Web Analytics
Laringita: Am ragusit.... - Alerta ORL
Laringita: Am ragusit….

Laringita: Am ragusit….

Nu o data ci de doua trei ori in viata ni s-a intamplat sa trecem printr-un episod de laringita, adica am ragusit sau chiar nu am mai putut sa vorbim deloc. Ce este laringita? Ca sa puteti intelege aceasta boala trebuie sa va descriu putina anatomie. Tractul respirator superior este compus din fosele nazale, faringe (componentele pe care le vedem cind deschidem gura) si laringele.

Laringele este o cavitate care seamana cu o piramida „intoarsa invers”, baza mare este continuare faringelui si baza mica este constituita din cele doua corzi vocale. Corzile vocale au dispozitie anteroposterioara si sunt formate dintr-un muschi (muschiul vocal) si un ligament (ligamentul vocal) + mucoasa care le acopera. In mod normal corzile vocale sunt albe, mucoasa este alba. Laringele se continua cu traheea care la rindul ei se continua cu bronhiile care se divid in ramuri prin tot plamanul. Deci prin laringe trece fluxul de aer si ajunge in trahee si plamani.

In momentul cind racim indiferent daca este o infectie bacteriana sau virala aceasta mucoasa faringo-laringiana (inclusiv corzile vocale) se congestioneaza si apare rosie sau cu puncte hemoragice si vase dilatate.

Aceste corzi vocale se misca astfel: cind stau in pozitia de repaus ele sunt departate si creaza imaginea unui triunghi cu virful in jos si cind sunt in miscare- in vorbire (fonatie) ele se apropie pe linia mediana, se unesc. Acesta este ritmul lor de miscare: de departare si de apropiere, in timp ce vorbim.

In momentul in care suferim de laringita acuta sau cronica acest ritm de miscare al corzilor vocale este perturbat ajungind sa nu se mai alipeasca cele doua corzi vocale pe linia mediana si sa ramina o mica fanta intre ele in momentul fonatiei astfel incit apare o insuficienta glotica, aparind astfel tulburari ale vocii (raguseala). In concluzie la un examen al laringelui prin laringoscopie directa sau endoscopie se pot observa corzile vocale rosii ( in loc sa fie albe) si „umflate”, se misca mult mai greu, uneori acoperite de secretii purulente.

Simptomele care apar in contextul acestei laringite sunt:

In primul si in primul rind raguseala=disfonie (care este cea mai suparatoare), uscaciunea si senzatie de prurit (mincarime) in git, tuse seaca, arsura sau chiar durere la nivelul laringelui; in cazuri mai grave cind sunt foarte umflate corzile vocale se micsoreaza spatiul prin care ar trebui sa treaca aerul spre trahee si plamani si astfel mai apare un simptom important dispneea (senzatia de lipsa de aer).

Aceasta laringita poate sa apara in contextul unei infectii bacteriene a sferei ORL – afectare a nasului, sinusului si faringelui sau poate sa apara si izolata doar ca o laringita simpla, cel mai probabil virala.

Laringita acuta poate aparea la orice virsta. Apare cel mai adesea in perioadele reci ale anului. Laringita rar se vindeca spontan, de cele mai multe ori este necesar un tratament antiinflamator, repaus vocal absolut (nu vorbim deloc cat „detinem” aceasta laringita), terapie cu vitamina A (pastile de inghitit si picaturi de pus in nas) uneori e necesar si tratament antibiotic si neaparat un tratament antireflux gastroesofagian.

De cele mai multe ori este implicat si un reflux gastroesofagian astfel ca sucul gastric acid urca din stomac in esofag ajungind pina in laringe. Acest acid gastric arde mucoasa pe care o atinge, inclusiv corzile vocale. Astfel ca laringita poate fi agravata de refluxul gastroesofagian. O laringita trece greu datorita faptului ca nu stim sa evitam anumiti factori agravanti:

  • lipsa repausului vocal;
  • frigul si umezeala;
  • schimbarile bruste de temperatura, atmosfera impura (praf, fum, gaze, toxice);
  • fumatul;
  • ingestia de lichide prea reci sau prea calde;
  • bauturi acidulate si alcoolice;
  • mincare condimentata;
  • carentele de vitamine.

De asemenea, factorii care pot intretine o laringita acuta transformind-o in laringita cronica sunt: deviatia de sept nazal, rinita cronica hipertrofica, sinuzita, adenoida, amigdalita, rinofaringita.

De retinut: in momentul in care apare raguseala trebuie sa evitam vorbitul, fumatul, aparitia aciditatii gastrice si sa fie cit mai cald la nivelul gitului.

Un alt motiv de raguseala: disfonie este pareza de coarda vocala (uni sau bilaterala). Ce inseamna aceasta pareza? Coarda vocala nu se mai misca, este imobila. Lucru acesta se poate intimpla din multe cauze. Una dintre cauzele cel mai des intilnite este posttiroidectomie (dupa operatia de scoatere a tiroidei).

Aceasta pareza este tranzitorie poate dura de la o luna pana la 6 luni. Ca sa isi revina mai repede mobilitatea corzilor vocale trebuie urmat un tratament prescris de medicul ORL si repaus vocal total. Aceasta pareza de coarda vocala uni sau bilaterala pe linga raguseala mai poate da si „sufocare”= senzatia ca nu mai putem sa tragem aer suficient in piept. De aceea este foarte important sa o diagnosticam si sa o tratam.

Daca coarda vocala nu se mai misca si sta imobila intr-o pozitie mai aproape de linia mediana atunci inchide spatiul respirator care se formeaza intre cele doua corzi vocale dind acesta senzatie de sufocare.

De retinut: inainte si dupa operatia de scoatere a tiroidei trebuie facut un consult ORL in vederea diagnosticarii precoce a parezei de coarda vocala.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.