Esofagita – cauze, simptome și tratament

Esofagita reprezintă inflamația mucoasei ce căptușește esofagul, tubul muscular care are rolul de a transporta alimentele din faringe în stomac. Dacă această inflamație nu este tratată poate provoca probleme la înghițire, durere în gât și ulcer cu sangerarea mucoasei care captuseste peretele esofagului. În cazuri mai grave, esofagita poate cauza apariția unei afecțiuni numite esofag Barrett. Această afecțiune poate crește riscul apariției cancerului esofagian.

 Există mai multe tipuri de esofagită:

  • Esofagită eozinofilă

Acest tip de esofagită este provocată de creșterea numărului de eozinofile din mucoasa peretelui esofagian. Esofagita eozinofilă poatea apărea atunci când corpul încearcă să răspundă la un alergen, cand acesta are un teren atopic (adica este alergic).

  • Esofagita iritativă

Esofagita iritativă este cauzată de refluxul gastroesofagian. Prin reflux, sucul gastric din stomac intră în contact cu mucoasa esofagului și determină apariția inflamației. O persoană care suferă de esofagită iritativă poate simți o senzație de arsură retrosternală, denumită “pirozis” sau durere in piept.

  • Esofagita medicamentoasă

Acest tip de esofagită poate apărea atunci când o persoană înghite medicamente fără apă. Aceste medicamente stau prea mult timp în esofag și ajung în stomac cu ajutorul mișcărilor peristaltice. Cât timp medicamentele rămân la nivelul esofagului încep să se dizolve și determină apariția reacțiilor inflamatorii.

De asemenea, esofagita medicamentoasă este cauzată și de anumite medicamente care stimulează secreția acidului gastric și cresc riscul de reflux gastroesofagian.

  • Esofagită infecțioasă

Esofagita infecțioasă apare destul de rar și poate fi provocată de bacterii, ciuperci și paraziți care afectează funcția sistemului imunitar. Persoanele infectate cu virusul HIV se pot confrunta cu esofagită candidozică sau herpetică.

Persoanele care suferă de gastrită acută, reflux gastroesofagian, fac chimioterapie sau consumă alimente iritante (suc de citrice, alcool, cafea, alimente picante sau prăjite) au un risc mai mare de a se confruntă cu aceasta esofagita.

Cauzele esofagitei

Esofagita este cauzată de infecții sau iritații ale esofagului. Infecțiile ce pot determina apariția esofagitei includ:

  • Candida – infecția se dezvoltă atunci când sistemul de apărare al organismului este slăbit, dar poate fi tratată cu medicamente antifungice.
  • Herpes – la fel ca în cazul candidei, herpesul se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este slăbit. Pentru tratarea acestei afecțiuni se folosesc medicamente antivirale.

De asemenea, iritațiile care pot cauza esofagita pot fi provocate de:

  • Refluxul gastroesofagian
  • Proceduri chirurgicale
  • Ingerarea unor substanțe toxice
  • Consumul de antiinflamatoare (de exemplu aspirina)
  • Vomă
  • Pastilele înghițite cu puțină apă sau luate înainte de culcare

Factori de risc

Apariția esofagitei poate fi determinată de anumite obiceiuri alimentare precum: servirea cinei chiar înainte de culcare, consumul excesiv de alimente, consumul de băuturi alcoolice și alimente picante. De asemenea, rinita alergică, astmul sau dermatita atopică pot declanșa apariția esofagitei.

Alți factori de risc pentru esofagită includ: consumul de antibiotice, vârsta înaintată, înghițirea capsulelor cu o cantitate prea mică de apă sau chiar fără apă, administrarea comprimatelor de dimensiuni mari.

Despre esofagita de reflux - cauze, simptome, tratament

Esofagita – simptome

Cei care suferă de esofagită se confruntă cu simptome precum:

  • Senzație de arsură
  • Dificultăți la înghițire
  • Afte bucale
  • Durere toracică
  • Tuse
  • Senzație de vomă și de amețeală
  • Gust amar în gură

Dacă nu ați fost diagnosticat cu esofagită, dar vă confruntați cu oricare dintre simptomele de mai sus, este recomandat să mergeți cât mai repede la medic.

După ce medicul vă verifică istoricul medical și vă face un examen clinic, vă poate recomanda să efectuați anumite investigații pentru a-și putea da seama dacă suferiți sau nu de esofagită.

Investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului includ:

  • Endoscopie digestivă superioară – pentru efectuarea acestei proceduri se introduce un endoscop în tubul digestiv și se verifică starea esofagului.
  • Biopsie – această investigație presupune prelevarea unei mostre de țesut esofagian care este trimisă la un laborator pentru a fi examinată microscopic.
  • Tranzit baritat – pentru a se efectua această procedură, pacientul trebuie să consume o soluție cu bariu, care se mulează pe mucoasa esofagiană. Cu ajutorul razelor X se examinează esofagul pentru a se verifica dacă există anomalii.

Cum se tratează esofagita?

Medicul i-ar putea recomanda pacientului care suferă de esofagită tratamente ce includ:

  • Antifungice, antibiotice și antivirale pentru tratarea infecțiilor
  • Medicamente antiacide care au rolul de a bloca producția de acid
  • Analgezice
  • Corticosteroizi pentru a reduce inflamația

Dacă esofagita duce la apariția țesutului cicatricial și provoacă dificultăți la înghițire, s-ar putea să fie nevoie de un tratament mai invaziv, precum:

  • Endoscopie – această procedură este efectuată pentru a se îndepărta bucăți din medicamente sau anumite corpuri străine care au rămas blocate în esofag.
  • Intervenție chirurgicală pentru eliminarea acelor porțiuni afectate ale esofagului.
  • Dilatarea esofagului – se poate apela la această procedură atunci când tratamentul medicamentos nu ameliorează simptomele sau când esofagul devine prea îngust

Pentru limitarea disconfortul produs de esofagită, se recomandă:

  • Mestecarea cu grijă a alimentelor
  • Evitarea alimentelor picante și a celor solide precum legumele crude, covrigii, alunele, nucile
  • Înlocuirea băuturilor carbogazoase cu sucuri naturale produse din fructe bogate în vitamina C
  • Consumul lichidelor cu ajutorul paiului pentru a facilita înghițirea

De asemenea, pacienții care suferă de esofagită, nu trebuie să fumeze sau să consume băuturi alcoolice. Aceștia trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să mănânce regulat și să evite produsele iritante. Alimentele bogate în zaharuri și grăsimi nesănătoase trebuie, de asemenea, evitate deoarece pot duce chiar la obezitate.

Obezitatea este un factor de risc pentru refluxul gastroesofagian și determină apariția simptomelor esofagitei, deoarece crește presiunea intraabdominală. Persoanele obeze trebuie să încerce să slăbească printr-un regimul alimentar sănătos și activitate fizică regulată.

Dacă esofagita este diagnosticată la timp, medicamentele și modificările stilului de viață pot ajuta organismul să se vindece. În cazul în care esofagita cauzată de refluxul gastroesofagian nu este tratată pot apărea complicații precum sângerări și cicatrici care afectează capacitatea de a înghiți.

Cum poate fi prevenită esofagita?

Esofagita poate apărea la 33-44% dintre oameni, dar doar 10% dintre aceștia se confruntă zilnic cu simptomele acestei afecțiuni. Din fericire, putem preveni anumite tipuri de esofagita. De exemplu, putem împiedica apariția esofagitei cauzate de refluxul gastroesofagian prin anumite modificări în stilul de viață. Este suficient să renunțăm la fumat, la băuturile alcoolice, să evităm consumul de alimente prăjite și acide și să nu mai mâncăm nimic cu 3 ore înainte de a ne pune la somn.

Esofagita cauzată de Candida poate fi prevenită printr-o igienă orală corespunzătoare.

De asemenea, pentru a reduce riscul de esofagită, medicamentele trebuie administrate cu o cantitate suficientă de apă și stând doar în poziție verticală.

Este foarte important, ca la apariția primelor simptome să mergeți la medicul specialist pentru a fi diagnosticați corect și pentru a primi tratamentul corespunzător afecțiunii de care suferiți.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

2 comentarii

  1. Esofagita poate apare și de la tratament medicamentos injectabil ? mi -au făcut 3 injecții in spital + adrenalină in ianuarie și de atunci nu mai pot înghiți ,de și eu nu sufeream de alergie …eu sufăr de un fel de arsură / radiație/ dermatită chimică ….cum vreți să o numiți cauzată de substanțele chimice ce se aruncă din avioane intenționat ….de 6 luni sunt așa ,fața distrusă( umflată permanent și roșie ) …acum și gâtul ,ce pot face ,ce tratament să iau ? …Mi-au dat predinsonă 2 / zi timp de 1 săptămână ….a doua zi mi -au apărut răni pe mâini,pe spate …și normal ,am întrerupt tratamentul

    • NU. Ar trebui sa consultati un medic gastroenterolog care sa va efectueze o endoscopie digestiva la care se va vedea clar problema si cauza durerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *