Diagnostic: Polipii Nazali

Pentru un diagnostic corect de polipoză nazală este necesar un consult la medicul specialist ORL, consult care poate fi efectuat prin rinoscopie anterioară și rinoscopie posterioară si endoscopie nazala.

Prin examenul de rinoscopie anterioară se pot observa polipii nazali ce au forme alungite sau rotunde, de obicei de culoare albă, gălbui sau roz, translucide și cu o consistență gelatinoasă și sunt, cel mai adesea, localizați în meatul mijlociu (spațiul dintre cornetele nazale, situate pe peretetele lateral al nasului.)

O altă metodă de diagnosticare a polipilor nazali este examenul endoscopic însă acesta este util în stadiile incipiente ale polipilor, atunci când aceștia sunt de mici dimensiuni.

Investigațiile imagistice precum RMN sau CT cranian permit medicilor ORL să pună un diagnostic corect încă din primele faze ale dezvoltării acestora și permit prevenția complicațiilor ce pot să apară atunci când polipii se pot extinde în orbite și în sinusurile paranazale. De asemenea, un examen CT sau RMN poate să dezvăluie orice deformări ale oaselor din zona polipilor și astfel pot fi excluse complicati si extensii la nivelul oaselor din jur,  care pot fi mai grave.

Medicul specialist ORL poate decide dacă este nevoie de biopsie sau examen histopatologic (analiza microscopică a unor probe de țesut) pentru a stabili cu certitudine diagnosticul și tratamentul.

Aceste examene clinice se efectuează pentru a elimina posibilitatea unor:

  • tumori maligne precum neuroblastom, sarcom, carcinom nazofaringiac, papilom inversat.
  • tumori benigne precum polip benign gigant, gliom, papilom, angiofibrom nazofaringian juvenil, hemangiom.

De asemenea, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste alergologice pentru a stabili dacă inflamația cronică și apariția polipilor este cauzată de o alergie.

Cauze și factori de risc ai polipilor nazali

Încă nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției polipilor nazali, de ce unele persoane dezvoltă o inflamație sau o iritație prelungită ce declanșează formarea polipilor și de ce altele nu se confruntă cu această problemă pe tot parcursul vieții.

Unele cercetări arată, totuși, că persoanele care dezvoltă polipi nazali au răspunsuri diferite ale sistemului imunitar si au markeri chimici diferiți de persoanele care nu dezvoltă polipi nazali.

Polipii nazali pot să apară la orice vârstă, chiar și la copii începând cu vârsta de 3-4 ani, dar cel mai frecvent apar la adulții tineri dar și la persoanele de vârstă mijlocie (35-40 ani).

Dezvoltarea polipilor este adesea asociată cu:

  • Predispoziția genetică – acest lucru poate fi datorat modului în care genele persoanei respective determină ca mucoasa lor să reacționeze într-un anumit mod la inflamație
  • Inflamații cronice sau infecții recurente ale sinusurilor
  • Sensibilitate la unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul
  • Rinita alergică

Factori de risc ai polipilor nazali

Deoarece polipii nazali se dezvoltă în țesutul inflamat al mucoasei nazale, o inflamație sau o iritație prezentă pe termen lung poate crește riscul aparției acestor polipi nazali. Iar factorii care pot accentua dezvoltarea polipilor nazali pot fi:

  • Astmul – această afecțiune provoacă inflamarea și îngustarea căilor respiratorii și implicit îngreunează respirația
  • Deficitul de vitamina D
  • Sensibilitatea la ibuprofen sau aspirină
  • Sinuzita fungică alergică, rinita alergică dar și rinita non-alergică cu eozinofilie
  • Fibroza chistică (mucoviscidoză) – aceasta este o afecțiune genetică care stimulează producția de lichide cu o consistență ridicată în organism, inclusiv mucusul gros prezent în mucoasa nazală și sinusală

Ce simptome avem odata cu aparitia polipilor nazali?

Aceste excrescențe moi, ce se dezvoltă în interiorul nărilor nu sunt dureroase însă simpla lor prezență poate cauza o serie de simptome neplăcute precum:

  • Congestie nazală cronică – atunci când polipii sunt suficienți de mari încât să blocheze căile nazale și să îngreuneze semnificativ respirația
  • Senzație de nas înfundat și accetuarea respirației bucale
  • Rinoree și picurare post-nazală – acest lucru se întâmplă atunci când excesul de mucus curge prin partea posterioară a nasului
  • Apariția sforăitului și a apneei în somn
  • Senzație de presiune continuă în zona feței sau a frunții și dureri de cap (cefalee)
  • Scăderea mirosului (hiposomie)
  • Strănut frecvent și lăcrimare excesivă

În cazul prezenței polipilor la copii, pot fi întâlnite următoarele simptome:

  • Probleme de concentrare și dureri frecvente de cap
  • Pot să apară problemele de auz
  • Copilul respiră mai mult pe gură decât pe nas
  • Stări de nervozitate și irascibilitate accentuată
  • Copilul nu se odihnește deși doarme 8-9 ore

Dacă vă confruntați cu simptomele enumerate mai sus este indicat să consultați un medic specialist ORL pentru a vă diagnostica corect și rapid.

Când trebuie să mergem la medicul specialist ORL?

Consultați medicul specialist ORL atunci când simptomele enumerate mai sus durează mai mult de 10 – 14 zile. Deoarece foarte multe persoane confundă simptomele prezenței polipilor cu cele ale unei răceli, cel mai bine este să apelați la un medic pentru a va diagnostica corect și pentru a primi un tratament eficient.

În cazul în care vă confruntați cu probleme grave de respirație, agravarea bruscă a simptomelor de mai sus, accentuarea durerilor de cap, umflarea feței și în jurul ochilor sau capacitate limitată de a mișca ochii atunci trebuie să vă prezentați în Unitatea de Primiri Urgențe.

Polipii nazali - cum pot scapa de ei?

Tratamentul polipilor nazali

În funcție de simptomele pacientului, de starea generală de sănătatea, de  prezența altor afecțiuni și de vârsta pacientului, tratamentul stabilit de medicul ORL pentru tratarea polipilor poate să difere.

Tratamentul prescris urmărește reducerea inflamației dar și a dimensiunilor polipilor. De regulă se recomandă utilizarea unor spray-uri nazale ce conțin și corticosteroizi iar uneori, în funcție de caz, tratamentul poate fi completat de medicamente.

În cazul polipilor de mari dimensiuni, care obstrucționează căile nazale și nu răspund la tratament atunci se apelează la intervenția chirurgicală.

Polipii Nazali – Tratamentul medicamentos:

Medicul recomandă, în funcție de simptome și alți factori, utilizarea unor spray-uri care să reducă senzația de nas înfundat și care să micșoreze dimensiunea polipilor. Aceste sprayuri pot conține fluticazonă, budesonid sau mometazonă însă trebuie să le administrați doar prescrise de medic.

De asemenea, în cazul în care pacienții se confruntă cu această afecțiune iar ca principală cauză este o alergie atunci va prescrie antihistaminice pentru tratarea alergiilor. În cazul în care este prezentă și o infecție a sinusurilor, atunci va prescrie și un antibiotic.

Polipii Nazali – Tratamentul chirurgical:

Dacă simptomele cauzate de polipi nu se ameliorează sau dimensiunea acestora este prea mare, atunci intervenția chirurgicală este modalitatea de a elimina complet polipii nazali.

În funcție de tipul și dimensiunea polipului, medicul chirurg ORL va stabili și tipul de intervenție chirurgicală. Dacă polipii sunt de mici dimensiuni, intervenția poate fi efectuată în ambulatoriu și este denumită polipectomie – se aspiră cavitatea nazală și cu ajutorul unui microdebrider se taie țesuturile moi după care se îndepărtează.

Dacă polipii sunt de dimensiuni mai mari atunci se poate interveni chirurgical cu ajutorul unui endoscop subțire și flexibil. Chirurgul va ghida endoscopul în nară și va îndepărta formațiunile ce obstrucționează nara respectivă sub controlul anesteziei generale, intr-o sala de interventii chirurgicale.

După intervențiile chirurgicale, medicul va prescrie o serie de spray-uri nazale ce conțin corticosteroizi și o soluție salină pentru a curăța zona, pentru a favoriza vindecarea și pentru a preveni reapariția polipilor nazali.

Ce complicatii pot aparea si cum putem preveni aparitia polipilor nazali?

Unele complicații ce pot să apară, mai ales după intervenția chirurgicală sunt sângerările nazale sau infecțiile, în cazul în care zona nu este curățată corect. Medicul ORL recomandă continuarea unui tratament cu spray-uri ce conțin steroizi sau corticosteroizi pentru a reduce inflamațiile.

Prezența polipilor nazali poate cauza o serie de complicații care includ:

  • Crize de astm și sinuzită cronică
  • Apnee în somn – de regulă aceasta este obstructivă și este potențial gravă
  • Infecții frecvente ale sinusurilor

Pentru a preveni apariția polipilor nazali sau reapariția acestora este indicat să:

  • Evitați substanțele/factorii iritanți pentru nas – nu este indicat să stați în fum de tutun, fum chimic, praf, în prezența unor alergeni
  • Păstrați o umiditate corectă a spațiului în care locuiți/lucrați – folosiți un umidificator pentru a ajuta la umezirea căilor nazale și pentru a preveni inflamațiile
  • Curățați-vă frecvent nasul – folosiți spray-uri de curățare cu soluție salină (apă de mare) pentru a îmbunătăți fluxul de mucus
  • Gestionați alergiile și astmul – este recomandat să urmați tratamentele recomandate de medicul specialist pentru a le ține sub control

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

5 comentarii

  1. Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Am po???. Am 59 de ani hilipoză nazală de aproape 5 numai pot respiră bine și sunt Azmatic, sunt alergic la antiinflamatoare și Aspirină. Adesea fas crize da Astm Bronșic. Pot să mă operez de Polipi

  2. Buna seara !
    Sa înțeleg ca polipii si vegetatiile adenoide sunt doua lucruri diferite. Fetita mea a fost operata in urma cu o luna si i s au eliminat vegetatiile, insa am observat ca intr o o nara are si un astfel de polip. Medicul orl nu mi a spus nimic referitor la acest aspect, oare se va retrage singur sau cum va trebui procedat?
    Mulțumesc!

    • Da, sunt doua lucruri diferite. Nu aveti cum dvs sa vedeti polipii din nas. Probabil ca ati vazut capul cornetului nazal inferior, care este normal sa se vada si sa existe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *