Web Analytics
Nasul înfundat la copii - care sunt cauzele? - Alerta ORL
Nasul înfundat la copii - care sunt cauzele?

Nasul înfundat la copii – care sunt cauzele?

Nasul înfundat la copii sau congestia nazală, provoacă un disconfort fizic major. Atunci când copilul doarme, pe burtă sau pe spate, pot apărea probleme de respirație, de aceea este foarte important ca nasul acestuia să fie curățat înainte de somn.

Mulți părinți merg cu copii la medicul ORL sau pediatru atunci când observă că micuții lor au nasul înfundat pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

În continuare vom vorbi despre cauzele congestiei (obstructiei) nazale și despre măsurile pe care le pot lua părinții pentru a îmbunătăți starea copiilor până ajung la medic.

Cauzele pentru nasul înfundat la copii:

Congestia nazală (nasul înfundat la copii) reprezintă o adevărată problemă pentru copii și o mare grijă pentru părinți. Atunci când un copil are nasul înfundat este agitat, nu mai mănâncă bine și nu mai doarme suficient. Deoarece nu poate respira bine, copilul se trezește frecvent pe timpul nopții.

Mucusul are rolul de a hidrata și curăța membranele nazale, dar atunci când mucoasa nazala  este expusa la agenții iritanți, crește producția de mucus și apare obstrucția căilor respiratorii.

Când au nasul înfundat, copiii nu mai pot respira liber și inhalează aer prin cavitatea bucală. Acest lucru poate provoca iritații ale gâtului si gura uscată.

Congestia nazală poate apărea ca urmare a unor:

  • Infecții virale sau bacteriene – în afară de nas înfundat, copilul mai poate prezenta febră, durere în gât, lipsa poftei de mâncare și secreții nazale apoase;
  • Alergii – din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu ele. Simptomele alergiilor sunt nas înfundat, strănut des, mâncărimi la nivelul nasului, roșeață la nivelul ochilor. Alergiile nu afectează starea generală a copilului și nu reduc pofta de mâncare;
  • Corpi străini în interiorul nărilor – atunci când un copil mic și-a introdus un corp străin în nas se confruntă cu congestie nazală (nas infundat). De obicei, copiii de 1-3 ani vor să introducă în gură și în nas tot felul de obiecte, de la bile și hârtie, până la pietricele și sâmburi de dimensiuni mici;
  • Polipi nazali – prezența lor îl determină pe copil să respire pe gură în majoritatea timpului.

Atunci când un părinte observă că micuțul său se confruntă cu congestie nazală, trebuie să ia măsuri pentru a-i elimina disconfortul și a-i îmbunătăți starea generală. În plus, dacă congestia nazală este tratată la timp, poate fi prevenită una din cele mai frecvente complicații – otita. Otita se manifestă printr-o inflamație la nivelul urechii medii ce-i provoacă copilului o durere intensă și o senzație de ureche înfundată.

Spre deosebire de adulți, copiii sunt mai predispuși la otită, deoarece în cazul lor, trompa lui Eustachio favorizează răspândirea infecției de la nas la ureche pentru că este mai scurtă.

Cum curatam nasul înfundat la copii?
Cum curatam nasul înfundat la copii?

Ce trebuie să facă părinții până să ajungă cu copilul la medicul ORL?

În cazul copiilor foarte mici, care nu știu să sufle nasul, se poate folosi o pompiță de nas sau un aspirator nazal pentru a se extrage secrețiile nazale (mucusul in exces).

Copiii mai mari pot utiliza  spray cu apă de mare  care înmoaie secrețiile nazale pentru a fi mai ușor de eliminat. Copiii trebuie să stea într-o poziție verticala, cu capul drept, aplecat putin in jos.

Părinții ar trebui să pună în camera copiilor un umidificator de aer, pentru a se asigura că umiditatea este de 50-60%. Este foarte important ca umidificatorul să fie curățat în mod regulat pentru a împiedica răspândirea sporilor de mucegai.

De asemenea, aceștia ar putea folosi uleiuri esențiale cu proprietăți decongestionante, însă nu trebuie să le aplice pe pielea copilului, ci pe o batistă pe care să o așeze în apropierea lui. Uleiul de eucalipt este excelent pentru congestia nazală.

Un alt lucru pe care trebuie să-l facă părinții este să elimine potențialii alergeni, precum pernele cu puf, părul de animale, fumul de țigară și parfumul de cameră. Este foarte important ca părinții să nu fumeze în apropierea copilului.

Un copil care este răcit și are nasul înfundat trebuie să bea cât mai multe lichide pentru a nu se deshidrata. Dacă copilul refuză să bea apă, părinții îi pot oferi alte băuturi sănătoase, precum sucuri din fructe proaspete sau smoothie-uri, fără zahăr adăugat.

În cazul în care copilul preferă băuturile calde, acesta poate consuma supă de pui și ceaiuri din plante/fructe.

Când este necesar ca părinții să meargă cu copilul la medicul ORL?

Un copil care are nasul înfundat trebuie să fie dus de urgență la medic dacă:

  • Nu a împlinit încă vârsta de 3 luni
  • Somnul și alimentația sunt afectate
  • Scăderea auzului
  • Apar dureri de urechi (otalgie)
  • Are o respirație urât mirositoare
  • Are febră peste 39 grade

Unii părinți se îngrijorează mai tare atunci când copilul lor are nasul înfundat, decât atunci când nasul acestuia curge frecvent, deoarece congestia nazală îl poate împiedica pe copil să respire corect.

În urma unui consult medical, copilului i se va pune un diagnostic și i se va recomanda un tratament specific care desfundă nasul și ușurează respirația. Medicul îi poate recomanda copilului spray-uri nazale decongestionante. Este foarte important ca părintele să-i administreze copilului doza exactă prescrisă de medic pentru a scăpa de problema nasului înfundat.

De ce este important ca secrețiile din nas să fie eliminate?

Atunci când bebelușii nu pot respira pe nas, din cauza secrețiilor, aceștia respiră pe gură și au un risc mai mare de a forma o infectie la nivelul gatului cum ar fi o faringita (rosu in gat) recurenta sau chiar o amigdalita. De asemenea, bebelușii care au nasul înfundat trebuie să se oprească din mâncat pentru a respira pe gură, iar acest lucru îi neliniștește. Prin urmare, bebelușii petrec mai mult timp mâncând și se simt mai obosiți.

Secrețiile nazale trebuie eliminate întrucât pot provoca otita. În plus, deoarece conțin agenți patogeni, secrețiile nazale pot pătrunde în faringe provocând diferite afecțiuni ale tubului digestiv, diaree și vărsături.

Ca urmare, dacă copilul dumneavoastră are nasul înfundat și nu se reușește sa aiba o  respirație nazala corecta, este recomandat consultul unui medic specialist ORL sau pediatru.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.