Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Foliculita nazala – diagnostic si tratament

Ce este foliculita nazala?

Reprezinta o infectie a unui folicul de par de la nivelul vestibulului nazal. Infectie determinata de bacterii care stationeaza deobicei pe pielea noastra, cum ar fi Staphilococcus aureus. De asemenea aceasta infectie poate fi data si de bacteriile care colonizeaza mucoasa nazala in timpul unor viroze.

Ce este vestibulul nazal?

Vestibulul nazal este fix  intrarea in nas, poarta de intrare a aerului in nas. El este tapetat de tegument, care contine numerosi foliculi de par si glande sebacee, care au rol in filtrarea aerului inspirat.

Simptomatologia foliculitei nazale:

Durerea este primul simptom pe care il resimtim. Durerea este localizata strict la nivelul vestibului nazal. Ulterior mai poate aparea si tumefierea, intarirea si inrosirea zonei. Daca nu intervenim cu un tratament ajungem la simptome mai grave cum ar fi febra si o scurgere nazala purulenta.

Examenul clinic ORL pentru foliculita nazala:

Evidentiaza o zona indurata, tumefiata, congestionata, centrata de un fir de par, dureroasa atit la atingere dar si spontan.  Mai putem observa si secretii intranazale purulente. Acest examen clinic este suficient pentru a pune diagnosticul de foliculita nazala.

Cele mai frecvente cauze ale foliculitei nazale:

Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de leziunile traumatice la nivelul vestibulului (scarpinat in nas precum o fac copii adeseori) sau prezenta unui corp strain intranazal. Insa aceasta foliculita nazala poate apare si secundar unor viroze, din cauza secretiilor muco-purulente care se exteriorizeaza perment din nas, inflamand si suprainfectant tegumentul vestibulului.

Tratamentul foliculitei nazale:

Foliculita nazala, fiind o infectie bacteriana a tegumentului,  se tratateaza prin antibioterapie locala ( crème sau unguente cu antibiotic aplicate strict local). Dar exista situatii mai grave, cand aceasta infectie s-a extins in imprejurimi, cum ar fi la nivelul septului nazal cu constituirea unui abces septal. In aceasta siuatie apelam la antibioterapie sistemica, orala.

Insa inainte a de aplica acea crema cu antibiotic vom dezinfecta zona cu betadina sau rivanol.

In cazul unui abces constituit  daca nu fistulizeaza spontan se poate ajunge la incizia si drenajul chirurgical a colectiei purulente.  Pentru ca… daca nu vom face acest lucru infectia se poate extinde si vor aparea complicatii.

Cea mai importanta complicatie este data de tromboflebita de sinus cavernos care se va manifesta prin febra inalta, durere de cap, edem al ochiului. Aceasta complicatie este determinata in primul rand de manipularea incorecta a colectiei purulente, cum ar fi stoarcerea lui.

Ca sa fim cat mai corecti in administrarea tratamentului se va recolta  o secretie de la nivelul zonei infectate si se va da la laborator pentru a determina germenele implicat si astfel efectindu-se si antibioterapia, care ne va ajuta sa dam un tratament tintit. Insa aceasta antibioterapie va iesi in cateva zile, astfel vom fi fortati sa administram totusi un antibiotic local +/- oral ( pe care il stim ca va functiona din experienta noastra clinica).

Foliculita nazala este o boala suparatoare care poate ajunge la complicatii importante de aceea recomand consultul ORL cat mai curand posibil cu instituirea tratamentului.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Lasă un comentariu