Web Analytics
Otita Seroasa - Explicatii, Cauze si Tratament - Alerta ORL
Otita-Ureche-Otita-Seroasa-Cauze-si-Tratament

Otita Seroasa – Explicatii, Cauze si Tratament

Ati observat uneori ca „piticul” vostru nu aude cum trebuie, ca da sonorul la TV mai tare sau ca nu mai este atent? Ei… atunci ar trebui sa va ginditi ca s-ar putea sa aiba o OTITA SEROASA.

Va intrebati ce este aceasta otita seroasa? Este inflamatia urechii medii. Dar, oare ce este urechea medie, va veti intreba? Urechea medie este acea cavitate (camaruta) care contine cele trei oscioare (ciocan, nicovala si scarita), care transmit unda sonora preluata de timpan la urechea interna unde se formeaza stimulul auditiv.

Aceasta camaruta contine aer la aceeasi presiune ca cea atmosferica. Deci ca sa se transmita unda sonora presiunea aerului trebuie sa fie la fel in conductul auditiv extern si in urechea medie ( cavitatea timpanica). Aerul vine prin nas, trece prin rinofaringe (cavitatea in care se afla vegetatiile adenoidiene ) si ajunge in urechea medie; calea dintre rinofaringe si urechea medie se numeste Trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un „tunel” muscular, este orizontal la nastere si odata cu cresterea corpului aceasta se oblicizeaza.

In momentul in care racim, nasul se infunda, formeaza secretii in interior si aluneca in spatele nasului se duc in gat si intra si in trompa lui Eustachio si consecutiv ajung in urechea medie. Cavitatea timpanica este captusita de o mucoasa, care acum se inflameaza, se ingroasa si formeaza si ea secretii, astfel ca, urechea medie se umple cu „un lichid”. In felul acesta unda sonora se transmite printr-un mediu lichid in loc sa se transmite intr-un mediu aerian si astfel scade auzul.

Prin urmare apare primul simptom al otitei seroase HIPOACUZIA ( scaderea auzului) si tiuit sau autofonia ( ne auzim vocea noastra mai mult decat a celorlati din jur), sau senzatia de lichid in ureche.

Daca nu stim sa tratam raceala cum trebuie, secretiile „lichide” initiale din urechea medie vor ramane acolo, se vor face mai viscoase, timpanul se va inflama, se va ingrosa si congestiona si va aparea inca un simptom (destul de tardiv) OTALGIA – durerea de ureche.

Si daca vor sta in continuare acolo, secretiile se vor infecta (ele initial sunt sterile) si aceasta otita seroasa se va transforma in OTITA MEDIE PURULENTA (secretii purulente in cavitatea timpanica care pot perfora timpanul exteriorizandu-se in conductul auditiv extern), complicand astfel otita seroasa.

Deci, cauza unei otite seroase este „raceala”, adica infectii virale si bacteriene ale tractului respirator. Aceasta otita seroasa se intalneste cel mai des la copii, pentru ca acestia racesc des si au trompa lui eustachio mica si destul de orizontala. Prin urmare le este mult mai usor „mucilor” din nas sa ajunga in urechea medie. Dar o putem intalni si la adulti, in unele stadii ale unor raceli netratate la timp.

Prin urmare, tratamentul acestei otite seroase este unul foarte complex:

  • In primul si primul rand trebuie sa ne asiguram ca am sterilizat infectia bacteriana,
  • in al doilea rand tratamentul este unul antiinflamator, antialergic, mucolitic si cel mai important decongestionarea nasului: nasul trebui sa fie foarte bine desfundat prin picaturi vasoconsoconstrictoare si trebuie suflat nasul des ca sa poata sa iasa secretiile din urechea medie si trompa lui Eustachio.

Ce mai trebuie stiut despre tratamentul otitei seroase

Trebuie sa inghitim in sec cat mai des deorece doar atunci se deschide Trompa lui Eustachio si astfel poate intra aer in cavitatea timpanica si se mobilizeaza secretiile din ureche spre nas. Deci le dam copiilor guma sau acadele in timpul tratamentului pentru otita medie seroasa.

Aceasta otita medie seroasa poate sa dureze de la 2 saptamani la peste 3 luni, atfel incat ea se clasifica asa:

  • otita seroasa acuta: dureaza pina la 3 saptamani
  • otita seroasa subacuta: evolutia ei este intre 3 saptamani si 3 luni
  • otita seroasa cronica: peste 3 luni

Tratamentul Otitei Seroase este diferit de la caz la caz

Intr-o otita seroasa subacuta sau cronica indicatia ideala ar fi ablatia vegetatiilor adenoidiene (adenoidectomia) si o mica perforatie in timpan cu drenarea si aspirarea lichidului din cavitatea timpanica si montarea unui tub aerator care se va elimina in 3-6 luni.

Diagnosticul otitei seroase se pune printr-un examen ORL cu examen otoscopic al urechii, printr-o audiograma si o timpanograma (impendasmetrie).

Ce trebuie retinut din acest articol: otita seroasa nu se manifesta prin durere ci prin infundarea urechii, hipoacuzie, prin urmare copilul este neatent si da televizorul mai tare.

Cateva explicatii despre OTITA SEROASA le puteti vizualiza mai jos.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.