Web Analytics
Studiu de caz: Durerea de ureche - Alerta ORL
Durerea de ureche

Studiu de caz: Durerea de ureche

Tu, pacientul te vei prezenta in cabinetul meu cu durerea de ureche. Mai intai te vei aseza pe scaunul din fata mea si va incepe anamneza. Adica povestea acelei dureri de ureche: cand a inceput, ce intensitate are, unde se localizeaza mai exact si cum ai incercat sa o tratatezi pana acum. Din anamneza deja imi dai cateva idei pentru cauza acestei dureri de ureche.

Daca imi vei spune ca ai fost racit si ti-a curs putin nasul atunci voi banui ca este o complicatie a acelei raceli si as putea sa ma gandesc la aparitia unei otite medii seroase congestive.  Daca vii direct de la aeroport, dupa un drum cu avionul, ma voi gandi la o otita barotraumatica. Daca este vara si vii de la mare sau piscina direct la mine in cabinet cu o durere de ureche insuportabila atunci ma voi gandi la o otita externa. Una dintre aceste posibile cauze ale durerii de ureche o voi identifica dupa un examen clinic ORL.

Urmatorul pas va fi examenul clinic. Te voi aseza pe scaunul de consult si ma voi uita cu un otoscop la tine in ureche si apoi si in nas si in gura (faringe).

Durerea de ureche – cele mai frecvente doua situatii:

  1. Conductul auditiv extern sa fie inchis, inflamat si dureros la atingere si sa nu pot vedea timpanul (care este la capatul acestui conduct); sa fie plin de secretii urate, purulente, in acest caz avem de a face cu OTITA EXTERNA, care poate fi bacteriana sau micotica.
  2. Conductul auditiv extern este liber, se poate vedea timpanul care este rosu, congestionat, bombat si in spatelui lui se pot vizualiza secretii seroase, chiar purulente. In acest caz este vorba de OTITA MEDIE care poate fi SEROASA, PURULENTA sau BAROTRAUMATICA.

Ambele tipuri de otita medie  pot cauza  durere de ureche cu intensitate foarte mare  insotita de scaderea auzului, dar, difera foarte mult intre ele prin cauza de aparitie, manifestare si tratament.

Otita externa apare mai ales vara, cand te balacesti in apa de mare sau piscina. Datorita frecusului in exces pe care il face apa cu pielea conductului auditiv extern se produc mici eroziuni la nivelul tegumentului pe unde pot intra bacterii si ciuperci din apa. Acestea vor infecta local zona si tegumentul conductului se va umfla, inrosi iar conductul se va ingusta favorizand astfel scaderea auzului si debutul durerii auriculare. Daca nu mergem imediat la doctor aceasta infectie se va extinde in profunzime si vor aparea secretii urat mirositoare iar durerea de ureche si scaderea auzului se vor amplifica.

Otita medie apare in cazul unei viroze sau raceli  atunci cand avem nasul infundat si cu secretii. Fara sa ne dam seama nu suflam nasul cat de des si cat de bine ar trebui  iar acele secretii din nas vor aluneca in spatele lui si se vor duce prin trompa lui Eustachio in cavitatea timpanica (urechea medie) si o vor umple creand pentru inceput senzatia de ureche infundata. Dar aceste secretii din interiorul urechii medii se vor aduna in cantitate atit de mare incat   vor bomba timpanul si il vor inflama iar in acest moment se va instala si durerea de ureche.

Daca nu vom ajunge imediat la medic secretiile seroase din interior se vor infecta bacterian si se vor transforma in secretii purulente. Astfel vom vedea prin transparenta timpanului o pelicula galbena (secretiile purulente).

Deci, la inceput apare otita medie seroasa care fara tratament se poate transforma in otita medie purulenta.

Otita barotraumatica are aceleasi simptome si semne clinice ca otita medie seroasa, doar ca aceasta apare in cazul zborului cu avionul datorita faptului ca nu am putut egaliza presiunea din urechea medie cu cea din afara. Acest lucru se intampla mai ales la aterizare din cauza infundarii nasului datorita aerului rece si plin de praf din interior.

Dupa ce am efectuat examenul clinic urmeaza reteta, tratamentul si explicatiile.

In cazul otitei externe mai intai vom face o curatare a conductului in timpul examenului clinic, dar nu inainte de a recolta o secretie si de a o da la laborator pentru a descoperi cauza acestei infectii.  Se vor aspira secretiile din interior apoi se va pune o mesa cu un antiinflamator si dezinfectant.Aceasta mesa se va tine 24 ore si o vom uda periodic la cateva ore cu picaturi specifice infectiei. La un examen clinic ORL de cele mai multe ori ne putem da seama  de tipul infectiei, bacteriana sau micotica, chiar daca nu avem rezultatul secretiei.  Atunci ne putem orienta si spre un tratament adecvat pentru ca cele doua tipuri de otite externe se trateaza diferit.  In 90% din cazuri tratamentul este strict local, picaturi intrauriculare dezinfectante si apoi antibacteriene sau antimicotice. Tratamentul va tine 7-10 zile.

De retinut: in cursul tratamentului pentru o otita externa trebuie sa nu permitem intrarea apei in ureche pentru ca aceasta va agrava infectia si tratamentul nu va da roade.

In cazul otitei medii  tratamentul este mult mai complex. Aceasta se va rezolva in mare parte prin decongestionarea si curatarea corecta a nasului. Tratamentul va fi oral (un antinflamator, un mucolitic, un antihistaminic) si  intranasal (spray decongestionant, spray cu  apa de mare si suflarea nasului foarte des). Cand apar  secretii purulente in cavitatea timpanica atunci apelam si la un antibiotic oral. Tratamentul va tine minim 7 zile si in multe cazuri pana la 10 zile.

De retinut: de data aceasta nu trebuie sa administram picaturi intraauriculare deoarece nu ne vor ajuta, ele nu pot intra prin timpan sa ne rezolve problema.

Otitele nu au varsta, pot aparea oricand. La copii, adulti si varstnici.

Ce am descris pana acum sunt cele mai frecvente cauze care pot da o durerea de ureche si care sa ne forteze sa intram intr-un cabinet ORL. Alte cauze ar fi traumatismele loco-regionale, artrita temporo-mandibulara, amigdalita acuta sau o afta faringiana localizata in lateralul gatului.

Sfatul meu: durerea de ureche are multiple cauze cu tratamente diferite. Te sfatuiesc sa vii la un consult ORL la aparitia durerii auriculare care tine mai mult de 24 ore si sa nu faci  nimic pentru a o trata fara sfatul medicului. Cu cat vei veni mai repede cu atit va fi mai usor de tratat  deoarece boala este intr-un stadiu incipient si nu au aparut complicatii care ar trebui tratate si ele.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.