Este vara si este foarte cald; ca sa putem “supravietui” acestor temperaturi excesiv de ridicate, tentatia de a da drumul aparatelor de aer conditionat este irezistibila. Bucurandu-ne de confortul termic pe care acestea ni-l ofera, cel mai adesea neglijam faptul ca folosirea in exces sau necorespunzatoare a aerului conditionat poate avea efecte negative asupra corpului nostru.
Aerul conditionat este un aer rece pe care il inhalam. In interiorul corpului nostru sunt 36,5 grade Celsius. Daca vom inhala aer la o temperatura de 19-23 grade Celsius, mucoasa nazo-sinusala va trebui sa incalzeasca acest aer si sa il aduca la parametrii normali corpului nostru. Datorita acestei “munci” pe care trebuie sa o faca mucoasa nazala, aceasta se va congestiona si se va inflama. Astfel mucoasa nazala va deveni rosie iar cornetele nazale inferioare se vor umfla, se vor mari in volum. Treptat va aparea o secretie transparenta, care initial va curge in anterior, in afara nasului iar apoi o vom simti in spatele nasului, alunecand pe gat.
Prin urmare, nasul se infunda cu secretii si poate aparea usturime si chiar durere la nivelul nasului si al fetei in dreptul ariilor de protectie a sinusurilor. Vor mai aparea de asemenea si durerea de gat si raguseala datorita secretiilor din nas care vor curge in gat si il vor inflama. In plus, se poate instala durerea de gat constanta pe toata perioada zilei, la care se poate adauga si tusea iritativa care nu trece cu nici un antitusiv.
Acest aer rece care vine in contact cu mucoasa nazo-sinusala va scadea imunitatea locala a acesteia, astfel ca, bacteriile care stau la suprafata mucoasei respiratorii (bacterii pe care in mod obisnuit le tinem sub control) se vor multiplica si vor genera infectii loco-regionale. Adica secretiile transparente vor deveni purulente si vom ajunge la rinosinuzite acute purulente si de asemenea putem face faringamigdalite bacteriene.
Tot aerul conditionat este responsabil pentru durerile de cap care pot aparea frecvent. Acestea pot fi nevralgice (din cauza iritatiei unor puncte nevralgice date de aerul foarte rece) sau sinusale ( din cauza inflamatiei majore a mucoasei sinusale). Durerile de cap nevralgice pot fi anterioare (faciale) sau posterioare (cervicale). Pot aparea inclusiv contracturi musculare, chiar si torticollis (contractura a muschiului gatului sterno-cleido-mastoidian).
Destul de frecvent poate aparea si durerea de ureche, care poate fi trecatoare (generate de aerul rece care a atins timpanul). Poate aparea insa si o durere a urechii pentru care este nevoie de tratament din cauza faptului ca am facut otita medie, care adesea va fi insotita si de infundarea urechii. Insa riscurile de utilizare necorespunzatoare a aerului conditionat pot fi si mai mari. In interiorul aparatului de aer conditionat pot exista bacterii, pe care acesta le va imprastia in aer. In mod special de una ar trebui sa ne fie frica: Legionela Pneumofila, care poate da infectii pulmoare severe, cu rezistenta la antibioterapie.
De asemenea aerul conditionat in sine poate fi un factor alergen asupra mucoasei respiratorii si, ca urmare, poate provoca rinite si rinosinuzite alergice, cu intensificarea secretiilor nazale, mancarime si stranut repetitiv. Pot aparea chiar si conjunctivite. Aerul conditionat va imprastia mult mai usor alergenii si bacteriile din camera favorizand aparitia si mai frecventa a acestor afectiuni respiratorii.Daca vom sti ce afectiuni respiratorii pot aparea datorita aerului conditionat vom fi mai atenti cum il vom folosi.
Prin urmare acesta trebuie setat la o temperatura cat mai inalta, astfel ca diferenta intre temperatura din exterior si cea din camera ar trebui sa fie cuprinsa intre 3 grade si maxim 10 grade. Ar trebui setata temperatura aerului conditionat la 23-25 grade indiferent de marimea camerei sau numarul de oameni din interior. La fel si in masina, unde este indicat ca fluxul de aer sa fie indreptat spre picioare. In cazul copiilor, ar trebui sa nu ii tinem intr-o camera in care aerul este pornit pentru ca la ei mucoasa respiratorie se va inflama mult mai usor si mai repede. Recomandarea este de a-I aduce in camera dupa ce aceasta a fost racita in prealabil, recomandare valabila si pentru adulti.
SFATUL DOCTORULUI
Daca totusi trebuie sa stam in camera, nu vom sta cu aerul conditionat pornit non-stop. In momentul in care s-a racit camera, inchidem aerul si il vom reporni doar cand s-a incalzit foarte tare. Nu este bine sa dormim noaptea cu aerul conditionat pornit. Chiar si in cazul aparatelor dotate cu functia “night sleep”, acestea trebuie folosite cu precautie, numai daca temperature din camera devine insuportabil de ridicata si avand grija sa nu ne aflam in bataia directa a fluxului de rece.
Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!