Web Analytics
Durerea sinuzala - Alerta ORL
Durerea sinuzala

Durerea sinuzala

In articolul de astazi voi vorbi despre durerea cranio-faciala de origine rinosinuzala. Este una dintre cauzele majore ale unei dureri la nivelul fetei si a capului, boala care tine de domeniul ORL.

Probabil ca nu o data ci de mai multe ori ati simtit o durere ca o presiune la nivelul fruntii , ochilor sau in spatele ochilor. Aceasta durere nu se manifesta ca nevralgia sau migrena: in crize ci este o durere persistenta, de intensitate medie, care are localizare la nivelul arilor de proiectie a sinusurilor si arata „imbolnavirea” sinusurilor. Adica durerea apare in cadrul unei sinuzite acute (o durere intensa, violenta) sau cronice ( o durere de intensitate medie) si este localizata la nivelul :

  • obrajilor
  • zona maxilara
  • infraorbitar
  • cu iradiere la nivelul dintilor in sinuzita maxilara
  • a fruntii in sinuzita frontala
  • unghiul intern al ochiului (intre ochi si radacina nasului)
  • in sinuzita etmoidala

Caracteristic acestei dureri este ca se insoteste cu simtomatologie de sinuzita (obstructie nazala, secretii nazale muco-purulente, scaderea mirosului, microsingerari nazale repetitive). Durerea in sinuzita frontala are si „orar”fix: se accentueaza in jurulul orei 10 a.m si 17 a.m. Durerea sinuzala se poate accentua de asemenea la aplecarea capului. Aceasta durere poate avea intensitate variabila depinzind de felul sinuzitei: acuta sau cronica.

In sinuzita acuta toata simptomatologia este mult mai accentuata si deci ne putem identifica cu usurinta cauza durerii de cap; dar in sinuzita cronica, cind obstructia nazala nu este asa de suparatoare pentru pacient ca de altfel si secretiile nazale care sunt mult diminuate , este mult mai greu de identificat cauza durerii de cap, cauza care ar fi de origine sinuzala. Ca sa putem certifica sigur aceasta durere sinuzala ar trebui efectuate niste investigatii radiologice: radiografie de sinusuri, CT de sinusuri si un examen ORL complet inclusiv endoscopic. Toate aceste metode de investigatie ar identifica inflamatia sinusurilor si drept urmare cauza sinuzala a durerii de cap.

Dupa ce am identificat cauza sinusala a durerii noastre de cap ar trebui instituit un tratament corespunzator de dezobstructie a foselor nazale, de ventilare si drenare a sinusurilor si de fluidificare a secretiilor nazale cu scopul de a le elimina din sinusuri si nas. Acest tratament ar trebui prescris de catre un medic ORL. In imaginea urmatoare voi exemplifica diferenta dintre durerile de cap in ceea ce priveste aria de proiectie.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.