Polipii = Vegetatiile Adenodoide

Din ce cauză sforăie un copil? Din ce cauză un copil poate să nu audă prea bine? Din ce cauză un copil nu mai este atent, nu mai are performanțe intelectuale și sportive la școala? Din ce cauza un copil racește des? Acestea sunt întrebări pe care le aud frecvent de la voi, părinții.

Din cauza VEGETAȚIILOR ADENOIDIENE, denumite popular POLIPI. Vegetațiile adenoidiene sunt formațiuni limfatice (exact ca amigdalele palatine din gât), care ar trebui să aibă rol în imunitate, să fie o barieră împotriva germenilor care vor sa intre în organism.

Însă, de la naștere noi ne întâlnim cu mii de germeni; vegetațiile adenoidiene apar de la naștere, prin urmare „ele” din acel moment se lupta cu germenii și datorită faptului că trebuie să „lucreze” non-stop ca să asigure o imunitate locală organismului, se măresc în volum, se umflă.

Aceste vegetații adenoidiene sunt situate în spatele nasului, într-o cavitate numită CAVUM, unde se deschid și trompele lui Eustachio care duc aer la ureche. Încetul cu încetul vegetațiile adenoidiene cresc și ocupă toată  cavitatea, prin urmare copilul nu mai are pe unde să primească aer în gât și în urechi.

În mod normal aerul intră prin nas, trece prin cavum se duce în gât – în trahee și prin trompa lui Eustachio în urechea medie – permițând astfel să se transmită unda sonoră și prin urmare sa auzim.

Dacă vegetațiile adenoidiene (polipii) cresc și ocupă toată cavitatea, copilul nu va mai avea pe unde să respire, acest fapt perturbând o multitudine de funcții în organism: corpul și creierul nu mai primesc oxigen – prin urmare nu mai are capacitatea maximă de a gândi, scăzându-i astfel performanța intelectuală și sportivă.

Copilul face mult mai des otită seroasă, care nu se manifestă prin durere, ci prin înfundarea urechii și confuzie, neatenție. Otitele sunt favorizate de prezența polipilor mari care stau în calea dintre nas și ureche. Inflamarea polipilor favorizează apariția otitei, lipsa vindecării ei și recidiva ei.

Polipii mari favorizează răcelile frecvente și menținerea unor secreții permanente în gât.

În această imagine puteți observa un pachet imens de vegetații adenoidiene.

polipi 61Imaginea endoscopica a vegetatiilor adenoidiene

Adenoidectomie = Operația de scoatere a acestor vegetații adenoidiene (polipi) este o operație ușoară, atât pentru pacient cât și pentru doctor. Se face cu anestezie generală, sângerarea este minimă în timpul operației, postoperator nu mai sângerează, există o durere de gât ușoară în ziua respectivă; vindecarea este rapidă în 5-7 zile, timp în care copilul este vioi, mănâncă…. dar are anumite secreții în nas care dispar încetul cu încetul după 7 zile.

Intervenția poate fi clasică sau endoscopică. Operația clasică durează aproximativ 15-30 de minute și presupune eliminarea țesutului limfoid prin gură cu ajutorul unei chiurete. În timpul acestei intervenții (”în orb”), cel care operează nu vede ce face, însă la final controlează digital (cu degetul) zona de implantare a polipilor și posibile restanțe.

Există riscul ca la finalul operației să rămână foliculi de țesut limfoid care să ducă la recidiva polipilor.

Intervenția endoscopică durează aproximativ 30-45 de minute. Aceasta presupune folosirea unei videocamere (introduse prin nas) pentru vizualizarea câmpului operator. Această intervenție este sigură, precisă, corectă și permite scoaterea tuturor foliculilor limfoizi.

În timpul acestei intervenții se pot folosi echipamente performante pecum shaverul, radiofrecvența, argon-plasma și coblația. Riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii este foarte scăzut.

Sfatul meu: Din experiența mea ca medic specialist ORL am constatat ca după ce eliminăm polipii copilul se simte mult mai bine, nu mai răcește așa de des, nu mai face otite, capacitatea de concentrare crește și se odihnește noaptea mult mult mai bine.

De ce doar unii copii au polipi?

Toți copiii au vegetații adenoide, adică acel țesut limfoid aflat în spatele nasului, însă nu toți se confruntă cu adenoidită cronică, cunoscută și sub denumirea de “polipi”. Când ajung la vârsta de 3-4 ani, cei mici merg la creșă sau la grădiniță și intră în contact cu diverși microbi, necunoscuți pentru organismul lor.

Din păcate, sistemul imunitar al unor copii nu este destul de puternic și cedează în fața acestor infecții. Igiena incorectă, alimentația nesănătoasă, săracă în vitamine și somnul insuficient slăbesc sistemul imunitar.

De fiecare dată când copilul răcește, peste țesutul limfoid existent se mai adaugă un strat, iar la un moment dat acesta ajunge să acopere fie parțial, fie complet orificiile nazale. Prin orificiile nazale, aerul ajunge în cavitatea bucală, apoi în căile respiratorii inferioare și de aici în plămâni.

Pentru a putea respira, copilul va fi nevoit să-și folosească mai mult cavitatea bucală.

Unii părinți refuză să-și mai trimită copiii la grădiniță sau la creșă, de frică să nu răcească. Totuși, aceasta nu este cea mai bună soluție, deoarece în momentul în care copiii vor ajunge la școală, vor trece prin aceleași situații ca la grădiniță și vor răci frecvent.

Copil cu Polipi Simptome

Putem spune că este obligatoriu ca fiecare copil să dea acest “examen”. Unii îl trec cu brio, însă alții dezvoltă polipi și au nevoie de ajutorul medicului pentru a se vindeca.

La ce vârstă poate scăpa copilul de problemele cauzate de polipi?

Țesutul limfoid începe să crească în volum pe la vârsta de 3-4 ani, atunci când copilul intră în colectivitate și răcește mai des. Vegetațiile adenoide cresc cel mai mult până la vârsta de 2-3 ani, moment în care copilul poate fi operat.

Țesutul limfoid încetează să mai crească când copilul ajunge la vârsta de 7-8 ani, iar când se instalează pubertatea, acesta scade în volum și dispare.

Astfel, dacă boala se declanșează la un copil de 9-10 ani, acesta are mari șanse să se vindece prin tratament medicamentos, deci este posibil să nu mai aibă nevoie de operație.

Există posibilitatea ca polipii să se retragă după ce au apărut?

Polipii au tendința de a crește în volum până la o anumită vârstă. Așa cum am precizat și în rândurile de mai sus, la pubertate, dimensiunea țesutului limfoid începe să scadă. Medicul îi poate recomanda pacientului un tratament care să prevină dezvoltarea complicațiilor.

Care sunt simptomele care indică prezența polipilor?

Adenoidita se manifestă prin obstrucție nazală: copilul respiră din ce în ce mai greu pe nas, mai ales atunci când face efort fizic, respiră mai mult pe gură și are un somn agitat. De obicei, un copil cu adenoidită este în permanență obosit, se confruntă frecvent cu dureri de cap și vorbește “fonfăit”, vocea fiind nazonată.

Un copil care suferă de adenoidită cronică se confruntă, de obicei, cu scăderea moderată a auzului și începe să vorbească pe un ton ridicat, dă volumul tare la televizor și întreabă mereu “ce ai zis?”.

Dacă părintele observă că atunci când copilul este strigat și nu răspunde, vorbește mai tare decât de obicei, sforăie în timpul somnului și are secreții permanente în nas trebuie să meargă la un medic specialist ORL. Medicul va descoperi cauza problemei, îi va pune copilului un diagnostic și-i va recomanda un tratament.

Sfaturi pentru părinții care vor să prevină adenoidita la copii:

  • Tratați corect episoadele de răceală ale copiilor, respectând întotdeauna recomandările medicului.
  • Dacă copilul merge la grădiniță sau la creșă, consultați periodic medicul ORL.
  • Evitați expunerea copiilor la alergeni și tratați alergiile atunci când acestea apar.
  • Nu fumați în prezența copiilor.

Cum poate fi tratată adenoidita?

Episoadele acute de adenoidită pot fi tratate prin administrarea anumitor medicamente. Medicul îi poate prescrie copilului un tratament cu antibiotice, antiinflamatoare, decongestionante nazale, antialergice sau chiar aerosoli. Dacă adenoidita acută nu este tratată, infecția de la nivelul nasului se poate extinde către alte organe din apropiere, ducând la apariția otitei, sinuzitei, bronșitei etc.

Beneficii Aerosoli pentru vegetatiile adenoidiene

În cazul adenoiditei cronice, se recomandă tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea vegetațiilor adenoide. Dacă adenoidita cronică nu este tratată pot apărea complicații grave precum: modificări morfo-funcționale ale aparatului respirator, oboseală cronică, deficit de atenție sau tulburări de comportament.

Când este recomandat ca polipii să fie îndepărtați pe cale chirurgicală?

Există câteva semne care indică faptul că este momentul oportun ca polipii să fie eliminați printr-o intervenție chirurgicală. Acestea includ apariția frecventă a otitei seroase, apariția laringitei acute și a astmului bronșic juvenil. De asemenea, este momentul ca polipii să fie îndepărtați prin intervenție chirurgicală atunci când copilul sforăie o perioadă mai lungă de timp sau se simte obosit fără motiv.

Ce investigații se fac pentru a se putea pune diagnosticul?

Un copil suspect de adenoidită este supus unui examen clinic ORL complet, iar dacă acesta este cooperant se poate face și un examen endoscopic al rinofaringelui. De asemenea, se fac analize de sânge, o audiogramă tonală care analizează nivelul auzului, și o impedanță (analiză care arată dacă urechea medie funcționează corect și dacă există lichid în spatele timpanului).

Când ar trebui făcută operația pentru îndepărtarea polipilor, în sezonul cald sau rece?

Această intervenție chirurgicală trebuie efectuat atunci când se impune, indiferent de anotimp. Dacă poate fi programată, este indicat ca adenoidectomia să fie făcută primăvară sau chiar la începutul verii, deoarece la câteva săptămâni sau luni după operație, pacientului i se recomandă să meargă la mare. Celor care au trecut printr-o operație de îndepărtare a polipilor li se recomandă aerosoli marini.

De cât timp are nevoie pacientul pentru a se recupera după operație?

De cele mai multe ori, copiii își revin după aproximativ 7 zile de la operație. În unele cazuri, recuperarea este mai rapidă, însă sunt și situații în care copiii au nevoie chiar și de două săptămâni pentru a-și reveni complet.

Copil cu Polipi la Medic ORL

După operația de îndepărtare a polipilor copilul trebuie să consume cât mai multe lichide pentru a se recupera mai repede. Este posibil ca în primele 24 de ore de la intervenția chirurgicală să apară stări de greață sau vomă, însă acestea dispar odată cu efectul anesteziei.

Un copil care a trecut printr-o astfel de intervenție nu trebuie să călătorească cu mașina sau cu avionul pe distanțe mari pentru o perioadă de 2 săptămâni de la operație.

Ce complicații pot apărea în timpul operației?

În timpul operației sau chiar în primele ore de la efectuarea ei, poate apărea sângerarea, însă odată ce se administrează medicamente vasoconstrictoare aceasta se oprește

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

50 comentarii

  1. Bună ziua !
    Am un băiețel de 6 ani și 2 luni și cam de o săptămâna a început să sforăie noaptea să respire mai mult pe gură și să aibă un miros neplăcut din gură și din nas … as dori să știu la ce doctor aș putea ca să mă adresez

  2. Am un copil de 5 ani și i au găsit un nodul vegetații și amigdalitele mari copilul prezintă
    Apnee și sforăit
    Respirație pe gura
    Dificultăți respiratorii
    Din luna in luna laringita și numai destametasona ( cortizon) funcționează
    Însă nu mă bagă la operatie. Îmi spun mai așteptăm.

  3. Bună seara.Am băiețelul de 6 ani și 2 luni care recent a acuzat dureri de urechi.Orl.istul l.a diagnosticat cu otita medie seroasa.Am făcut timpanograma unde a reieșit ca are lichid în ambele urechi,0.70 ml.
    fiecare.Ne.a recomandat operație de scoatere a polipilor,doar ca avem programare abia pe 9 august.Ce se poate întâmpla pana atunci cu copilul și ce putem face?Când și când nu aude ce.i spunem!Va rog tare mult sa.mi dați un răspuns.

    • Ca sa va pot da un raspuns ar trebui sa il consult si eu pe acest copil, sa vad cat de grav este, in ce stadiu al bolii este. Boala care se poate modifica de la zi la zi. Si de ce v-a programat asa de tarziu la operatie?

  4. Buna ziua!Cel mic a fost operat de 4 zile,de 3 zile il doare ceafa.Medicul a spus ca e foarte posibil sa il doara, ca e normal, nu stiu insa in cat timp e normal sa ii treaca aceasta durere.Multumesc!

  5. Bună seara! Am un copil de 9 ani jumate si de 2 ani aproximativ acuza dureri de cap frontale, am fost la diferiți medici, neurolog, orl, oftalmolog, analize bune, radiografie la sinusuri so recent la alt medic orl, care i_a făcut radiografie nazala si a depistat ca are polipi destul de mari! Ne_a dar tratament rhinxyl ha, 7 zile. Nasonex 2 luni si aierius 1 luna! Inttebarea mea este posibil ca polipi sa dea dureri de cap atâta timp (nu il doare zilnic!) câteodată o data pe săptămână, sau de 3 ori pe săptamana, sau o data pe luna! Eu ma gândeam la un rmn! Aștept răspunsul dumneavoastră si va mulțumesc anticipat!

    • Daca durerea este din cand in cand nu este din cauza polipilor ci din cauza oboselii, stresului si statul in camere inchise. Puteti sa ii faceti RMN cerebral dar vedeti si cat timp sta intr-o camera inchisa, pe dispozitive electronice si cum sta si cu coloana cervicala (gatul).

  6. Bună ziua! Am o fetita de 4 ani care îmi spune de 4 zile ca o doare capul, în zona cefei. Nu plânge de durere, doar duce mana la ceafa și spune ca o doare capul iar apoi se ia cu alte activități și nu continua subiectul deci cred eu ca durerea nu e de intensitate mare.. Am observat ca îmi spune de regula seara, înainte de culcare. De fiecare data când acuza dureri de cap spune ca o doare și burta și ca se simte rău. Menționează ca a trecut o luna și jumătate de la operația de polipi și nu am avut nicio problema de atunci și pana acum. Dacă ma puteți îndruma, pe ce specializare medicala sa merg la consultație cu ea?

  7. Buna ziua, Am un baietel in varsta de 2 ani si 10 luni si in urma intrarii in colectivitate, a avut numeroase viroze respiratorii in ultimul an (trei otite si o amigdalita pultacee ). Am fost la cativa doctori ORL din Craiova si acestia ne-au zis ca are/este suspect de vegetatii adenode marite.Nu am putut realiza o endoscopie deoarce copilul nu coopereaza. Am urmat diverse tratamente (sprayuri nazale, apa salina, antihistaminice, antibiotice la fiecare otita ) fara rezultate prea bune. Simptomele se amelioreaza pentru o perioada scurta dupa care revine la vechile simptome chiar si atunci cand nu este racit. In prezent, copilul prezinta urmatoarele simptome:
    – respiratie orala 90 % din timp (ziua si noaptea)
    – sforait in somn cand incearca sa respire pe nas
    – apnee in somn (1-2 secunde cand incearca sa traga aer pe nas)
    – gura deschisa in majoritatea timpului
    – tuse dimineata la trezire si secretii nazale in gat
    – vorbit defectuos si voce schimbata
    In Craiova nu exista prea multe optiuni pentru adenoidectomie. Interventia nu este endoscopica si conditiile nu sunt prea bune (in caz ca interventia este chiar necesara).
    Este posibil sa ne vedeti pe baza unei programari pentru a stabili un diagnostic si eventual un tratament/interventie chirurgicala? De asemenea , consideratia aceasta interventie o urgenta? Se mai poate astepta o perioada de cateva luni pana la operatie daca este nevoie intr-adevar de acest lucru?
    Va multumesc !

    • Cel mai probabil este nevoie de Adenoidectomie. Eu fac astfel de interventii la Spitalul de Pediatrie Medlife. Este o problema urgenta. Va rog sa incercati sa veniti la mine la un control in cadrul clinucii Medlife Grivita sau Spitalul de Pediatrie Medlife.

  8. Buna ziua, Am un baietel in varsta de 2 ani si 10 luni si in urma intrarii in colectivitate, a avut numeroase viroze respiratorii in ultimul an (trei otite si o amigdalita pultacee ). Am fost la cativa doctori ORL din Craiova si acestia ne-au zis ca are/este suspect de vegetatii adenode marite.Nu am putut realiza o endoscopie deoarce copilul nu coopereaza. Am urmat diverse tratamente (sprayuri nazale, apa salina, antihistaminice, antibiotice la fiecare otita ) fara rezultate prea bune. Simptomele se amelioreaza pentru o perioada scurta dupa care revine la vechile simptome chiar si atunci cand nu este racit. In prezent, copilul prezinta urmatoarele simptome:
    – respiratie orala 90 % din timp (ziua si noaptea)
    – sforait in somn cand incearca sa respire pe nas
    – apnee in somn (1-2 secunde cand incearca sa traga aer pe nas)
    – gura deschisa in majoritatea timpului
    – tuse dimineata la trezire si secretii nazale in gat
    – vorbit defectuos si voce schimbata
    In Craiova nu exista prea multe optiuni pentru adenoidectomie. Interventia nu este endoscopica si conditiile nu sunt prea bune (in caz ca interventia este chiar necesara).
    Este posibil sa ne vedeti pe baza unei programari pentru a stabili un diagnostic si eventual un tratament/interventie chirurgicala? De asemenea , consideratia aceasta interventie o urgenta? Se mai poate astepta o perioada de cateva luni pana la operatie daca este nevoie intr-adevar de acest lucru?
    Va multumesc !

  9. Buna seara.pe 20 martie 2019 am operat baiatul de 7 ani de polipi.din a doua zi pana azi inclusiv acuza dureri de gat si de cap cel mai mult.imi apune ca il doare capul deasupra cefei,cand se lasa pe spate sau vrea sa ridice capul mai mult trebuie sa si tina capul cu mana sa nu l mai doara.se trezeste plangand de durere de cap..pe langa asta respira pe gura,sforaie si e foarte molesit,fara pic de vlaga.doctora care l a opera imi spune ca e normal insa mie nu mi se pare normal.copilul meu avea multa energie si nu acuza dureri de cap inaintea operatiei.va rog din suflet am tot fost la doctori,am fost la neurologie si mi au spus sa fac un rmn dupa care trebuie sa astept 1-2 luni.trebuie sa mergem la consult (ca dupa operatie) dar pana atunci da ti mi o parere.de la ce il poate durea capul

    • A facut contractura musculara cervicala de la pozitia in care a stat in timpul operatiei. Dat-i un antiinflmator si masatil de 3-4 ori pe zi pe ceafa cu gel antiinflmator gen DICLOFENAC.

    • Buna seara! Va rog, daca imi puteti spune cum a evoluat durerea de ceafa a copilului după operația de polipi. Băiețelul meu acuza aceleași dureri de cap, la ceafă, iar medicul ori imi spune ca sunt normale si e ii dau antiinflamatoare. Va multumesc!

      • Buna,

        Probabil a facut o contractura musculara datorita pozitiei in care a dormit in timpul anesteziei si dupa. Trebuie sa aveti rabdare, ii va trece in cateva zile, faceti-i masaj cu gel antiinflamator pe ceafa

  10. Buna Ziua. Am facut biopsie cavum si rezultatul a fost "fragmente biopsice cu aspect de faringita cronica", am uscaciune in git si dorinta acuta de a-mi curata gitul,ceea ce duce la durere in git,mai exact la omultetul din git.Ma exaspereaza situatia asta.Ce pot face?,este obositoare aceasta situatie.Multumesc.

  11. Buna ziua. Am un băiețel de 3 ani si 3 luni care acum o luna si jumătate a fost operat de polipi si reducție amigdale. La 10 zile după operație a luat o viroză si după ce practic viroza a trecut, a rămas cu niște secreții postnazale care se scurg direct in gât, ceea ce face sa își tot dreagă vocea si sa tușească in special după ce se trezește. Medicul care l-a operat a scris rinoree posterioară si spune ca e posibil sa fie din cauza ca nu s-a refăcut mucoasa după operație si viroză. Dvs ce părere aveți in legătura cu aceste secreții? Multumesc

  12. Buna seara, am o fetita de 5 ani care e deranjata de zgomote cu precădere la scoala( sunt 30), fizioterapeutul a spus ca auzul ar fi sensibil. Am întrebat-o si spune ca o doare capul de la zgomote chiar su urechile. Pana acum nu am observat, acasa nu avem genul asta de zgomot, S a plâns doar ca nu i place zgomotul de la tras apa isi astupa urechile la zgomotul de spray-deodorant Am observat o atent intr un loc aglomerat si intr adevăr cred ca suferă pentru ca fata i a devenit palida si chiar a cerut sa doarmă in cursul zilei. Nu a avut probleme de sănătate si nici răceli foarte dese, doar ca sforăie destul de tare.Credeți ca polipii ar putea crea intoleranta asta la zgomote?

  13. Buna ziua! Am un băietel de 7,6 ani si l-am operat zilele trecute de polipi. Începând cu ziua urmatoare operatiei se plânge de dureri de ceafa. Pana azi noapte nu a facut febra deloc. Azi noapte a facut 37,9. Am observat ca si gurita ii miroase mai urat decat zilele trecute iar el spune ca apa are un gust ciudat. E anormal?

    • Mie mi-a zis medicul ca sunt normale ambele situatii, sa faca febra mica,in jur de 38 grade si sa aiba un miros urat in nas si gura,din cauza unei false mucoase care se formeaza in locul ramas,ce apoi se va duce singura ..fix ambele situatii mi le-a expus si durerea de ceafa sau urechi:)

  14. Buna ziua, am un baietel de 4 ani cu polipi si alergie usoara. Medicul ORL a spus ca nu se opereaza copiii alergici. De doua zile se plange de dureri de gat, iar in timpul somnului se ineaca cu secretii. Nu ii curge nasul, nu are gatul rosu si nici temperatura. Ce as putea sa ii fac pentru a reduce secretiile? Uneori acestea se vad vascoase si verzi, in spatele gatului, sau transparente. I s.au prescris niste picaturi de nas preparate in farmacie, de culoare rosie, care contin antibiotic. Multumesc

  15. Buna ziua! Am o fetita de 4 ani si din 1 august avem probleme cu secretiile postnazale. A facut si otita seroasa in aceasta perioada cu scaderea auzului, , am luat nasonex, montelucast, apa de mare… Apoi intr- o noapte a inceput sa o doara urechea si sa faca febra. A luat 10 zile Zinnat si secretiile aproape au disparut. De patru zile am terminat antibioticul si acum secretiile postnazale se aud din ce in ce mai tare.
    In aceasta perioada am consultat trei medici orl.
    Primul a zis ca sigur are polipi si trebuie scosi urgent. Al doilea a spus ca nici poveste de polipi ca sunt f mici si al treilea a spus ca nu se poate pronunta pentru ca ar trebui sa faca o investigatie suplimentara si nu dispune de aparatura necesara.
    Ea respira pe nas bine, nu e infundat, nu sforaie decat in prina ora de somn, apoi nu se mai aude nimic… Vocea e putin nazala.

    • A racit dinnou, cum fac marea majoritate a copiilor. Ca sa va spun si eu clar care este situatia ar trebui sa o vad si eu la cabinet. In cele mai multe cazuri polipii pot fi vazuti printr-un examem clinic normal fara a trebui sa recurgem la endoscopie nazala.

  16. Buna ziua! Ce spuneti, doamna doctor, vegetatiile adenoide mari se mostenesc? adica se nasc copii cu ele deja marite astfel invat la varsta de 1 an sa ny mai fie capabili sa respire deloc bine pe nas si sa necesite operatie? In cazurile acestea vegetatiile se refac mai repede? Sau nu se refac daca sunt excizate corect? Multumesc

    • Putem sa avem si o mostenire genetica: sa ne nastem cu amigdale si polipi un pic mai mari. Eu personal nu am vazut nici un copil de un an care sa aiba indicatie de scoatere a polipilor. Daca excizia se face corect si se curata toata cavitatea bine nu mai au de ce sa se refaca vegetatiile.

  17. Buna seara! Cu ajutorul Domnului ne-am operat de amigdale și polipi. Acum suntem in recuperări. Intrebarea mea este daca dv ca și specialist considerați ca a avea o pisică drept animal de companie i-ar afecta sanatatea baietelului. Mentionez ca locuim intr-un apartament.

    • Multi oameni au alergie la parul de pisica. Daca copilul ar avea alergie la ea ar stanuta tot timpul in prezenta ei si ar avea nasul infundat chiar daca l-ati operat de polipi.

  18. Buna seara! Ma bucur ca v-am descoperit pentru ca am nevoie de un sfat, va rog! Baietelul meu de 10 ani face episoade frecvente de puroi in gat.Pana in iarna aceasta facea 3-4 pe an, plus raceli , bronsite…Anul acesta roșul in gat urmat de puroi , febra si tratat cu antibiotic( zinat, augmentin) s-a repetet lunar. La In mai a facut iarasi puroi , am facut exudat, analize de sange. La exudat a iesit stafilococ auriu, analizele de sange nu erau ingrijoratoare.Toate, invlusiv VSH-ul se inscriau in limite normale. Dr ORL ne-a recomandat Luivac, am inveput cura si la sfarsitul lunii iunie am plecat la mare.Aici, dupa o saptamana, iar infectie in gat, febra…I-am dat 7 zile zinat, antifebrile, tantum etc…Terminam tratamentul, trec doua zile, la mare fiind, si iarasi puroi in gat. Ne intoarcem acasa, dr ORLne prescrie injectii( gentamicina si ampicilina ,cate 2 gr la 12 ore,cinci zile) .Dupa terminarea tratamentului, la doua zile suntem programati la operatie de scoatere a amigdalelor. Sunt insa tulburata… Puteti sa ma ajutati cu un sfat, va rooog? E aceasta solutia cea mai buna? Vsh-ul era bun totuși…Va multumesc mult pentru rabdare si daruire! Domnul sa va dea sanatate!

    • Da, trebuie sa scoateti amigdalele pentru ca sunt un focar de infectie pt organism. La atitea recidive ar trebui sa le scoateti. Operatia ar trebui urmata de injectii cu Moldamin vreo 4-6 sapt ca sa se sterilizeze organismul cum trebuie. Nu trebuie sa va ingrijoreze operatia.

  19. Am citit acum articolul dvs despre cornetele nazale si intr-adevăr la A sunt marite le-am obs de mai mult timp, dar nu m-an gândit ca pot cauza astfel de probleme;având in vedere ca nu am avut pana acum decât raceli obisnuite; ati mai întâlnit pana acum cazuri de copii cu dureri la ceafa din aceste cauze??? Intolerantele alimentare si alergenii sunt si ei un factor determinant, nu?
    Multumesc anticipat!

  20. Buna ziua,
    Am un baietel de 6ani jumătate si de apr 2sapt se plânge de dureri de cap, la ceafa. Medicul neurolog ne-a trimis la orl, de vina ar fi cică polipii. Adevarul e ca tine gura deschisa de ceva vreme, respira pe gura
    noaptea. Sapt viitoare avem programare la orl, dar pot cauza dureri de cap polipii?

  21. Am uitat sa mentionez ca polipii nu erau mari ca dimensiune, ci doar infectati, a zis dr ca erau 'stricati' dupa operatie, deci banuiesc ca la el e un focar de infectie…. abia astept sa scape de probelma asta, e un adevarat cosmar pentru mine, multe zile de febra mare, antibiotice tot mai puternice si tot mai dese, copilul e destul de slabut, oricum e mofturos, dar, cand e bolnav e si mai rau… nu stiu ce sa fac sa scapam o data

    • Restul de vegetatii care i/au mai ramas sunt convinsa ca nu o sa ii faca probleme dar faptul ca ati mai pastrat din amigdale o sa cam ii faca probleme. Pentru ca a ramas tesut amigdalian care poate ascunde usor o infectie cu Streptococ. Episodul de acum trece cu antibiotic si otita sunt ferm convinsa ca o sa treaca repede. Duceti-l la mare ca o sa il ajute aerosolii de mare. Gradinita este un focar de infectii. Ar trebui sa schimbati gradinita. La toamna o sa fie mai mare si s-ar putea sa aiba alta imunitate, mai puternica.

    • Multumesc pentru raspuns, de 3 ani mergem consecutiv la mare si vom mai merge si anii urmatori, plus scurte plimbari la Sovata (e aproape de noi) si acolo e aerul sarat in jural lacului, speram sa isi intareasca imunitatea.

  22. Avem o problema cu polipii si amigdalele la baiatul meu. Prima amigdalita a inceput la 1,4 ani, apoi s-a mai repetat la un interval de 2-3 luni – 2,3 saptamani, in ultima vreme tot mai scurt intervalul. In toaman trecuta am descoperit ca de fapt si polipii erau infectati dar, nu stiam din cauza ca noi mergeam doar la pediatrii nu si la la ORL. In decembrie, la varsta de 3,6 ani i-am facut operatie de scoaterea a polipiilor si a a amigdalelor partiala. A fost bine o perioada, din decembrie pana acum in iunie cand a revenit o infectie puternica cu febra mare mai multe zile, VSH marit (70), PCR++ am fost internata cu el in spital, mi sa zis ca are: otita media acuta, "un colt" de polip infectat, resturile de amigdale infectate – consultat de dr ORL altul decat cel care a facut operatia – deci ne-am cam intors de unde am plecat…. acum are 4 ani, urmeaza sa mergem la dr ORL care l-a operat si banuiesc ca va urma inca o operatie ca sa-i scoata ce a mai ramas din polipi si amigdale, totusi am citit ca nu se scot amigdalele mai repede de 6 ani. Sunt foarte suparata, dezamagita ca nu s-a rezolvat problema cu operatia din decembrie, si incep sa ma gandesc daca e vreun factor acasa care ii tot favorizeaza infectiile astea, acum ii curge nasul imi e tare frica sa nu i se dezvolte si infectia daca e organismul slabit, deabia am scapat de injectii de vreo saptamana, puteti sa-mi dati un sfat ceva?….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *