Web Analytics
Nevralgia - simptome si tratement - Medic Specialist ORL
Despre nevralgie - Cauze, simptome, tratament

Nevralgia

Auuuu… ma doare capul. Oare de la ce sa fie? O fii durere nevralgica (nevraglia), sinusala, migrenoasa? Astea ar fi cele mai importante cauze ale unei dureri de cap. In articolul de astazi voi discuta despre durerea nevralgica, urmind sa detaliez si despre celelate cauze in articolele viitoare.

Ce este nevralgia?

Nevralgia se traduce ca o durere de intensitate foarte mare, survenita in crize repetitive, crize care pot dura de la secunde la minute, debutul crizei fiind brusc, fulgerator. Durerea e asa de violenta incit determina spasme musculare, asa zisul „tic dureros”. Intre crize exista o perioada de liniste, acalmie, in care organismul este „perfect sanatos”. Ce mai e caracteristic unei nevralgii este prezenta de „zone trigger”= zone pe tegument pe care daca le apesi declanseaza criza dureroasa.

Durerea nevralgica se explica prin iritarea organelor receptoare si a filetelor senzitive ale nervilor cranieni ( deci este consecinta afectarii nervilor care inerveaza anumite structuri ale organismului). Cea mai importanta nevralgie care poate sa apara este cea trigeminala = faciala.

Nevralgia trigeminala este durerea aparuta la nivelul fetei, de fapt la nivelul unei hemifete (ce mai e caracteristic nevralgiei este ca ea apare doar pe jumatate a capului, care e inervata de acel nerv „problema”), datorita iritatiei nervului trigemen (V), care inerveaza toata fata. Nervul nu isi mai indeplineste corect functia si acest lucru de cele mai multe ori se produce datorita presiunii date de o vena sau o artera asupra nervului Durerea este localizata la nivelul zonelor: obraz, maxilar, mandibula, gingii, buze, frunte, ochi.

Aceasta nevralgie se manifesta prin crize dureroase foarte violente la nivelul unei hemifete (deobicei dreapta), insotite de spasme musculare si fenomene vasomotorii ( roseata fetei, lacrimare, stranut, hipersecretie salivara), privirea devine fixa, pacientul evita sa vorbeasca, sa manince, sa se miste pentru a nu declansa o noua criza.

Criza dureroasa este initiata de senzatii tactile (atingeri ale fetei), miscari ale fetei, masticatie, expunere la frig sau cald, ris, vorbire. Zonele trigger pentru aceasta nevralgie ar fi situate pe: aripa nasului, gingii, palatul dur, buza inferioara. Crizele dureroase nu sunt insotite de tulburari neurologice: anestezie, paraanestezii.

Zonele sensibile in nevralgia trigeminala

Nevralgia trigeminala este mai frecventa la femei, 50-70 ani. Aceasta boala evolueaza in crize cu perioade de acalmie, cu durata de saptamini sau luni separate de perioade de liniste de citeva luni, existind tendinta catre agravare a crizelor atit ca frecventa, durata cit si ca intensitate. Severitatea crizelor si diminuarea intervalului dintre crize provoaca anxietate pacientului, care ajung si la tentativa de suicid.

In timpul somnului apar mai putine crize pentru ca tot organismul este mai relaxat. O alta nevralgie importanta pe care multi oameni o neglijeaza ar fi nevralgia Arnold= nevralgia occipitala.

Aceasta nevralgie este data de afectarea nervului occipital mare Arnold, care inerveaza zona occipitala si suboccipitala (acum discutam despre o durere care apare la nivelul cefei). Si ca orice nevralgie se manifesta prin crize dureroase de intensitate foarte mare, cu debut brusc, situate la nivelul cefei.

Criza dureroasa este declansata de miscarile capului sau de presiune pe regiunea occipitala. Durerea este strict unilaterala si iradiaza catre vertex (portiunea superioara a capului), spre ureche, si regiunea retroorbitara ( „in spatele ochilor”). Aceasta nevralgie poate fi declansata si de o contractura musculara occipitala prelungita.

Nevralgia - Cauze, simptome si tratament - sfatul medicului

Ma doare ceafa asa de tare…. este nevralgia de vina?

Nevralgia Arnold este des diagnosticata la pacientii care stau mult la birou, in fata unui calculator sau a unor hartii si uita sa se mai miste din loc. Diagnosticul pozitiv al unei dureri se bazeaza in mare parte pe afirmatiile bolnavilor, care isi descriu suferinta. Medicul va tine seama de intensitatea durerii, de durata si caracterul, de momentele de declansare a durerii si mai ales de sensibilitatea individuala care este diferita de la pacient la pacient (fiecare pacient are pragul lui de durere) pentru a pune diagnosticul de nevralgie si a o putea trata cit mai bine. Reactia la durere variaza cu starea fizica, psihica si metabolica a indivizilor, precum si cu nivelul intelectual al bolnavilor.

De asemenea mai exista Nevralgia Faciala (a nervului VII= nv facial) care se manifesta prin crize dureroase la nivelul urechii;

Nevralgia Glosofaringiana care se manifesta prin cruze dureroase in regiunea amigdaliana, faringiana, limba cu iradiere in ureche , durerea poate fi declansata de cascat, mincat, vorbit;

Nevralgia Sfenopalatina: durerea apare la rafacina nasului si iradiaza in orbita.

Din nefericire tratamentul unei nevralgii nu este asa de usor. Se pot incerca antiagice puternice, anticonvulsivante, fizioterapie si kinetoterapie, relaxarea musculara a zonei stimulate (cum ar fi ceafa) si evitarea stimulilor declansatori ai crizei (frigul, caldura sau miscarea).

Intr-un final se poate ajunge la infiltartii ale nervului cu xilina/lidocaina si cortizon care ar avea rolul sa anestezieze zona si sa scada inflamatia asupra nervului. E foarte important cat tratam o nevralgie ca pacientul sa fie foarte ascultator si sa evite orice miscare care ar declansa criza si sa relaxeze musculatura.

Mai ales in nevralgia Arnold, trebuie avut grija cum stam la birou, cum stam cu capul, sa facem multe miscari ale capului (cind nu suntem in criza) ca sa nu se produca contractura musculara care poate declansa criza si sa nu stam in curent sau frig.

Nevralgia poate fi esentiala (nu are o cauza anatomica), este cea descrisa de mine sau poate fi secundara, datorita unor tumori, inflamatii, infectii care preseaza nervul, sau modificari anatomice in zona nervului.

Pentru a putea diagnostica si trata o nevralgie secundara trebuie facut un examen medical mai complex, inclusiv RMN si tratata cauza (s-a putea ajunge si la o interventie chirurgicala). Nu detaliez despre aceasta nevralgie secundara pentru ca nu este de domeniul meu, este de domeniul neurologiei si neurochirurgiei.

Sfatul meu pentru a rezolva nevralgia: pentru orice durere de cap este nevoie de un consult ORL si neurologic.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.