Web Analytics
Deviatia de sept nazal - Dr. Ana Maria Apostol
Deviatia de sept nazal

Deviatia de sept nazal

Multi oameni se confrunta cu o problema serioasa care le afecteaza stilul de viata, problema care nu poate fi rezolvata decat prin operatie. Aceasta problema este: DEVIATIA DE SEPT NAZAL.

Inainte si dupa operatie de corectare a septului nazal

Cum arata deviatia de sept nazal?

Ce este deviatia de sept nazal? Anatomia Nasului

Nasul este impartit in doua fose nazale printr-un perete median care se numeste sept nazal. Acest sept este format din cartilagiu, in partea anterioara si din os in partea posterioara, acestea doua fiind inconjurate de o mucoasa (membrana foarte bine vascularizata).

In momentul nasterii acesta este drept, dar de-a lungul vietii se poate modifica, adica poate sa se strimbe, sa devieze. De la ce? De la multiple lovituri la nivelul nasului primite in copilarie sau in tinerete (sporturi agresive gen box), de la cazaturi, si un procent destul de mic pot sa mosteneasca de la parinti o deviere a septului nazal (cauza congenitala).

Se poate observa devierea septului spre dreapta obstruind fosa nazala stinga in totalitate (imagine endoscopica)

images 2

De ce este asa de importanta deviatia de sept nazal?

Pentru ca ne poate infunda o nara sau pe ambele si drept urmare nu mai poate intra aer in nas corespunzator; si daca nu mai intra aer in nas nu mai intra oxigen, fara de care nu putem supravietui. O sa spuneti: da, am deviatie de sept nazal si pot sa respir foarte bine, ca deschid gura foarte des si astfel intra aerul in organismul meu. Eu as spune ca nu este o solutie. Noi avem nevoie de intrarea nazala a aerului, pentru ca dupa cum am mai mentionat, avem nevoie de nas pentru a purifica, umidifica, incalzii aerul care intra in organism. Daca ni se descopera devierea septului nazal in copilarie, aceasta deviere creste odata cu corpul si nu avem ce ii face. Osul si cartilajul de la nivelul septului nazal cresc impreuna cu celalate oase pina la definitivarea cresterii, 18-20 ani.

Imaginea computer tomografica (CT) a unei deviatii de sept nazal

images 1

Poate va intrebati cum se poate rezolva aceasta deviere a septului nazal. Singura solutie este cea chirugicala, prin operatie se inlatura portiunile deviate ale septului , acesta raminind drept in final si mucoasa intacta. Insa multi oameni nu stiu ca aceasta operatie este o „operatie ascunsa” . Noi ,chirugii ORL, executam aceasta operatie in interiorul nasului fara sa lasam nici o cicatrice la suprafata.

Imediat dupa operatie nu se vede ca ai fi fost operat. Operatia se poate face incepind cu virsta de 18 ani, cind se definitiveaza cresterea osului si a cartilajului si o putem executa pina la virsta de 55 ani, moment in care pacientul mai are si alte boli asociate care nu mai permit operatia ORL. Marea majoritate a oamenilor au deviatie de sept nazal, dar nu toti au indicatie de operatie. Indicatia chirurgicala o au aceia cu o deviatie de sept nazal majora, care obstructioneaza aproape complet o fosa nazala si pacientul simte ca respira mult mai prost cu o nara.

Poate va ganditi: pot sa supravietuiesc si asa… respirand doar cu o nara? Da, la inceput, in tinerete puteti sa supravietuiti si asa, dar in timp, de-a lungul vietii, creste cererea organismului in oxigen datorita eforturilor si responsabilitatiilor aparute in timp si pe de alta parte „rugineste” organismul si nu mai poate compensa lipsa de aer si oxigen.

Care sunt consecintele lipsei de oxigen? Astenia fizica si psihica, sforait, tulburari de memorie, infectii din sfera ORL mult mai des aparute (sinuzite, faringite, laringite, otite, rinite alergice, singerari nazale ) apneea in somn, insomnii, dureri de cap.

SIMPTOME – Deviatia de sept:

Obstructie nazala – oboseala fizica si mentala (tulburari de memorie);

Apneea in somn (oprirea somnului in timpul noptii mai mult de 10 sec): oboseala matinala, cefalee, sforait ( una din cauzele majore);

Cefalee (durere de cap) permanenta favorizarea aparitiei si agravarea sinuzitelor acute si cronice, otitelor medii, disfunctiei tubare, faringoamigdalitelor acute si cronice;

epistaxis – sangerari nazale,

Rinoree posterioara permenta (secretii care curg in spatele nasului si se aduna in git) – imposibilitatea suflarii nasului CORECT= acest lucru favorizind permanenta juna in git, durere in git sau prezenta unei „flegme” in git Anosmie sau hiposmie = scaderea mirosului Dependenta de picaturi intranazale decongestionante

Sotia nu poate dormi din cauza sforaitului sotului

Ati simtit vreodata toate aceste lucruri? Poate ar trebui sa faceti un consult ORL.

Sfatul meu: luati o oglinda si puneti-o sub nas si vedeti cit de mult se abureste si daca sunt egale cele doua imagini care se formeaza in oglinda. ( imagini care oglindesc cele doua fose nazale despartite prin sepul nazal). Pe partea unde se abureste mai putin inseamna ca este prezenta o deviatie de sept nazal.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.