Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Operația de rinita cronica hipertrofica – intervenție, recuperare post-operatorie

Rinita cronică hipertrofică reprezintă o inflamație cronică a mucoasei  nazale care nu pune viața în pericol însă are un impact major asupra calității vieții. Aceasta poate prezenta câteva din următoarele simptome:

 • Rinoree anterioară și/sau posterioară (secretii nazale care se scurg din nas in spate spre faringe)
 • Obstrucție nazală (nas infundat)
 • Dureri în gât si gat uscat
 • Dureri de cap

La examinarea de către medicul ORL, se vor observa secreții mucoase abundente și o mucoasă nazală congestivă și îngroșată. Această afecțiune afectează atât persoanele de sex feminin cât și cele de sex masculin ( mai frecvent). Rinita cronică hipertrofică poate duce la numeroase complicatii la nivelul gatului, urechiilor chiar si pulomonare.

Hipertrofia este cauzată de mărirea in volum a  mucoasei care căptușește cornetele nazale. Cornetele nazale  sunt structuri nazale (proeminențe osoase) ce cuprind o mare parte a ariei acoperită de mucoasa nasului, situate pe peretele lateral al fosei nazale in interior. Ele au dimensiuni intre 7 si 11 cm si captusesc peretele pe toata lungimea lui.  Aceste cornete nazale sunt esențiale pentru o respirație sănătoasă, sunt responsabile de filtrarea aerului, încălzesc (până la 32-34 grade) și umidifică aerul (până la 98% saturație de apă) inhalat prin nas.

Cum poate fi diagnosticată rinita cronică hipertrofică?

Această afecțiune este diagnosticată în urma anamnezei realizate de medicul ORL urmată de o serie de investigații clinice și paraclinice precum:

 • Anamneza – în urma discuțiilor și consultului efectuat de medicul ORL se vor oferi informații cu privire la simptomul principal al afecțiunii de rinită cronică hipertrofică – congestia nazală (nasul înfundat) care poate fi prezentă unilateral sau bilateral.
 • Rinoscopia anterioara si Endoscopie nazală – pun în evidență hipertrofia mucoasei cornetelor nazale si prezența altor afecțiuni care pot cauza obstrucția nazală (cum ar fi o deviatie de sept nazal sau polipi alergici)
 • Teste alergice – acestea se vor efectua doar persoanelor care prezintă suspiciunea unei etiologii alergice
 • Examen de imagistică (CT sau RMN) – în urma unui examen de imagistică se poate stabili dacă este vorba și despre o implicare sinusală în obstrucția nazală sau în aspectul inflamator al cornetelor nazale inferioare
 • Rinomanomentrie – este un test care este capabil să măsoare presiune și debitul de aer din cavitatea nazală.

Tratamentul recomandat pentru rinita cronică hipertrofică

În urma consultului ORL se vor stabili posibilele cauze care au dus la hipertrofia cornetelor nazale și se vor trata. Rinita cronică hipertrofică poate fi tratată în două moduri:

 • Tratament medicamentos – dacă nu este indicat sau este ineficient atunci se va trece la tratamentul chirurgical. In cele mai multe cazuri acesta a devenit ineficient din cauza factorilor agresivi din aer care sunt in permanenta in jurul nostru, factori care duc la marirea in volum a acestor cornete.
 • Tratament chirurgical (Operatia de rinita cronica hipertrofica)

Tratamentul medicamentos va fi prescris doar de medicul specialist ORL iar dacă nu se vor observa îmbunătățiri după 3 luni de tratament corect atunci va fi recomandată intervenția chirurgicală.

Operația de rinită cronică hipertrofică - intervenție, recuperare post-operatorie

Operația de rinită cronică hipertrofică – tehnici chirurgicale

Operația de rinită cronică hipertrofică are ca scop principal restabilirea permeabilității foselor nazale și retracția cornetului nazal inferior. Dacă a fost stabilit diagnosticul de hipertrofie osoasă a cornetului nazal inferior atunci se va apela la rezecția totală sau sub-mucoasă a cornetelor.

Tratamentul chirurgical (operatia de rinitca cronica hipertrofica) al rinitelor cronice hipertrofice este recomandat numai în cazul în care tratamentul medicamentos nu este eficient și nu apar îmbunătățiri.

Operația de rinită cronică hipertrofică poate fi efectuată prin mai multe tehnici chirugicale precum:

 • Chirurgia laser- oferă o precizie crescută și hemostază adecvată. Nu necesită spitalizare și poate fi realizată în ambulatoriu. Pacientul își poate relua activitatea a doua zi
 • Fracturarea laterală a osului turbinal – cu sau fără incizie submucoasă
 • Turbinectomie (reducția cornetelor nazale)
 • Cauterizarea prin radiofrecvență a cornetelor nazale inferioare, acesta metoda este cea mai frecvent intalnita
 • Mucotomie cu microdebriderul – o metodă chirurgicală versatilă ce este efectuată doar sub control endoscopic. Acest dispozitiv chirurgical este dotat cu o funcție de aspirare continuă astfel că țesutul îndepărtat este aspirat și îndepărtat instantaneu din zona asupra căreia se intervine chirugical

Operația de rinită cronică hipertrofică – post-operator

În general, intervențiile chirurgicale de reducere a cornetelor inferioare sunt minim invazive iar recuperarea este rapidă și ușoară. Aceste intervenții pot fi efectuate  sub anestezie  generala (AG-IOT), in putine cazuri se apeleaza la anestezie locala.

Cauterizarea prin  radiofrecvență a cornetelor nazale inferioare:

 1. este cea mai nouă și mai modernă tehnică chirurgicală de reducere a cornetelor nazale inferioare.
 2. De cele mai multe ori necesita o zi de spitalizarea.
 3. Anestezia este generala (AG-IOT), fără sângerare, pacientul nu este tamponat își reia activitatea chiar a doua zi după intervenție.
 4. Efectele și îmbunătățirea respirației apare la o săptămână iar după 30-45 de zile  de la intervenție, zona va fi complet vindecată.
 5. In timpul vindecarii vor aparea cruste in interiorul nasului pe care va trebui sa le eliminam de mai multe ori pe zi cu ajutorul sprayului cu apa de mare si a picaturilor cu vitamina A
Cat costa operatia de rinita cronica hipertrofica in 2022?

Turbinectomia (reducția cornetelor nazale) este o procedură minim invazivă ce permite pacientului să își reia activitatea chiar a doua zi după intervenția chirurgicală. Totuși, pacientul trebuie să evite temperaturile ridicate și efortul fizic intens timp de 2 saptamani. De asemenea, medicul ORL va recomanda folosirea unor creme/tratamente ce au ca rol hidratarea mucoasei nazale. De obicei acest tratament trebuie să dureze între 4-6 săptămâni.

Îndepărtarea cornetelor nazale este o procedură invazivă realizată, de obicei, sub anestezie generală (poate fi comparată cu o operație de deviație de sept). În timpul operației, medicul va îndepărta cornetele nazale iar o parte din țesutul din jurul cornetului poate fi, de asemenea, îndepărtat. După operație pacientul poate pleca acasă în aceeași zi sau a doua zi însă nasul va fi bandajat pentru 48 de ore.

După această intervenție, pacienții își pot relua activitatea fizica după aproximativ 2-3  săptămâni iar recuperarea completă poate dura între 1-2 luni.

Scopul intervenției chirurgicale în cazul rinitei cronice hipertrofice este de a reduce dimensiunea cornetelor, păstrându-le funcția și de a îmbunătăți fluxul de aer prin nas. Medicul ORL va decide, în funcție de gravitatea afecțiunii, printr-un diagnostic precis, care este  cea mai eficientă tehnică medicală ce poate fi folosită pentru fiecare pacient în parte.

Ti-e frica de operatia de rinita cronica hipertrofica? Urmareste acest videoclip in care explic ce este rinita cronica hiptertrofica si de ce este recomandata operatia de rinita cronica hipertrofica:

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

45 de comentarii la „Operația de rinita cronica hipertrofica – intervenție, recuperare post-operatorie”

 1. Buna ziua Doamna Doctor, credeti ca ma pot opera pprivește metoda de care vorbiti,la examenul clinic ORL de acum un an medicul nu mi a recomandat ,diagnosticul a fost așa : Creasta septala posterioara neobsturanta,cornete nazale inferioare eutrofice,rinofaringe liber fară secretii, ușoară xerostomie,amigdale palatine hiper trofice,fără secreții patologice la nivelul peretelui faringian ,
  timpane de aspect normal cu repere anatomice păstrate bilateral.

  Răspunde
 2. Buna, am rinita si o mica deviatie de sept in parte stanga. De mai bine de 10 ani. De 1 an tinnitus: vibratie /vajait in partea stanga si sunet subtire in tot capul. Am vizitat orelisti in Olanda si Cluj si nici unul nu a mentionat ca ar putea avea legătura cu rinita. Dumneavoastră ce părere aveți?Va mulțumesc mult pt un răspuns!

  Răspunde
 3. Buna ziua,

  in iunie 2022 am efectuat operatia de miscorare cornete nazale.
  din luna martie 2023 a revenit infundatul in nas excrsiv,chiar si noaptea in somn, cu odihna sunt la pamant.

  ce imi recomandati in aceasta situatie?

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Ar trebui refacut un consult ORL ca sa vedem ce modificari mai sunt in nas astfel incat sa vedem cauzele pentru care nasul este infundat.

   Răspunde
 4. Mi am facut cu radiofrecventa de doua ori la doi medici diferiti. Dupa 3 luni se refac cornetele. Ce parere aveti despre metoda cu shaverul ( microdebrider ul ) ?

  Răspunde
 5. Buna ziua .Am nasul infundat pe partea stanga mai tot timpul tot incerc sa descongestionez ,folosesc si apa de mare si aerosoli cu solutie humer,mai ma si scobesc si suflu,problema este ca apar sangerari nazale care ma deranjeaza cel mai tare .Va rog un sfat.O consultatie cand ar fi posibil.Multumesc anticipat.

  Răspunde
 6. Am rinita cronica,sau asa mi a spus doctorul orl, alt doctor orl mi a spus ca este alergica, am nasul înfundat și ma ustura nasul, îmi vâjâie ureche stânga și îmi țiuie cea dreapta și simt o presiune asupra capului(țiuitul, vâjitul urechilor și presiunea asupra capului are legătură cu rinita?) dacă ma operez pot sa mai lucrez în praf și gaze? Eu lucrez ca lăcătuș naval și mediul e plin de praf

  Răspunde
 7. Buna ziua , am facut o operatie de deviatie de sept si reducerea cornetelor nazale la Regina Maria la un medic renumit . Pe langa pretul foarte piperat totul a fost bine 2 ani , in prezent au trecut 4 de la operatie , insa in ultimii 2 ani m am simtit si ma simt mai rau ca inainte de operatie. Nimeni nu iti explica ce si cum . Am luat legatura cu ei si mi au spus ca astea se regenereaza si toate sunt bune circa 2 ani apoi necesita interventia iar. Ce se poate face ? Nu mai doresc la acel medic si acea retea

  Răspunde
 8. Am un rezultat de la CT il postez aici ,e nevoie de operatie? Pneumatizare normala a sinusurilir paranazale si a celulelor mastoidiene,hipertrofia cornetelor inferioare nazale,deviatie de sept nazal,dextroconvexa,conductr auditive simetrice,libere fara alte anomalii osoase craniene.

  Răspunde
 9. Buna seara.Eu acum 10 ani am fost operata ,am avut un polip nazal,dupa operatie nu mi-a fost mai bine.La un control recent mi sa descoperit rinita cronica,am avut tratament dar nu ma ajutat.Va rog sa ma sfatuiti ce fel de operatie trebuie sa fac.Multumesc.

  Răspunde
 10. Buna ziua,
  In urma cu 4-5 ani am fost operata – turbinoreductie, insa s -a format la loc acest „chist” la nas. Cum dau de frig, aer conditionat, curent, am dureri insuportabile la nas, dureri ingrozitoare de cap, ochi si bineinteles ca nu pot respira bine, in special noaptea. In luna iunie 2021 am facut RMN, rezultand ca diagnostic chist de retentie mucoasa de 15mm in sinusul maxilar drept. Ce ma sfatuiti sa fac.

  Multumesc frumos.

  Răspunde
 11. Bună ziua! De 2 săptămâni mi s a inflamat cornetul superior de la nara dreaptă…nu ma doare dar e deranjant în respirație și de câte ori suflu nasul sângereze. Ce remediu îmi recomandați?

  Răspunde
 12. Bună ziua! Am cornwtul nazal inferior din nara stânga foarte mărit și e destul de deranjant la respirație. Cum as putea sa amelioz aceasta problemă?

  Răspunde
 13. Bună seara dna dr cu stima ,am o deviație de sept, rinita cronica și hipertrofica .. și mucoasa ingrosata… în cazul operației cât stau în spital,și ce include intervenția?în cazul meu..va mulțumesc

  Răspunde
 14. Buna ziua ,ma confrunt cu aceasta problema rinita cronica deja de kițiva ani nici nu stiu precis cîti,dar nu mai suport deja,,sunt sigura ca fara interventia chirurgikala nu se va rezolva dar vreau sa stiu den timp pretul si daca nu va dauna nimik la copilul pe care il alaptez..deja nici sprayurile numi mai ajuta si mereu am dureri de cap si ghit frt mari…

  Răspunde
 15. Bună seara ,
  Dacă după o operație de rinita cronica hipertrofica ,operația făcuta în martie ,în continuare simt ca am in gat multe secreții (muci) si nu ii pot elimina de acolo.
  Ce ar trebui sa fac ?
  Mulțumesc!

  Răspunde
 16. Buna ziua, am o probleam am nasul infundat si nu pot respira am momente cand simpt ca ma sufoc , am mers la orl a zis ca am rinita acuta dar am facut analize la sange si a zis ca nu am nimic acut, MI SA ZIS SA FAC CT. am unul de 3 ani si a zis ca e vechi care iese ca am o sinuzirta maxelar drept NU ASI VREA SA MA RADIEZ IAR aceasta lipsa de aer si sufocare poate fi de la nas am fost la spital am facut analize a zis ca nu am nimic , imi puteti da un sfat ca pe 29 am CT

  Răspunde
 17. Buna! eu am facut operatie de reducere a cornetelor in 2020 (in urma unei postari facute de o pacienta a d-voastra si o discutie pe fb cu aceasta)Din cauza distantei, m-am operat la un medic dintr-o localitate mai apropiata. Totul a revenit la normal la o luna dupa operatie, dar din pacate de o luna am nasul infundat si uscat.
  Nu am reusit sa ajung inca la medicul care m-a operat si am mers local la doi:
  -primul, rinita vasomotorie: mi-a dat tratament cu dymysta. Dupa o saptamana am revenit la el deoarece aveam nasul mai infundat, mai uscat si aveam cruste cu sange. Mi-a zis sa am rabdare si sa continui tratamentul.Dupa inca o saptamana am solicitat a doua parere: rinita hipertrofica cronica . acum am
  tratament cu biorinil, sinosun,strepsil si ingalatii, dar nu vad imbunatatiri deloc.
  Este posibil sa fi crescut iar cornetele? primul doctor mi-a zis ca rinita vasomotorie este pe viata si fara vindecare (doar unele tratamente de ameliorare) iar al doilea mi-a zis, ca este necesara iar operatia daca nu trece dupa tratamentul prescris de el.
  prima varianta pentru mine este de neacceptat, hobby-ul meu este alergarea montana, iar cu nasul infundat este imposibil de facut 🙁 de o luna sunt in repaus, nopti nedormite, dificultati de respiratie, atacuri de anxietate
  Sanatate!

  Răspunde
 18. Buna ziua
  Am nasul infundat de peste 30 ani si folosesc picaturi uzuale, de cateva ori pe zi si apa de mare pentru spalaturi, lucrez in mediu nu prea curat. F demult am rezolvat si deviatia de sept dar sunt tot la fel, am incercat tot felul de picaturi prescrise de doctori. Daca rezolv chirurgical rinita, cat de repede poate reaparea problema?
  Multumesc

  Răspunde
 19. Sufăr de rinita alergica de câțiva ani, însă în ultimul an situația s-a înrăutățit , adică după o dependenta de decongestionante nazale (olynth, biorinil,avamys, dimysta, vibrocil ) aceastea nu-și mai fac efectul .
  Cel mai rău este noaptea , pentru că nu mă pot odihni.
  Ca și simptome, mâncărimi in gat , cerul gurii, nas și ochi , strănut in salve , usturime in gat și în nas și desigur congestia , care este permanenta .
  Va întreb dacă m-ați putea ajuta sa respir mai bine , pentru că mi-e teama sa zic „normal” .
  Nu mai vreau nici pastile , pentru că am făcut ulcer atâția ani cu borenar, xyzal, claritine, tamalis, Aerius , etc …cate 5/ zi , ani de zile , degeaba .
  Vă mulțumesc că v-ați făcut timp să citiți .

  Răspunde
  • Ca sa respirati bine ar trebui sa faceti o interventie chirurgicala. Va astept la un control, ca sa vad clar ce este in nasul dvs si atunci va voi explica ce aveti de facut.

   Răspunde
  • Fiecare clinica si medic are preturi diferite. Aceste informatii nu le puteti obtine de la medic ci de la consilierii fiecarei clinici care sunt in masura sa va ofere aceste informatii personal, la telefon sau e-mail.

   Răspunde
   • Stimata doamna,
    Va rog sa-mi dati un nr de telefon unde pot face programare pentru consult/operatie.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Sorin Olteanu
    0747679188

    Răspunde
 20. Buna ziua,
  In urma cu 2 luni am fost operata de septoplastie si turbinotomie, la un alt medic. De atunci ma confrunt cu o durere continuua cu senzatie de arsura si usturime la nivelul nasului. La consultul Orl mi s-a spus ca nasul arata bine si CT-ul arata bine. Va rog frumos sa ma indrumati/sfatuiti cum sa procedez pentru a reusi sa ma vindec si sa nu mai am aceste dureri. Multumesc.

  Răspunde
  • Sincer nu am intalnit astfel de simptome pina acum. Ca sa va pot da un sfat, o recomandare, ar trebui sa efectuez si eu un examen clinic.

   Răspunde
 21. Buna seara ! M-ati operat in 2015 de rinita fara a mai avea probleme pana in prezent, insa in seara aceasta am expulzat pe nas o bucata ciudata, nu stiu cum s-o v-o descriu!? Foarte consistenta, “carnoasa”nu ca un mucus normal, prezenta urme de sange si doua “tentacule” ! Mentionez faptul ca am avut simptome de raceala, durere in gat, frisoane! Totusi nu am suflat niciodata o bucata asa mare, gelatinoasa cu mai multe culori ! Ce credeti ca ar fi ?!

  Răspunde

Lasă un comentariu