre in organism.

Insa, de la nastere noi ne intilnim cu mii de germeni; vegetatiile adenoidiene apar de la nastere, prin urmare „ele” din acel moment se lupta cu germenii si datorita faptului ca trebuie sa „lucreze” non-stop ca sa asigure o imunitate locala organismului, se maresc in volum, se umfla.

Aceste vegetatii adenoidiene sunt situate in spatele nasului, intr-o cavitate numita CAVUM, unde se deschid si trompele lui Eustachio care duc aer la ureche. Incetul cu incetul vegetatiile adenoidiene cresc si ocupa toata  cavitatea prim urmare copilul nu mai are pe unde sa primeasca aer in gat si in urechi.

In mod normal aerul intra prin nas trece prin cavum se duce in gat – in trahee si prin trompa lui Eustachio in urechea medie- permitand astfel sa se transmita unda Sonora si prin urmare sa auzim. Daca vegetatiile adenoidiene(polipii ) cresc si ocupa toata cavitatea copilul nu va mai avea pe unde sa respire, acest fapt perturband o multitudine de functii in organism: corpul si creierul nu mai primesc oxygen – prin urmare nu mai are capacitatea maxima de a gandi, scazindu-i astfel performanta intelectuala si sportiva.

Copilul face mult mai des otite seroase, care nu se manifesta prin durere ci prin infundarea urechii si confuzie, neatentie. Otitele sunt favorizate de prezenta vegetatiilor adenoidiene mari care stau in calea dintre nas si ureche. Inflamarea polipilor favorizeaza aparitia otitei, lipsa vindecarii ei si recidiva ei.

Vegetatiile adenoidiene mari favorizeaza racelile frecvente si mentinerea unor secretii permanente in gat.

In aceasta imagine puteti observa un pachet imens de vegetatii adenoidiene.

Imaginea endoscopica a vegetatiilor adenoidiene

Adenoidectomie= Operatia de scoatere a acestor vegeatii adenoidiene (polipi) este o operatie usoara, atit pentru pacient cat si pentru doctor. Se face cu anestezie generala, singerarea este minima in timpul operatiei, postoperator nu mai singereaza, exista o durere de gat usoara in ziua respectiva; vindecarea este rapida in 5-7 zile, timp in care copilul este vioi, maninca…. dar are nasul cu niste secretii  care dispar incetul cu incetul dupa 7 zile.

Sfatul meu: Din experienta mea ca medic specialist ORL am constatat ca dupa ce eliminam vegetatiile adenoidiene copilul se simte mult mai bine, nu mai raceste asa de des, nu mai face otite , gindeste si se odihneste noaptea mult mult mai bine.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare

Adresa ta de email nu va fi facuta publica.