Faringita acută este o infecție a căilor aeriene superioare, ce afectează în special copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani. La această vârstă, sistemul imunitar nu este dezvoltat suficient. Perioada de imaturitate imunitară începe la vârsta de 6 luni, deoarece până atunci copilul a fost protejat de anticorpii materni.
Virusurile respiratorii sunt principala cauză a faringitei acute. Acestea se răspândesc mai frecvent în sezonul rece și umed, mai ales atunci când există epidemii de viroze.
Coronavirusurile, adenovirusurile și rinovirusurile sunt de vină pentru apariția a 30% dintre cazurile de faringită acută, în timp ce virusurile gripale și paragripale provoacă doar 4% dintre faringitele acute.
De asemenea, faringita acută poate fi cauzată și de virusurile Herpes Simplex, Epstein-Barr, Coxsackie și echovirusul.
Când vine vorba de bacterii, Streptococul beta-hemolitic din grupul A este responsabil de 15–30% dintre cazurile de faringită acută.
Doar în cazuri rare, faringita poate fi cauzată de expunerea la toxine, alergii sau traumatisme. Când apare faringita acută, toată structura faringelui este afectată.
Faringita acută stă la baza unor complicații infecțioase de natură virală ori bacteriană, precum otită, laringită, sinuzită.
Tipuri de faringită
Faringita poate fi de 3 feluri:
- Faringita eritematoasă – este provocată de viruși și apare adesea în absența anginei la pacienții care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de scoatere a amigdalelor. Simptomele faringitei eritematoase includ și senzația de arsură retronazală. Tusea iritativă, disconfortul la înghițire și răgușeala pot indica extinderea procesului inflamator la nivelul traheei și al laringelui.
- Faringita pultacee – este o infecție cu streptococ. În urma examenului clinic se pot observa muguri limfoizi tumefiați, congestivi, pe mucoasa faringiană. Acest tip de faringită apare la persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de scoatere a amigdalelor.
- Faringita mucopurulentă – simptomele acestui tip de faringită sunt destul de ușoară. Când apare acest tip de faringită, secreția devine mucopurulentă.
Faringita acută – simptome
Această afecțiune debutează cu febră, urmată de strănut, obstrucție nazală, tuse iritativă, senzație de uscăciune a faringelui. Acest ultim simptom indică faptul că procesul inflamator s-a produs la nivelul faringelui superior.
În cazul adulților, febra nu apare mereu, iar starea lor generală este destul de bună. În urma unui examen clinic se poate depista o inflamație nazală, dar și o secreție purulentă.
În funcție de virusul care a provocat faringita acuta, pot apărea și alte simptome:
- Dacă faringita acută apare ca urmare a unei răceli, pacientul se poate confrunta cu senzația de gât uscat, secreții nazale abundente, dureri musculare, frisoane, ochi roșii, strănut și tuse. Majoritatea simptomelor dispar în 3-4 zile.
- Dacă faringita apare din cauza unei infecții virale numite herpangină, debutează cu febră mare, vezicule ulcerative în zona faringelui și limbii, dureri la înghițire și ganglioni umflați.
- Dacă faringita apare din cauza mononucleozei infecțioase, se manifestă prin ganglioni umflați, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare și febră.
Tratament pentru faringita acută
Înainte de a prescrie tratamentul pentru faringita acută, medicul trebuie să afle dacă aceasta este de natură virală ori bacteriană. Faringita acută poate fi cauzată de diferiți germeni, de aceea pentru tratarea ei se recomandă antipiretice și antalgice. De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să-și curețe cavitățile nazale cu ser fiziologic, de câteva ori pe zi.
Toaletarea foselor nazale se face stând pe o parte. Serul trebuie introdus în fosa nazală care este situată mai sus, pentru a putea trece apoi prin cavum și a ieși prin cealaltă fosă nazală.
Pentru tratarea febrei se recomandă antitermice, iar pentru tratarea durerilor în gât se prescriu comprimate de supt cu efect antiseptic și analgezic. Consumul de lichide calde poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor faringitei acute.
Dacă faringita nu este gravă, nu se recomandă tratamentul cu antibiotice, deoarece ele nu vor ameliora simptomele și nici nu vor preveni complicațiile. Medicul va prescrie antibiotice, doar dacă faringita este provocată de o bacterie. Terapia cu antibiotice este recomandată doar pacienților cu faringită simptomatică. Celor care suferă de boli cronice precum diabet sau valuvolaptii li se recomandă, de asemenea, tratamentul cu antibiotice.
De obicei, simptomele faringitei acute sunt mai intense după 2-3 zile, apoi se ameliorează. Doar în cazuri foarte rare, febra persistă mai mult de 5 zile. În general, această afecțiune dispare după 7-10 zile.
Complicații Faringita Acuta
Dacă faringita acută nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații generale sau locale. Complicațiile generale includ deshidratarea și convulsiile febrile și sunt cauzate de febra mare.
Complicațiile locale includ otita medie acută (infecția se propagă prin trompa lui Eustachio), conjunctivita (apare adesea la sugari), astmul și adenitele. Toaletarea foselor nazale poate preveni apariția complicațiilor.
Pentru ca infecția virală să nu se răspândească, pacientul trebuie să se izoleze la domiciliu și să limiteze contactul cu celelalte persoane. Dacă starea generală a pacientului se înrăutățește iar febra nu dispare, acesta trebuie să meargă la medicul de familie, care îl va îndruma apoi spre medicul specialist.
Copiii de vârstă mică trebuie văzuți atât de medicul pediatru, cât și de medicul ORL dacă suferă de faringită acută. Ținând cont de recomandările medicilor, complicațiile acestei afecțiuni ar putea fi prevenite.
Cum poate fi prevenită faringita acută?
Factorii de risc pentru recidiva faringitei acute sunt fumatul (pasiv ori activ), poluarea aerului, lipsa de vitamine și minerale, folosirea tetinelor, refluxul gastroesofagian. Episoadele de faringită acută pot apărea mai rar, dacă acești factori de risc sunt corectați din timp.
Tratamentul profilactic include un stil de viață sănătos, bazată pe o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume și activitate fizică regulată. De asemenea, programul de somn și igiena corectă sunt foarte importante în prevenirea faringitei acute. Și ceaiurile naturale care au rolul de a crește imunitatea sunt indicate în prevenirea faringitei.
Totuși, de cele mai multe ori, faringita nu poate fi prevenită, deoarece oamenii iau în continuare contact cu virușii și bacteriile ce provoacă această afecțiune.
Însă, este bine să ținem cont de următoarele sfaturi pentru a reduce riscul de apariție a faringitei acute:
- Mâinile trebuie spălate frecvent cu apă și săpun, mai ales înainte de masă și după folosirea toaletei;
- Nasul trebuie șters adesea cu șervețele de unică folosință sau batistă;
- Se recomandă evitarea zonelor aglomerate și limitarea contactului cu persoane bolnave.
In mod sigur ati avut un moment sau daca nu chiar mai multe momente in viata in care v-a durut gatul, nu-i asa? O durere surda, nu puternica, dar destul de sacaitoare ca sa nu ne lase sa ne gandim la “treburile” de zi cu zi. Aceasta durere de gat este creata de inflamatia gatului (faringele) si ca boala, noi medicii, o numim FARINGITA ACUTA.
Faringita se poate afla in stadiul ACUT in momentul in care apare si tine (simptomele dispar) in doua saptamani. Daca simptomele nu dispar trece in stadiul SUBACUT (simptomele tin de la 2 saptamani la 3 luni).
Exista situatii (in ultimul timp destul de numeroase) in care simptomele faringitei nu dispar nici dupa 3 luni. Aceasta evolutie a faringitei (durerii de gat), de peste 3 luni pana la ani de zile o numim CRONIC, deci intram intr-un stadiu cronic de boala.
In cabinetul meu se prezinta aproape zilnic pacienti cu aceasta patologie.
Poate va intrebati ce este faringita?
Faringita este inflamatia faringelui. Faringele este defapt gatul, locul pe unde intra pe de o parte mancarea, pe de alta parte aerul (este singurul loc unde se intalnesc aparatul respirator cu aparatul digestive) dar el apartine tractrului digestiv.
Anatomia faringelui:
Aacesta este o cavitate larga, “ovala”, marginea superioara este reprezentata de valul palatin care in centru are lueta (omuletul), peretii laterali sunt reprezentati de lojele amigdaliene in care se gasesc amigdalele palatine (care in mod normal nu prea se vad, stau ascunse in loje), acestea au aspect de “carnita” neregulata, cu gaurele in ea (cripte).
Amigdalele sunt formate din tesut limfatic, tesut cu celule care ajuta in imunitate, care formeaza anticorpi impotriva bacteriilor si virusurilor din jurul nostru. Inferior faringele se ingusteaza si se va continua cu esofagul (parte a tractului digestive) si laringele (parte a tractului respirator).
Pe podeaua faringelui se gaseste limba, care se termina in interior cu o alta amigdala, cea linguala. Care de multe ori creste in volum ( din diferite cauze) si ne da senzatia de sufocare.
Rolul faringelui:
Participa in actul deglutitiei: este primul loc in care intra mincarea in organism, primul loc in care mincarea incepe sa fie “procesata”;
Participa la respiratie: favorizand transmiterea aerului dinspre nas spre trahee si contribuie la incalzirea, umidificarea, purificarea acestuia;
Participa in auditie: actul deglutitiei asigura deschiderea orificiului rinofaringian al trompei lui Eustachio, contribuind la egalizarea presiunilor din casuta timpanului cu cea atmosferica;
Participa in fonatie (faringele are rolul unei cavitati de rezonanta pentru sunet determinand, astfel, timbrul vocii, precum si la emiterea vocii articulate, prin musculatura valului si a cavitatii bucale);
Participa la aparare (prin contracaia spastica, la patrunderea unui corp strain; prin lizozimul continut de mucusul secretat de mucoasa faringiana; prin tesutul limfatic pe care il contine.
Vedeti cat de important este Faringele? In momentul in care este bolnav sunt afectate toate aceste roluri ale lui, sunt alterate: deglutitia, fonatia, respiratia, scade imunitatea locala.
Da, faringele are rol in imunitate, are “puterea” de a indeparta/ucide bacterii si virusuri care intra prin aer sau mancare . In jurul nostru, in aer sau pe alimente sunt o multitudine de microrganisme (fara sa le vedem) pe care le bagam in noi. Acestea au tendinta de a ne infecta.
Insa in interirorul gatului nostru este foarte cald si umed, un mediu nu tocmai proprice acestora de a se dezvolta si tesutul limfatic care tapeteaza mucoasa faringiana contine nenumarate celule limfatice: “soldateii” cu care lupta organismul nostru impotriva unei eventuale infectii.
Acest echilibru este alterat in anumite situatii
Prima si prima situatie este frigul:
Daca vom inhala aer rece (deci vom sta afara, sub 10 grade, si nu vom avea gura si nasul acoperite cu o “esarfa/fular”) sau vom bea/manca ceva rece. In acest moment mucoasa faringiana va munci mai mult ca sa echilibreze aerul care intra, sa il aduca la temperature de 36,5 grade (temperatura corpului nostru).
Efectuand aceasta munca “titanica”, imunitatea va avea de suferit, se va slabi, si microrganismele care intra, inevitabil, isi “vor face de cap”, se vor multiplica si se va produce o infectie localizata a gatului (usoara pentru inceput) virala sau bacteriana.
Se va produce o inflamatie generalizata a faringelui, se va congestiona (se va inrosi) tot, in ansamblu si astfel va aparea FARINGITA ACUTA. In primele zile de aparitie nu o poti diferentia, daca este bacteriana sau virala.
Dupa 3-5 zile apar simptome specific uneia dintre acestea. In ambele infectii apare durerea de gat de intensitate variata insotita de febra, la debutul infectiilor virale mai ales.
A doua cauza de faringita
Durerea de gat poate fi initiata si de anumite alimente. Aceasta durerea poate sa tina luni de zile, astfel incat poate intra in stadiul cronic.
Da, trebuie sa avem grija la tot mancam. O multitudine de alimente si lichide pot altera mucoasa faringiana, o pot strica. Acestea sunt cele: acide, acre, piperate, condimentate, prea sarate sau prea dulci si lichide acidulate.
Toate acestea pertrurba echilibrul mucoasei, o congestioneaza- inflameaza provocand o durere de intensitate moderata, permanenta si sacaietoare.
A treia cauza a unei dureri de gat, de asemenea cronica si permanenta de-a lungul zilei se datoreaza rinosinuzitei cronice.
Secretiile nazale care se formeaza cu rol de aparare (nasul incearca sa umezeasca, sa incalzeasca aerul care intra formand aceste secretii). Acestea nu vor iesi prin nas, pe la exterior, ci vor aluneca in spatele nasului pe peretele posterior al faringelui (in spatele omuletului si a amigdalelor) creend un perete congestionat, rosu cu aparitia unor “umflaturi” pe perete.
Cand le veti vedea intrati in panica si va veti intreba ce or fi acelea? Acelea sunt doar insule de tesut limfatic carer s-au format din cauza stresului create in permanenta de aceste secretii (muci) care provin din nas. De multe ori nu simtim prezenta lor in nas, dar simtim prezenta unei flegme in gat.
Ei bine, tin sa va anunt ca aceasta flegma nu provine din gat, nu provine din trahee (de jos) ci provine din nas (de sus). Prin urmare solutia ar fi rezolvarea rinosinuzitei cronice sim ai ales toaletarea zilnica a nasului cu sprayuri cu apa de mare. De multe ori cauza acestei rinosunzite cronice este aerul poluat pe care il respiram zi de zi.
A patra cauza de durere de gat este si prezenta unui reflux gastro-esofagian moderat
Care apare in cadrul unei patologii gastro-esofagiene, reflux de care nu ne dam seama neaparat. Acesta inseamna “urcarea” secretiei acide din stomac in esofag, chiar faringe creend un fenomen de arsura la nivelul mucoasei acestora si astfel va aparea durerea, mai ales dimineata sau in timpul noptii cand stam la orizontala (atunci refluxul gastro esofagian este mai intens).
O alta cauza prezenta in permanenta, dar pe care nu vrem sa o declaram sub nici o forma este FUMATUL.
Fumatul altereaza constant, non-stop mucoasa faringiana, o distruge, o sensibilizeaza, o face sa fie mult mai slaba in fata germenilor din jurul nostrum; deci se va infecta mult mai usor si durerea de gat va aparea mult mai usor in prezenta conditiilor enumerate mai sus.
Sfatul meu: Daca vreti sa aflati de ce va doare gatul (in primul rand nu va panicati) veniti la un consult ORL si dupa o anamneza corect facuta si un examen clinic minutios efectuat vom afla cauza durerii si vom aplica cel mai eficient tratament pentru disparitia acesteia.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!
Bună ziua doamna doctor! Am și eu o problemă! De vreo 3-4 ani, in anotimpul de iarnă ,ziua nu am nimic, nici nasul înfundat ,nici durere in gât,nici secreții în gât! Dar cand vine noaptea și spre dimineață am nasul înfundat, secreții nazale galbene- uneori verzui, durere in gât , senzație de secreții în gât! Menționez că nu beau apă rece, nu mananc rece, stau îmbrăcat, ma feresc de frig! Și mai este o problemă când mănânc sau beau ceva la temperatura camerei si nu o încălzesc imediat mi se înfundă nasul și incepe senzația de durere in gât! Ce aș putea face!? Ce cauzează aceste simptome? Mulțumesc anticipat!
Aerul rece si germenii din aer. Veniti la un control sa vedem despre ce este vorba.
Bună ziua! Mama mea a scuipat aseară o bucata de carne cu mucus din gat!
Ce ar putea fi?
Suntem foarte speriate
Un chist de sinus. Ar trebui sa faceti un CT de sinusuri si sa veniti la un control ORL.
Sarumina.am și eu o întrebare am o durere de git de 8 luni ma doare numai în partea dreapta și simpt ca am ceva în git tot timpul am făcut 5 controale ORL și uni spun ca nam nimic alți ca am faringita cronica alți ca am faringoamigdalita am loat 3 mode de antibiotice și degeaba tot la fel mă doare ce poate sa fie.multumesc
Buna seara,ce ați rezolvat,? Ați reușit să vindecați gâtul!
Buna ziua ! Am fost răcita și am rămas cu o durere in gat care se duce in jos spre stomac nu știu cum sa explic și am senzația de nod in gat, ce ar putea fii ?am fost la ORL acum câteva zile nuaveam nimic la amigdale
Fara sa va examinez eu nu am cum sa va dau un verdict ce ar putea fi. veniti va rog la un control la mine.
Buna ziua am aproape 6 luni de cind am o durere de git numai in partea dreapta am lacut 6 controale la orl .si nici unu nu sau inemerit la dianostic unu ca ai faringita altu ca am faringoamigdalita altu ca e de la sucul gastric am loat si antibiotic si degeaba ma doare rau cind inghit datim si mie un sfat va rog.
Din pacate nu am cum sa va dau un sfat fara sa va examinez si eu: nasul si gatul. Intre timp feriti/va de fumat, lichide reci si mincare acida, confimentata.
Si eu am la fel tie
tia trecut?
Bună ziua doamna doctor. De 8 luni am nara stângă înființată și mă doare in gat, dar au apărut și arsuri gastrice și limba incarcata, arsuri pe vârful limbii. Am fost la ORL de câteva ori si mi-a dat tratament cu apa de mare pentru nas și gargara cu bicarbonat și Omez pentru stomac. La gastro am făcut examenul pentru helicobacter și a ieșit negativ. După ce am urmat tratamentul cu Omez a incetat durerea in gat și părea că este bine. De vreo săptămână am aproape aceleași simptome numai că mă doare mai tare in gat in timpul zilei. Am reînceput tratamentul prescris mai sus și țin și regim alimentar, dar durerea nu cedeaza. Poate puteți să îmi dați un sfat. Mulțumesc
Ar trebui sa veniti la un control orl ca sa vedem ce se intampla, sa nu fie vreoo infectie in gat.
Buna seara ! As vrea sa vin la un control orl , unde va găsesc ? Mulțumesc
MEDLIFE GRIVITA, BUCURESTI. Sunati la call-center 0219646 si solicitati o programare la mine.
Buna ziua ,imi trebuie bilet de trimitere sau este contra cost? Multumesc!
contra cost
Buna doamna doctor ma doare rau gatul de cateva luni simpt de ce va timp cum as inghiti ceva asa ca un nod si ma inteapa am fost la medic si nu am nimic si endicrinolog
Veniti la mine la un control sa vad si eu ce se intmapla in gatul dvs ca sa va pot recomanda un tratament util.