Web Analytics
Operatia de deviatie de sept nazal - Ce este? Cand ne operam?
Operatie de deviatie de sept nazal

Operatia de deviatie de sept nazal

Se intampla frecvent sa plecati din cabinetul medicului ORL cu recomandare operatia de deviatie de sept nazal. Sunteti  speriati cand auzim ca trebuie sa operam deviatia de sept nazal. Atunci, noi, medicii ORL trebuie sa va linistim si sa va spunem ca aceasta interventie asupra deviatiei de sept nazal, nu este asa grea. O sa va povestesc mai jos in ce consta operatia de deviatie de sept nazal.

De ce trebuie sa apelam la operatia de deviatie de sept nazal? De ce sa facem aceasta operatie?

O faceti pentru a putea respira mai bine. Voi respirati de mult timp incorect dar nu  v-ati dat seama de acest lucru pentru ca organismul vostru s-a obisnuit incetul cu incetul cu mai putin aer. Insa are si el o limita. Cu cat crestem in varsta, cu atat creste si stresul fizic si mental si avem nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Oxigen pe care il luam din aerul inspirat.

Astfel apar simptomele obstructiei nazale: durere de cap permanenta, respiratia pe gura, durere la nivelul nasului, insomnia, tulburari de atentie si memorie sau irascibilitate.

Aceasta obstructie nazala este data de un perete stramb din interiorul nasului. Imaginati-va, ca nasul este ca o casa impartita in doua camere egale de un perete median, acesta se numeste sept nazal. Foarte multi oameni de la nastere, sau in urma unor traumatisme faciale, au acest sept nazal stramb, curbat spre stanga sau dreapta ocupand o parte din fosa nazala.

Aceasta deviatie a septului nazal poate fi mai mica sau mai mare; poate fi mica si sa nu ne incomodeze la respirat sau poate fi majora, aproape sa se atinga de peretele lateral al fosei nazale si sa obstructioneze in intregime pasajul aerului pe acea fosa.

Cand este bine sa operam deviatia de sept nazal?

Cand observam ca au aparut toate simptomele enumerate mai sus. Aceasta deviatie a septului este in nasul nostru de mici, dar ne va deranja poate la 30 de ani, poate la 50 ani. Interventia se practica incepind cu varsta de 17 ani pina la maxim 60 ani. Nu are legatura cu anotimpul, nu conteaza in ce anotimp suntem, putem sa o facem si daca este ger afara sau canicula.

Este o interventie intranazala, strict in interiorul nasului, nu se vede nimic la suprafata. Atentie nu o confundam cu rinoplastia, unde trebuie modelat osul nazal la exterior. Aceasta operatie se face cu anestezie generala, pacientul este adormit complet; astfel are comfort chirurgul pentru ca pacientul va sta nemiscat si pacientul, care nu simte nimic. ?

Interventia dureaza intre 30min si 60 min, sunt folosite intrumente reci (nu conteaza ce instrumente folosim, le folosim pe cele de care avem nevoie) si NU FOLOSIM LASER.

Operatia, in sine, consta intr-o incizie la marginea anterioara a mucoasei septale fosa nazala stanga, se decoleaza mucoasa care acopera cartilajul si osul septului nazal, se practica apoi o incizie a cartilajului septal in anterior si se patrunde in fosa nazala dreapta decoland de sept si mucoasa din acea fosa.

Astfel vom avea septul nazal separat de mucoasa care il acopera si in acel moment vom scoate partea din cartilaj care este deviata (stramba). Restul septului il vom lasa pe loc, daca este drept.

Vom pune la loc cele doua mucoase, care se vor lipi prin tamponamentul care il facem la sfarsitul operatiei. Da! La sfarsitul interventiei trebuie sa punem niste buretei (stripuri sau rhinorapid) cu care acoperim fosa nazala in intregime.

Cu acestia vom sta in nas 24 ore. Dupa acele 24 ore se scot intr-un minut, usor, fara mare greutate, pt ca acestia vor fi umezi datorita secretiilor intranazale. Momentul detamponarii este foarte usor pentru pacient cu o durere moderata de minim 10 secunde. ( “pe cuvant de cercetas”).

PS: Exista mai multe metode de a efectua aceasta interventie; ce v-am descris este procedura chirurgicala pe care o folosesc eu.

De retinut: in timpul operatiei nu ne va durea nimic, cand ne trezim nu ne doare nasul sau fata, nu vom avea vanatai pe fata, nu se va vedea ca am fost operati.

Vom sta in spital doar o zi si acasa aproximativ o saptamana.

De ce trebuie sa stam acasa dupa operatia de sept nazal?

Pentru ca in primele zile postoperator nasul va fi un pic infundat datorita edemului mucoasei si a unor secretii care apar in interior si datorita faptului ca poate sa sangereze usor la efort sau daca stam intr-un mediu cald sau bem si mancam cald. Dupa o saptamana putem merge la serviciu.

Pacientul se va prezenta la medicul chirurg ORL (control) pentru a curata nasul de secretiile care se aduna in interior.

Aceasta interventie se practica de obicei si cu cea pentru RINITA CRONICA HIPERTROFICA. Dar despre aceasta va voi povesti in alt articol. ?

Sfatul doctorului:

Nu trebuie sa va fie frica de acesta interventie.

Medicina a evoluat mult, inclusiv procedura chirurgicala pentru a rezolva aceasta problema; este o interventie mult mai blanda decat era anii trecuti.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.