Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Migrena

In articolul de astazi voi continua subiectul despre durerile de cap asa numitele „algii cranio-faciale”. Dupa cum am expus in articolul precedent, alta cauza majora a unei dureri de cap ar fi migrena.

Ma doare capul ingrozitor… sa fie oare o noua criza migrenoasa?

Migrena este o durere de cap periodica, unilaterala, localizata temporo-fonto-parietal. Se manifesta prin crize care au durata intre citeva minute si 8-12 ore, de intensitate medie spre severa. Crizele dureroase sunt precedate de o faza prodromica =aura, faza de „premonitie”, care apare cu apoximativ 30 min si care consta in: scotoame (puncte negre in cimpul vizual, imagini deformate, flashuri luminoase), proasta dispozitie, cascat, sughit, parestezii( furnicaturi la nivelul bratelor, miinilor, fetei), tulburari de vorbire; aceasta faza anunta ca urmeaza sa apara in curind un episod migrenos.

Criza migrenoasa are ca mecanism distensia uneia sau a mai multor ramuri arteriale extracraniene si a ramurilor durale intracraniene ale arterei carotida externa (unul din vasele principale ale gitului care furnizeaza singe creierului si fetei), adica are la baza o vasodilatatie anormala a vaselor de singe de la nivelul zonei temporo-fronto-parietal.

Insa faza prodromala are la baza un mecanism de vasoconstrictie intracraniana (vasele se string si nu mai furnizeaza destul singe) Durerea are caracter pulsatil, apare deobicei la aceeasi ora si este insotita de astenie fizica si intelectuala, de paloare, roseata, transpiratie, stranut repetitiv, hipersecretii nazale, lacrimare, sensibilitate crescuta la lumina sau stimuli luminosi. Criza dureroasa se poate termina prin voma si diaree, dupa care bolnavul se simte bine, euforic.

Migrena este o boala care se poate transmite genetic, cu caracter recesiv.

Apare mai frecvent la femei, ele au un risc de aparitie de trei ori mai mare decat la barbati. Adolescentii si adultii tineri sunt mai predispusi la aparitia migrenei. Specialitatea care se ocupa cu diagnosticul acestei boli este neurologia.

Desi nu sunt de specialitate neurologica am vorbit despre aceasta boala ca sa intelegeti diferenta dintre o durere nevralgica, migrenoasa sau sinusala. (NB: despre durerea sinusala voi vorbi in articolul urmator). Nu exista nici un test sigur pentru diagnosticarea migrenei. Medicii diagnosticheaza migrena pe baza examenului fizic si a antecedentelelor medicale, incluzand factorii declansatori, simptomele si istoria familiala.

Ca si durerea nevralgica migrena nu are un tratament curativ, ci doar de ameliorare a crizelor si prevenirea lor. Astfel ca se pot administra:

  • derivati de ergotamina (Cafettin capsule),
  • Antimigrin capsule,
  • antagonistii de serotonina –  triptanii, antihistaminice, betablocante = Verapamil, Diltiazem (care produc relaxarea musculaturii vasculare),
  • anticonvulsivante,
  • aspirina; uneori cind criza este prea violenta se poate pune si perfuzie cu norepinefrina.

Pentru prevenirea crizelor este foarte important ca organismul sa fie echilibrat, relaxat si odihnit.

De retinut: Episoadele migrenoase se pot repeta chiar si sub tratamentul medical corespunzator. Scopul tratamentului este de a reduce numarul episoadelor migrenoase si de asemenea de a diminua intensitatea lor.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

2 comentarii la „Migrena”

  1. Bună ziua am și eu o problema de ceva vreme mă doare capul mai exact zona tâmplelor,că o senzație de strângere,și mai nou simt o căldură în interiorul urechii stângi,iar senzația de presiune merge până sub ochiul stâng.Ce ar putea fi?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Facebook20
Telegram20
WhatsApp20
FbMessenger