Web Analytics
Otita - Alerta ORL
Otita

Otita

Otita, este o boala foarte frecvent aparuta la copii, cea mai importanta consecinta a „vegetatiilor adenoide”. Ca sa intelegeti ce inseamna otita, o sa trebuiasca sa va explic putin anatomia urechii.

Urechea este organul cu care auzim si care contribue la mentinerea echilibrului. Urechea este formata din trei portiuni:

  • urechea externa,
  • urechea medie
  • urechea interna.

Urechea externa este formata din pavilion si conductul auditiv extern (acesta este acel tunel in care ne bagam noi betigasul sa ne scarpinam, si in care se aduna mereu ceara).

Urechea medie este o „casuta” in care stau 3 oscioare (ciocanul, nicovala, scarita) care se articuleaza intre ele si au rolul de a transmite unda sonora la urechea interna, care integreaza unda sonora si o transforma in impuls nervos pentru a fi preluat de nervul auditiv care il duce la creier. Aceasta „casuta”, urechea medie este despartita de urechea externa printr-o membrana= timpanul (imaginati-va ca ar fi ca o foita de ceapa, prin transparenta careia se pot distinge unele elemente din urechea medie). Daca acest timpan e rosu, inflamat sau apar „muci” in urechea medie atunci inseamna ca este otita medie.

Am spus „muci”, oare ce sunt astia? Sunt secretii sub forma unui lichid de inflamatie, care apar si in nas cind suntem raciti. Acest „lichid de inflamatie” poate sa apara datorita inflamatiei locale din urechea medie sau sa vina direct din nas. Poate va intrebati cum pot sa vina „mucii” din nas in urechea medie? Pai printr-un canal= tunel, care se numeste trompa lui Eustachio.

Aceasta trompa are 2 capete, un capat care se termina in urechea medie si unul care incepe in spatele nasului, pe peretele lateral al rinofaringelui, unde sunt cantonate si vegetatiile adenoide. Astfel cind aceste vegetatii sunt mari astupa acest orificiul de intrare in trompa lui Eustachio, drept consecinta numai intra aer in urechea medie.

La copil trompa e mult mai orizontala drept urmare mucii din nas ajung mult mai usor in ureche si deci risc crescut de a face o otita medie.

Am uitat sa mentionez ca urechea medie este plina cu aer (in mod normal). Sunetul ca sa fie transmis trebuie sa existe acest aer, aer care intra prin nas in trompa lui Eustachio si apoi in urechea medie. Daca nu mai intra aer prin trompa, atunci sunetul nu se mai transmite cum ar trebui si apare scaderea auzului = hipoacuzie de transmisie . De aceea e foarte important sa pastram nasul liber, sa nu fie vegetatii adenoide in spatele nasului care sa blocheze trompa lui Eustachio. Cum intra aerul in trompa, asa pot sa intre si „mucii” din nas in trompa si apoi in urechea medie si sa blocheze si mai mult transmiterea sunetului. In momentul acesta avem de a face cu o otita medie seroasa( cind spatiul din urechea medie este golit de aer si umplut cu „lichid de inflamatie”)

Daca e recenta, otita medie seroasa se poate vindeca doar cu tratament medical (pastile), dar in tot acest timp trebuie sa suflam foarte bine nasul, pentru ca „mucii” sa iasa afara din nas si sa nu se mai duca in spate la trompa lui Eustachio.

Daca avem de a face cu otita medie seroasa cronica, adica dureaza de mai mult de 3 saptamani si nu s-a vindecat prin tratament medical, atunci trebuie sa intervenim chirurgical printr-o mica operatie: se face o gaurica mica in timpan si se monteaza un tubulet de ventilare, prin care noi aspiram „mucii” din urechea medie (asta in timpul operatiei) si in acelasi timp urechea medie poate primi aer, deci are sansa sa se vindece si sa isi revina auzul.

Acest tubulet este eliminat de timpan (deoarece se vindeca si se inchide), intr-o perioada de 1-6 luni, depinde de la persoana la persoana. Aceasta procedura chirurgicala se numeste: miringotomie cu montare tub aerator Diabolo.

Sfatul meu: spalati nasul cu sprayul cu apa de mare si suflati bine nasul de fiecare data cind il simtiti incarcat si numai trageti „mucii” in git pentru ca ei se duc in ureche si ajunsi aici ies mult mai greu.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.