Web Analytics
Polipii = Vegetatiile Adenoidiene. Ce Sunt? Cum Se Trateaza?
Polipii = Vegetatiile Adenodoide

Polipii = Vegetatiile Adenodoide

Din ce cauză sforăie un copil? Din ce cauză un copil poate să nu audă prea bine? Din ce cauză un copil nu mai este atent, nu mai are performanțe intelectuale și sportive la școala? Din ce cauza un copil racește des? Acestea sunt întrebări pe care le aud frecvent de la voi, părinții.

Din cauza VEGETAȚIILOR ADENOIDIENE, denumite popular POLIPI. Vegetațiile adenoidiene sunt formațiuni limfatice (exact ca amigdalele palatine din gât), care ar trebui să aibă rol în imunitate, să fie o barieră împotriva germenilor care vor sa intre în organism.

Însă, de la naștere noi ne întâlnim cu mii de germeni; vegetațiile adenoidiene apar de la naștere, prin urmare „ele” din acel moment se lupta cu germenii și datorită faptului că trebuie să „lucreze” non-stop ca să asigure o imunitate locală organismului, se măresc în volum, se umflă.

Aceste vegetații adenoidiene sunt situate în spatele nasului, într-o cavitate numită CAVUM, unde se deschid și trompele lui Eustachio care duc aer la ureche. Încetul cu încetul vegetațiile adenoidiene cresc și ocupă toată  cavitatea, prin urmare copilul nu mai are pe unde să primească aer în gât și în urechi.

În mod normal aerul intră prin nas, trece prin cavum se duce în gât – în trahee și prin trompa lui Eustachio în urechea medie – permițând astfel să se transmită unda sonoră și prin urmare sa auzim.

Dacă vegetațiile adenoidiene (polipii) cresc și ocupă toată cavitatea, copilul nu va mai avea pe unde să respire, acest fapt perturbând o multitudine de funcții în organism: corpul și creierul nu mai primesc oxigen – prin urmare nu mai are capacitatea maximă de a gândi, scăzându-i astfel performanța intelectuală și sportivă.

Copilul face mult mai des otită seroasă, care nu se manifestă prin durere, ci prin înfundarea urechii și confuzie, neatenție. Otitele sunt favorizate de prezența polipilor mari care stau în calea dintre nas și ureche. Inflamarea polipilor favorizează apariția otitei, lipsa vindecării ei și recidiva ei.

Polipii mari favorizează răcelile frecvente și menținerea unor secreții permanente în gât.

În această imagine puteți observa un pachet imens de vegetații adenoidiene.

polipi 61Imaginea endoscopica a vegetatiilor adenoidiene

Adenoidectomie = Operația de scoatere a acestor vegetații adenoidiene (polipi) este o operație ușoară, atât pentru pacient cât și pentru doctor. Se face cu anestezie generală, sângerarea este minimă în timpul operației, postoperator nu mai sângerează, există o durere de gât ușoară în ziua respectivă; vindecarea este rapidă în 5-7 zile, timp în care copilul este vioi, mănâncă…. dar are anumite secreții în nas care dispar încetul cu încetul după 7 zile.

Intervenția poate fi clasică sau endoscopică. Operația clasică durează aproximativ 15-30 de minute și presupune eliminarea țesutului limfoid prin gură cu ajutorul unei chiurete. În timpul acestei intervenții (”în orb”), cel care operează nu vede ce face, însă la final controlează digital (cu degetul) zona de implantare a polipilor și posibile restanțe.

Există riscul ca la finalul operației să rămână foliculi de țesut limfoid care să ducă la recidiva polipilor.

Intervenția endoscopică durează aproximativ 30-45 de minute. Aceasta presupune folosirea unei videocamere (introduse prin nas) pentru vizualizarea câmpului operator. Această intervenție este sigură, precisă, corectă și permite scoaterea tuturor foliculilor limfoizi.

În timpul acestei intervenții se pot folosi echipamente performante pecum shaverul, radiofrecvența, argon-plasma și coblația. Riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii este foarte scăzut.

Sfatul meu: Din experiența mea ca medic specialist ORL am constatat ca după ce eliminăm polipii copilul se simte mult mai bine, nu mai răcește așa de des, nu mai face otite, capacitatea de concentrare crește și se odihnește noaptea mult mult mai bine.

De ce doar unii copii au polipi?

Toți copiii au vegetații adenoide, adică acel țesut limfoid aflat în spatele nasului, însă nu toți se confruntă cu adenoidită cronică, cunoscută și sub denumirea de “polipi”. Când ajung la vârsta de 3-4 ani, cei mici merg la creșă sau la grădiniță și intră în contact cu diverși microbi, necunoscuți pentru organismul lor.

Din păcate, sistemul imunitar al unor copii nu este destul de puternic și cedează în fața acestor infecții. Igiena incorectă, alimentația nesănătoasă, săracă în vitamine și somnul insuficient slăbesc sistemul imunitar.

De fiecare dată când copilul răcește, peste țesutul limfoid existent se mai adaugă un strat, iar la un moment dat acesta ajunge să acopere fie parțial, fie complet orificiile nazale. Prin orificiile nazale, aerul ajunge în cavitatea bucală, apoi în căile respiratorii inferioare și de aici în plămâni.

Pentru a putea respira, copilul va fi nevoit să-și folosească mai mult cavitatea bucală.

Unii părinți refuză să-și mai trimită copiii la grădiniță sau la creșă, de frică să nu răcească. Totuși, aceasta nu este cea mai bună soluție, deoarece în momentul în care copiii vor ajunge la școală, vor trece prin aceleași situații ca la grădiniță și vor răci frecvent.

Copil cu Polipi Simptome

Putem spune că este obligatoriu ca fiecare copil să dea acest “examen”. Unii îl trec cu brio, însă alții dezvoltă polipi și au nevoie de ajutorul medicului pentru a se vindeca.

La ce vârstă poate scăpa copilul de problemele cauzate de polipi?

Țesutul limfoid începe să crească în volum pe la vârsta de 3-4 ani, atunci când copilul intră în colectivitate și răcește mai des. Vegetațiile adenoide cresc cel mai mult până la vârsta de 2-3 ani, moment în care copilul poate fi operat.

Țesutul limfoid încetează să mai crească când copilul ajunge la vârsta de 7-8 ani, iar când se instalează pubertatea, acesta scade în volum și dispare.

Astfel, dacă boala se declanșează la un copil de 9-10 ani, acesta are mari șanse să se vindece prin tratament medicamentos, deci este posibil să nu mai aibă nevoie de operație.

Există posibilitatea ca polipii să se retragă după ce au apărut?

Polipii au tendința de a crește în volum până la o anumită vârstă. Așa cum am precizat și în rândurile de mai sus, la pubertate, dimensiunea țesutului limfoid începe să scadă. Medicul îi poate recomanda pacientului un tratament care să prevină dezvoltarea complicațiilor.

Care sunt simptomele care indică prezența polipilor?

Adenoidita se manifestă prin obstrucție nazală: copilul respiră din ce în ce mai greu pe nas, mai ales atunci când face efort fizic, respiră mai mult pe gură și are un somn agitat. De obicei, un copil cu adenoidită este în permanență obosit, se confruntă frecvent cu dureri de cap și vorbește “fonfăit”, vocea fiind nazonată.

Un copil care suferă de adenoidită cronică se confruntă, de obicei, cu scăderea moderată a auzului și începe să vorbească pe un ton ridicat, dă volumul tare la televizor și întreabă mereu “ce ai zis?”.

Dacă părintele observă că atunci când copilul este strigat și nu răspunde, vorbește mai tare decât de obicei, sforăie în timpul somnului și are secreții permanente în nas trebuie să meargă la un medic specialist ORL. Medicul va descoperi cauza problemei, îi va pune copilului un diagnostic și-i va recomanda un tratament.

Sfaturi pentru părinții care vor să prevină adenoidita la copii:

  • Tratați corect episoadele de răceală ale copiilor, respectând întotdeauna recomandările medicului.
  • Dacă copilul merge la grădiniță sau la creșă, consultați periodic medicul ORL.
  • Evitați expunerea copiilor la alergeni și tratați alergiile atunci când acestea apar.
  • Nu fumați în prezența copiilor.

Cum poate fi tratată adenoidita?

Episoadele acute de adenoidită pot fi tratate prin administrarea anumitor medicamente. Medicul îi poate prescrie copilului un tratament cu antibiotice, antiinflamatoare, decongestionante nazale, antialergice sau chiar aerosoli. Dacă adenoidita acută nu este tratată, infecția de la nivelul nasului se poate extinde către alte organe din apropiere, ducând la apariția otitei, sinuzitei, bronșitei etc.

Beneficii Aerosoli pentru vegetatiile adenoidiene

În cazul adenoiditei cronice, se recomandă tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea vegetațiilor adenoide. Dacă adenoidita cronică nu este tratată pot apărea complicații grave precum: modificări morfo-funcționale ale aparatului respirator, oboseală cronică, deficit de atenție sau tulburări de comportament.

Când este recomandat ca polipii să fie îndepărtați pe cale chirurgicală?

Există câteva semne care indică faptul că este momentul oportun ca polipii să fie eliminați printr-o intervenție chirurgicală. Acestea includ apariția frecventă a otitei seroase, apariția laringitei acute și a astmului bronșic juvenil. De asemenea, este momentul ca polipii să fie îndepărtați prin intervenție chirurgicală atunci când copilul sforăie o perioadă mai lungă de timp sau se simte obosit fără motiv.

Ce investigații se fac pentru a se putea pune diagnosticul?

Un copil suspect de adenoidită este supus unui examen clinic ORL complet, iar dacă acesta este cooperant se poate face și un examen endoscopic al rinofaringelui. De asemenea, se fac analize de sânge, o audiogramă tonală care analizează nivelul auzului, și o impedanță (analiză care arată dacă urechea medie funcționează corect și dacă există lichid în spatele timpanului).

Când ar trebui făcută operația pentru îndepărtarea polipilor, în sezonul cald sau rece?

Această intervenție chirurgicală trebuie efectuat atunci când se impune, indiferent de anotimp. Dacă poate fi programată, este indicat ca adenoidectomia să fie făcută primăvară sau chiar la începutul verii, deoarece la câteva săptămâni sau luni după operație, pacientului i se recomandă să meargă la mare. Celor care au trecut printr-o operație de îndepărtare a polipilor li se recomandă aerosoli marini.

De cât timp are nevoie pacientul pentru a se recupera după operație?

De cele mai multe ori, copiii își revin după aproximativ 7 zile de la operație. În unele cazuri, recuperarea este mai rapidă, însă sunt și situații în care copiii au nevoie chiar și de două săptămâni pentru a-și reveni complet.

Copil cu Polipi la Medic ORL

După operația de îndepărtare a polipilor copilul trebuie să consume cât mai multe lichide pentru a se recupera mai repede. Este posibil ca în primele 24 de ore de la intervenția chirurgicală să apară stări de greață sau vomă, însă acestea dispar odată cu efectul anesteziei.

Un copil care a trecut printr-o astfel de intervenție nu trebuie să călătorească cu mașina sau cu avionul pe distanțe mari pentru o perioadă de 2 săptămâni de la operație.

Ce complicații pot apărea în timpul operației?

În timpul operației sau chiar în primele ore de la efectuarea ei, poate apărea sângerarea, însă odată ce se administrează medicamente vasoconstrictoare aceasta se oprește

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.