Stiu, stiu… va veti spune: ”alt articol despre fumat… stiu ca este nociv, dar imi place asa de mult sa fumez ca nu ma Intereseaza care sunt efectele negative… ”
In acest articol nu va voi convinge sa va lasati de fumat ci doar va voi explica ce se intmpla in corpul dvs, mai exact la nivelul nasului, in momentul in care fumati.
In primul rand trebuie sa stiti ca fumul de tigara contine peste 4000 de substante: toxice, mutagene, cancerigene si farmacologice active. Va voi explica despre fiecare pe rand.
Mucoasa nazala, constituita din cornetele nazale, are rolul de a steriliza aerul care intra in organism si de a-l aduce la proprietatiile normale ale corpului. Prin urmare mucoasa nazala va trebui sa inlature din aerul inspirat toate acele 4000 de substante nocive. In acel moment la nivelul mucoasei vasele de sange se vor dilata pentru a aduce mai mult sange cu mediatori activi, astfel cornetele nazale se vor dilata si ele.
In mod normal acestea sunt structuri osoase acoperite de mucoasa plina de vase de sange, ele sunt inguste, astfel permitand aerului sa treaca printra ele si septul nazal.
Dar in momentul in care inhalam fumul de tigara ele se vor dilata ocupand tot spatiul fosei nazale creeind astfel obstructia nazala, nas infundat. Acesta este primul efect nociv al fumatului. Acest proces de marire in volum a cornetelor nazale nu se va mentine numai in momentul fumatului ci si dupa ce am stins tigara, procesul de “restrangere” a vaselor de sange dureaza cateva minute-ore.
Dar noi, daca vom agresiona din nou intr-un timp destul de rapid mucoasa cu un alt fum de tigara, acele cornete nu vor mai avea timp sa se “stringa” si nasul va ramane infundat permanent.
Acele substante toxice din fumul de tigara vin la nivelul mucoasei nazale si o irita, ii provoaca sangerari si iritatii. In timp vor aparea sangerari nazale usoare recidivante.
Mucoasa nazala are rol antibacterian si antiviral, incearca sa sterilizeze aerul inspirat, dar substantele toxice din fumul de tigara distrug aceasta mucoasa si aceasta isi va pierde rolul de filtru pentru microrganisme si acestea vor adera mai usor si vor intra in “crapaturile” constituite de fumul de tigara facilitand infectarea bacteriana si virala a acesteia. Astfel bacteriile care sunt tinute la distanta de sange de catre mucoasa nazala, vor intra mai usor in sange, in corp si vor infecta, ducand la aparitia unor infectii bacteriene locale usoare pentru inceput si mai severe, daca procesul continua. Vor aparea secretii nazale muco-purulente, galbene, aderente de mucoasa, vascoase.
De asemenea acele substante toxice si chimice din fumul de tigara vor avea si un efect alergic asupra mucoasei si se vor forma secretii “spumoase” nazale posteriore, care vor curge in spatele nasului, in gat si le vom simti ca o flegma, care da tuse constanta si durere in gat.
Substantele chimice din fumul de tigara pot fi si mutagene, adica pot modifica celula sanatoasa intr-o celula care nu mai poate sa isi faca rolul pentru care a fost creata astfel in timp poate sa se transforme intr-o celula canceroasa, care sa se multiplice intr-un ritm rapid si sa formeze la nivelul mucoasei nazale formatiuni tumorale, canceroase care si ascestea vor da obstructie nazala, sangerari; dar acestea se vor extinde si vor distruge tot ce gasesc in cale, piramida nazala, sinusurile, ochii…
Scaderea mirosului chiar anosmia este alt efect nociv al fumatului, acele substante chimice din fumul de tigara vor distruge incetul cu incetul si filetele nervoase olfactive.
Da, toate aceste efecte nocive ale fumatului se produc in timp, mucoasa nazala se va distruge in timp si vom capata sensibilitate la tot ce am expus mai devreme. Sa nu ne mire faptul ca vom raci mai usor, datorita mucoasei care nu se mai comporta ca un filtru pentru mucoasa; ca vom fi mai obositi datorita obstructiei nazale create de dilatarea cornetelor nazale. Acea oboseala este data de hypoxia cerebrala; din cauza nasului infundat va intra un volum mai mic de aer, prin urmare o cantitate mai mica de oxigen, de care avem nevoie pentru a lucra creierul si tot organismul nostru.
Substantele farmacologice active din fumul de tigara fac ca mucoasa nazala sa nu mai reactioneze asa de bine la medicamentele locale administrate, gen vasoconstrictor, antialergic sau antibacterian si acestea vor avea un efect mult mai slab decat cel scontat.
De multe ori nu va dati seama de aceste efecte negative decat cand este prea tarziu. In momentul in care a aparut rinoreea posterioara cu flegma, scaderea mirosului, oboseala si cancerul nazal va fi prea tarziu ca sa salvam organismul de aceste efecte negative chiar daca am renuntat la fumat.
Sfatul meu: renuntati de tot la fumat, nu doar injumatatiti cantitea de tigari. Si o tigara adusa constant mucoasei nazale va duce la aceste efecte negative.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!