Web Analytics
Dopul de ceara - Alerta ORL
Dopul de ceara

Dopul de ceara

Oare ce este aceasta ceara din ureche care ne tot supara? Ceara, care de fapt se numeste „cerumen”, este o componenta normala, fiziologica a corpului uman. Cerumenul are rol benefic. El este situat la nivelul tegumentului conductului auditiv extern si este defapt o secretie (lichid) al glandelor sebacee si ceruminoase aflate in conduct.

Poate va intrebati de ce are rol benefic? Pelicula de ceara constitue nu numai o bariera chimica (prin ph sau acid 6,2-6,9) ci in mod egal si o veritabila capcana pt corpii straini. Are rol de protectie: nu lasa sa intre in ureche noxe, praf, toxice, germeni existenti in aer. Acest cerumen care este lichid, in momentul cind se formeaza, curge din ureche si alunga toate aceste „impuritati” ( situate in aer) care vor sa intre in ureche.

In plus, s-a putut pune in evidenta recent si prezenta lipidelor cu actiune antibacteriana. O parte din aceasta secretie ramane totusi in conduct, se usuca si formeaza o pojghita deasupra tegumentului conductului. In plus tegumentul se descuameaza din cind in cind, aceste descuamari se amesteca cu cerumenul restant si se formeaza o pojghita mai groasa.

In momentul in care noi venim cu betigasul de ureche in conduct cu gindul de a scoate acest cerumen si il frecam de tegument acesta e un stimul sa se secrete si mai mult cerumen si cu ocazia asta cerumenul care este mai in profunzime se duce si mai in profunzime si se aduna strat dupa strat, la fiecare curatare cu betigasul. Noi avem impresia ca scoatem ceara cu betigasul dar scoatem doar 20%, care e la suprafata, restul il bagam mai profund si il adunam acolo. Astfel se formeaza asa zisul „dop de ceara” care ne chinuie pe multi dintre noi, prin scaderea auzului si durere.

Acest dop de ceara se poate forma si din cauza unor obstacole de eliminare fiziologica a cerumenului si tasarea lui prin: comprimarea, angularea importanta a conductului, un orificiu extern ingustat si o supra productie de ceumen.

Da, unii oameni au „norocul” sa secrete mai mult cerumen decit in mod normal si sa formeze mai des dop de ceara, este genetic, si nu exista rezolvare decit prin scoaterea mai frecventa a dopurilor de ceara.

Cerumenul are o compozitie destul de complexa, astfel el este format din: apa, minerale, lipide, grasimi neutre, colesterol, acid cerotic, fosfatide, proteine, pigment. Cum am putea sa eliminam totusi din ureche excesul de cerumen? Cu apa calduta, bicarbonat de sodiu 10%, apa oxigenata. Dar acestea sunt utile numai in cazul in care avem o pojghita fina de cerumen, nu atunci cind avem un dop de ceara care ne ocupa tot conductul.

Dopul de ceara se poate rezolva de catre medicul ORL prin spalataura auriculara cu seringa GUYON 50/100ml sau prin aspiratii, insa in prealabil dopul trebuie sa fie inmuiat cu niste apa oxigenata.

Un lucru foarte important: inainte de orice spalatura auriculara trebuie sa ne asiguram ca nu avem perforatie (gaura) in timpan. Astfel ca prin perforatie ar intra apa cu care se face spalatura (care nu e sterila) la nivelul urechii medii (unde este un mediu steril) si provoaca infectie si supuratie. Sfatul meu: nu mai folositi betigasele de ureche, ca ele ajuta doar la formarea cerumenului si a dopului de ceara, urechea se curata singura, mai ales dupa baie, aveti rabdare sa iasa singura apa din ureche si sa se desfunde urechea.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.