Web Analytics
Cum curatam urechiile la bebelusi / copii? Vezi daca o faci gresit
Cum curatam urechiile la bebelusi?

Cum curatam urechile la bebelusi / copii?

Cum curatam urechile la bebelusi / copii? Aceasta este intrebarea! Raspunsul:Nu le curatam!!! Vom afla in articolul mai jos de ce.

Stiati ca nu este nevoie sa curatam urechile bebelusiilor si a copiilor? In mod sigur va surprinde acest lucru… pentru ca asa ati fost invatati de catre moase.  Este GRESIT, nu avem voie sa facem acest lucru! Raspunsul la aceasta intrebare il veti afla citind acest articol.

Bebelusii, copiii ca si adultii secreta cerumen (ceara) in interiorul urechii, in interiorul conductului auditiv extern, de la nastere.

 Ce este cerumenul?

Cerumenul (ceara) este o secretie ceruminoasa a tegumentului care captuseste conductul auditiv extern, alaturi de sebumul pe care il secreta glandele sudoripare din ureche. Acest cerumen se fabrica,  in fiecare zi, un nou strat  in profunzimea conductului iar stratul de la exterior (de la intrarea in conduct)  se va elimina  din ureche.  Astfel ca cerumenul  are un fel de miscare si asa  observam ca iese “ceva” din ureche, o secretie care poate avea diferite nuante. Poate fi o secretie mai galbena, mai maronie, inchisa la culoare, dar fara miros.

Care este rolul cerumenului?

Cerumenul (Ceara) are rol benefic:

 • de a elimina din ureche praful, impuritatiile chiar si bacteriile care vin asupra tegumentului prin aer sau apa.
 • va preveni o suprainfectare a urechii externe cu bacterii sau ciuperci

Aceasta ceara este lichida, la inceput,  se va elimina din ureche mai ales cand ii este cald corpului: vara, noaptea.

Este bine sa cureti urechiile bebelusilor?
Este bine sa cureti urechile bebelusilor?

De ce urechile copiilor sunt mai “murdare” decat ale adultiilor?

Bebelusii, copii au metabolismul mai accelerat, prin urmare temperatura corpului este mai mare decat a adultiilor si atunci in interiorul conductului auditiv extern este foarte cald. Astfel cerumenul care se formeaza in interior se fluidifica mai usor din cauza temperaturii mai mari.

Nu este o rusine sa observam urechea “murdara” de ceara. Nu este murdara, este un lucru fiziologic pe care il face corpul uman. Este un mecanism de adaptare a corpului la fel ca la mecanismul de transpiratie. Cand ne este cald transpiram ca sa se regleze temperatura corpului, asa si cand vorbim de aceasta ceara si de eliminarea ei .

Si asa ajungem la raspunsul intrebarii noastre: Cum curatam urechile bebelusiilor?

In primul rand  stergem usor de pe pavilion acea secretie ceruminoasa cu un servetel umed, nu vom intra in conduct pentru ca …. VOM RANI conductul, urechea. ( Vom povesti consecintele negative ale acestei actiuni putin mai tarziu ).

Cand spalati copilul pe cap va intra apa in ureche inevitabil (DA, putem lasa sa intre apa in ureche ?) si dupa ce ati terminat baita apa va iesi singura din ureche. Daca veti usca parul copilului cu un prosop si cu un feon se va usca si umezeala conductului auditiv si a pavilionului.

Nu este nevoie sa  bagam betisoarele igienice in conduct pentru a-l usca si a elimina mizeriile de acolo. Acesta se va usca singur de la caldura pe care o oferim capului si mizeriile se vor elimina singure odata cu cerumenul. ?

Secretia ceruminoasa este lichida la inceput insa ea are tendinta sa se si usuce in interiorul conductului si astfel isi poate schimba consitenta sa devina mai groasa, mai uscata si mai lipita de conduct (astfel ca nu se va mai elimina) si mai inchisa la culoare. In timp se poate acumula un exces de ceara in interior si  se va forma un dop de ceara.

Ce este dopul de ceara?

Dopul de ceara reprezinta o acumulare in exces a cerumenului care se “blocheaza” in interiorul conductului audituv extern. Aceasta acumulare in exces a cearei si formarea dopului de ceara poate fi favorizata de

 • folosirea betisoarelor igienice,
 • a castiilor intraauriculare, cand vorbim de copiii mai mari
 • a aerului uscat din camera
 • conformatia anatomica a conductului: un conduct auditiv extern ingust sau curb.

Cum ne dam seama ca putem  avea un dop de ceara in ureche?

Pe linga faptul ca il putem vedea si noi cu ochiul liber cand ne uitam in urechea copilului, copilul va reclama urmatoarele simptome

 1. Senzatia de ureche infundata: dintr-o data simtim ca nu mai auzim cum trebuie. Acest lucru se intampla mai frecvent dupa baie,timp in care dopul se poate umfla de la apa si ocupa si mai mult conductul.
 2. Senzatia de plenitudine auriculara si autofonia: ne auzim vocea noastra mai tare decat zgomotele din jur
 3. Tinitus (tiuit in ureche): dopul mare poate creea presiune pe timpan, care va creea presiune pe urechea interna aceasta suferind da un fel de zgomot in ureche, ca un tiuit
 4. Durere auriculara: DA poate sa doara urechea de la un dop de ceara pentru ca acesta apasa pe peretii conductului sau pe timpan.

 Dar exista  copii si bebelusi care pot avea acest dop de cerumen si sa nu simta nimic, sa nu manifeste nici unul din simptomele de mai sus!

 Ce se poate intampla daca insistam sa curatam urechile bebelusului sau a copilului?

Cand  vom observa “ceva “ in ureche sau copilul se va plinge de unul din simptomele enumerate mai sus nu ne apucam noi sa facem tot felul de manevre de eliberare a urechii. Nu vom reusi sa eliberam urechea,  din contra vom putea provoca urmatoarele simptome si manifestari clinice:

 • infundarea si mai tare a urechii, prin impingerea dopului  in interior;
 • durere la nivelul urechii, din cauza traumei pe care o facem asupra peretiilor conductului auditiv extern;
 • sangerare a urechii, din cauza leziunii pe care o putem face tegumentului conductului;
 • chiar si infectie a conductului (otita externa), prin creeare unor “porti” de intrare a germenilor de pe piele in interiorul ei prin leziunile de grataj care apar din cauza manevrei de extirpare a dopului.

Prin urmare “mizeria” (ceara) din ureche  se va scoate doar in cabinetul medicului ORL,  sub controlul luminii oferit de lampa frontala. Indepartarea acestuia se poate efectua prin mai multe metode.

Cea mai des intalnita este spalatura auriculara: cu o seringa mare de 50ml se baga un jet de apa in conduct si astfel se va elimina dopul din ureche. O alta metoda, mai moderna, mai blinda este aspiratia auriculara. Acesta metoda o folosesc eu, ea se practica cu diferite ace de spiratiii, de dimensiuni diferite, ne adaptam la conductul fiecarui om. De asemenea se efectueaza sub control vizual, al oglinzii frontale.

Sfatul meu:

 1. Urechea se curata singura, prin formarea cerumenului in interior si prin eliminarea lui si se va si usca singura dupa baie datorita caldurii din interior. Doar trebuie sa aveti rabdare, voi parintii, cateva minute dupa baie sa se usuce singura urechea;
 2. Este normal sa intre apa in ureche la baie;
 3. Unii copii secreta mai multa ceara decat altii si o urechea poate sa secrete mai mult decat cealalta, nu este nimic anormal! ?

Consult ORL - curatare ureche la copii

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.