Cum decurge un consult ORL?

Specialitatea ORL se ocupa de examinarea nasului, gatului si a urechilor. Multi dintre voi aveti nevoie de acest consult ORL. Dar, chiar daca stiti ca aveti nevoie, nu veniti sa efectuati acest consult ORL pentru ca va este frica de ce se intampla in cabinet in acest timp.

De aceea m-am gandit sa scriu acest articol, sa va lamuresc ce se intampla in timpul consultului ORL si  astfel sa va dispara temerile in legatura cu acesta.

Pentru inceput medicul ORL-ist va va invita sa stati pe scaunul din fata lui unde veti discuta despre problema cu care ati venit. Va incepe anamneza.

Sa incepem cu Anamneza. Ce este anamneza?

8fda2559 a76e 4231 9593 88c9bbc65665Anamneza este acea parte a consultului in care medicul  afla detalii despre simptomele cu care va confruntati, de cand au aparut si  cum ati incercat sa le tratati. Dupa ce aflam  simptomele va vom intreba  ce alte boli mai aveti, ce medicamente luati in mod current si care este regimul vostru de viata, in mod special daca fumati si beti alcool. Toate acestea pot fi un trigger pentru aparitia simptomelor.

Dupa ce am efectuat anamneza va incepe examenul clinic propriu-zis. Il vom aseza pe pacient pe scaunul de consult si noi, medicii ORL,  ne vom pune lampa frontala pe cap cu lumina careia vom examina.

Cum decurge examenul clinic ORL?

Inspectia generala si anume atitudine, facies characteristic, fizionomie, stare de nutritie, constitutie, stare de constienta, aspectul tegumentelor, a sistemului ganglionar limfatic.

Examinarea capului cu inspectia acestuia si apoi vom palpa punctele nevralgice trigeminale si sinusale si punctele mastoidiene care ne pot ghida catre o suferinta a nervului trigemen, a sinusurilor sau a urechii.

Examinarea gatului va fi urmatorul pas al examenului clinic. Acum vom palpa tiroida, cracmentul laringian, ganglionii limfatici ai gatului.

Orofaringoscopia: vom ruga pacientul sa deschida gura larg, vom inspecta mucoasa vestibulului, limba, palatul, valul palatin; vom apasa usor cu abeslangul pe limba ca sa putem evidentia amigdalele palatine si peretele posterior al faringelui. Orofaringoscopia va fi urmata de narinoscopia.

Narinoscopia, in timpul acestei etape se va examina lobul si aripile nazale, orfiicile narinare, calibrul vestibului nazal.  Dar cel mai important moment este atunci cand vom examina nasul in interior prin rinoscopia anterioara si rinoscopia posterioara.

Rinoscopia anterioara este acel moment cand voi, pacientii, va panicati ca vedeti ce instrument vrem sa folosim. Acela este un specul nazal,Kaufman, care ne ajuta sa dechidem mai mult vestibulul nazal ca sa putem patrunde mai adinc cu lumina lampii frontale.Nu doare absolut deloc aceasta procedura. In acest moment vom examina aspectul mucoasei nazale, pituitara ( daca este normala, congestionata sau palid-vinetie, cum arata in alergie de exemplu).

Ne vom uita la  septul nazal, acel cartilagiu care desparte cele doua fose nazale, daca este drept sau deviat si cat de mult ocupa din fosa nazala.  Vom analiza volumul si dimensiunea cornetele nazale inferioare, medii si superioare. Daca sunt secretii intranazale si ce aspect au. Daca sunt corpuri straine sau formatiuni tumorale. In concluzie vom analiza cat de strimt este spatiul intranazal prin care intra aerul prin faringe  si prin ureche. Pentru ca DA nasul comunica cu faringele (gura) si urechile printr-un “loc” numit cavum sau rinofaringe. Examinarea acestui spatiu se va face prin rinoscopia posterioara.

Rinoscopia posterioara  va fi efectuata prin nas cu ajutorul specului nazal sau prin gura cu ajutorul unei oglinzi mici. In acest pas vom examina orificiile choanale, adica locul unde se termina nasul, daca exista formatiuni limfatice- vegetatii adenoidiene (de cele mai multe ori) sau tumori in acest spatiu al rinofaringelui. Daca orificiul trompei lui Eustachio este deschis sau acoperit de secretii (cel mai frecvent). Trompa lui Eustachio este un canal musculo-cartilaginos care duce aerul din nas in urechea medie putind astfel sa se transmita unda sonora prin ureche si noi sa auzim sunetele.

Laringoscopia indirecta, este cea mai dificila etapa. Pentru a putea fi efectuata trebuie sa deschideti gura larg, sa va prindem limba cu un tifon si sa o tragem usor in afara cu o mana si cu cealalta mana vom introduce o oglinda mica, laringiana pina in spatele limbii imediat sub omulet (uvula). Prin aceasta manevra vrem sa analizam baza limbii, amigdala linguala si laringele si spatiul respirator de la acest nivel. Va trebui sa inspirati si sa expirati adinc  si sa spuneti I si E pentru a putea vedea si mobilitatea corzilor vocale. Vom observa structura corzilor vocale, aparitia unor tumori la acest nivel.

Un ultim pas al examenului clinic ORL este otoscopia.

Otoscopia este acea etapa in care analizam urechea cu ajutorul speculului auricular si a otoscopului. Vom examina aspectul pavilionului, a conductului auditiv extern, daca este ocupat de cerumen, secretii sau corpuri straine. Le vom extrage dupa care vom analiza aspectul timpanului (coloratie, grosime, mobilitate, perforatii, cicatrici, bule sau nivel de lichid in cavitatea timpanica). Examenul trebuie sa fie unul minutios astfel incat sa putem pune un diagnostic  clar de  otita externa ( infectarea conductului auditive extern) sau  otita medie ( afectiune a urechii medii- cavitatea aflata in spatele timpanului).

In ultimii ani marea majoritate a cabinetelor ORL beneficiaza si de un endoscop sau fibroscop.

Acestea sunt camere video cu care ne putem ajuta sa vizualizam la o dimensiune mai mare si in detaliu nasul, faringele, laringele si urechiile. Efectuarea acestei proceduri de endoscopie nu implica nici o durere, daca nasul este foarte bine decongestionat.

86010262 1469 4c04 8f72 04faaf199f1a

Endoscopia ne va permite sa vizualizam la nivelul unui ecran TV aceste detalii mentionate mai sus. Endoscopul este o tija rijida care se poate folosi la nas si la ureche. Fibroscopul este o tija flexibila cae se introduce prin nas, se va duce prin spatele nasului in gat si va ajunge pina la nivelul laringelui. Aceasta procedura cel ma bine ar trebui efectuata cu administrarea unui spray cu anestezic in nas si gat in prealabil.

Examenul clinic ORL ar trebui incheiat cu examinarea nervilor cranieni si cu teste vestibulare care vor pune in evidenta eventuale tulburari de echilibru. Se mai poate evalua si auzul, subiectiv, cu ajutorul unui diapazon, pe care dupa ce il lovim un pic il vom pune la nivelul urechii pentru a determina eventualitatea unei hipoacuzii (scaderea auzului).

Si uite…. cum decurge un consult ORL. Nu cred ca este nimic de speriat in tot ceea ce v-am descris. ?

Va astept la un consult ca sa va convingeti!

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *