Web Analytics
Otita Barotraumatica - Alerta ORL
Otita Barotraumatica - Cauze si Tratament

Otita Barotraumatica

Vi s-a intamplat vreodata sa se infunde urechea si sa doara ingrozitor cind suntem in avion , mai ales la aterizare? Mda… si mie mi s-a intimplat… este o afectiune destul de des intalnita. Va voi explica in urmatorul articol din ce cauza apare aceasta durere si infundare a urechii.

Aceasta afectiune are o denumire: OTITA MEDIE BAROTRAUMATICA sau AEROOTITA. Ea este consecinta variatiilor exagerate, peste limita fiziologicului, a presiunii atmosferice din mediul ambient aerian ( in aviatie) sau lichidian ( in mediul subacvatic).

Mecanismul de producere este urmatorul: Presiunea atmosferica se modifica si la ridicare si la coborare.

La ridicare, presiunea atmosferica scade, se produce deci o variatie de presiune negative, care este resimtita de individ sub forma unei hiperpresiuni intraauriculare si a unei scaderi usoare a auzului.

Cind dezechlibrul de presiune atinge un anumit prag (20m.bari) trompa lui Eustachio este fortata, se aude un pocnet in ureche si cvasipresiunea este restabilitita automat.

La coborare, presiunea atmosferica va creste (variatie de presiune pozitiva) si se realizeaza un blocaj al trompei lui Eustachio. De data aceasta, deblocarea tubara nu mai poate fi facuta automat, de la sine, ci sunt necesare manevre de deschidere fortata prin inghitiri successive (mestecatul unei gume sau suptul unei bomboane) dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca nasul este desfundat (decongestionat).

Daca prin aceasta manevra deblocarea trompei lui Eustachio nu poate fi obtinuta si daca se continua coborirea, blocajul devine ireversibil si se instaleaza otita medie seroasa prin mecanism barotraumatic. Ea se manifesta prin durere vie in ureche, acufene (zgomote in ureche), scaderea auzului si uneori ameteala.

Examenul clinic- otoscopia pune in evidenta un timpan retractat, prin trasparenta caruia se poate vedea nivel de lichid sau un esapament aerogazos; exista cazuri cind dezechilibrul presiunii este asa de mare ca timpanul si mucoasa cavitatii timpanice ajung sa singereze si lichidul seros se transforma intr-un continut hemoragic.

Se pot vedea bule de aer in masa de lichid

Audiometria va arata o hipoacuzie de transmisie , cu deficit marcat pe grave. Vindecarea se face fara sechele, in mod spontan, sau cu tratament medicamentos si insuflatii tubare.

Sfatul meu:

Ca sa nu ajungeti la o astfel de otita in timpul zborului, inainte de aterizare aveti grija sa aveti nasul desfundat ( eventual dati cu un spray nazal decongestionant) si… mestecati multa guma in timpul aterizarii.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.