Cum curatam urechea?

Este o intrebare des intalnita in cabinetul medicului ORL-ist: Cum curatam urechea?

Ei bine, aflati ca nu trebuie sa curatam noi urechea. Aceasta se va curata singura in timpul baii! In timp ce ne spalam pe cap apa de la dus intra usor in conductul auditiv extern si va  iesi la fel de usor impreuna cu praful si impuritatiile care intra in conduct din aer sau din apa de mare.

Dar, atentie, cand vorbesc de faptul ca mizeria din urechea va iesi la dus asta nu inseamna ca tinem dusul in dreptul urechii si ii oferim un flux puternic de apa deoarece acesta va “ stresa” tegumentul conductului si timpanul inflamandu-le,  provocand durere.

De ce simtim uneori ca nu se desfunda urechea dupa baie?

Singurul impediment al exteriorizarii dificile al acelor impuritati sau a apei ar fi conformatia conductului auditiv extern, care la unii oameni  anatomic este mai stramt sau mai curb si nu lasa sa iasa cu usurinta praful sau apa. Din aceasta cauza putem simti unori urechea infundata dupa ce iesim de la baie, ca au ramas cateva picaturi de apa intr-un unghi inchis al conductului; dar acestea vor iesi  daca aplecam capul in jos cu acea ureche orientata spre pamint si asteptam cateva secunde.

Un alt motiv de a nu se desfunda urechea dupa baie ar fi prezenta unui dop de cerumen (ceara), care nu va lasa sa se exteriorizeze toata apa in afara. De asemenea se poate infunda urechea  si mai tare din cauza maririi in volum a dopului deoarece in timpul baii va intra apa si va imbiba dopul  si acesta se  va umfla.

Senzatia este de surditate, ca esti “intr-o ureche”. Unda sonora deobicei se transmite prin aerul care intra in conduct. Daca acesta este ocupat unda sonora nu mai are pe unde sa intre si nu vom mai auzi cu acea ureche deloc.

Cu aceasta ocazie va aparea si o ameteala, confuzie, tiuit si chiar durere auriculara din cauza presiunii care o va  face acel dop de cerumen “umflat” asupra peretiilor conductului.

De ce se formeaza dopul de cerumen in ureche si cum curatam?

Acest dop de cerumen se formeaza din cauza secretiei in exces a cerumenului la anumite persoane. Acest exces de secretie are o determinare genetica, nu are nici o legatura cu curentul, cu statul in aer conditionat. Nu s-a observat nici o legatura cu vreo patologie care sa determine excesul de cerumen.

Oare ce este acest cerumen si de ce se afla in ureche?

Cerumenul este o secretie care se formeaza la suprafata tegumentului conductului auditiv extern. Acesta este o secretie normala a urechii cu un rol benefic, de a proteja tegumentul ca sa nu intre in interior particule de praf  si microorganisme.

Acesta este lichid la inceput si se formeaza in fiecare zi in straturi, din interior spre exterior, astfel el se elimina in fiecare zi ducand in afara cu el si toate impuritatile care vor sa intre in ureche. Culoarea acestui cerumen, la inceput, este galbena.

Insa in timp, in decurs de ore, zile, luni ( sunt unii oameni la care nu se elimina usor si zilnic) culoarea cerumenului se va schimba, se va inchide devenind maro deschis, maro- inchis spre negru, in functie de cat de veche este in conduct.

Din cauza ca acest cerumen se elimina la exterior in pavilion putem observa resturi ceruminoase pe care le putem indeparta usor cu un servetel umed.

NU BAGATI BETISOARE (sau alte “instrumente”) in ureche sa va curatati. NU ARE SENS. Urechea se curata singura prin acea miscare de exteriorizare a cerumenului si prin jetul de apa care intra in mod normal la baie si va elimina toate “mizeriile” din ureche. Apa care o simtiti pe pavilion si in conduct cand iesiti de la baie se va usca de la sine daca aveti rabdare 1-2 minute

NU BAGATI BETISOARE (sau alte “instrumente”) in ureche sa va curatati.
NU BAGATI BETISOARE (sau alte “instrumente”) in ureche sa va curatati.

In momentul in care bagam betisorul in conduct acesta va traumatiza, se va lovi de pereti, ii va rani provocand durere si sangerare. Betiasul  poate sa ajunga chiar si la timpan pe care il poate perfora.

Betisorul da impresia ca scoate cerumenul din ureche, dar nu il scoate decat poate 20%, in rest il va impinge mai interior creeind presiune asupra timpanului cu durere consecutiv. Si folosirea zilnica a betisorului chiar poate favorize aparitia dopului de cerumen prin  frecarea frecventa a betisorului de tegumentul conductului.

Cum am putea sa scapam de excesul de cerumen din ureche acasa, fara sa mergem la doctor?

Nu exista trucuri pe care sa le folosim acasa care sa ajute eliminarea totala a cerumenului din ureche. Doar doctorul ORL-ist poate elimina tot cerumenul si poate curata conductul fara a-I provoca vreo leziune.

Acasa putem doar sa inmuiem cerumenul cu cateva picaturi de apa oxigenata, puse pentru cateva minute inainte de baie, ca la baie sa iasa mai usor.

Trucurile de care ati aflat pina acum ca ar scoate cerumenul din ureche pot sa va faca mai rau: lucrati in intuneric, intr-o zona strimta si pe care nu o cunoasteti. Prin urmare puteti sa produceti rani, sangerari, dureri si inclusiv suprainfectarea conductului bacterian sau micotic favorizand aparitia otitei externe

consult urecheCum curata medicul ORL urechea in cabinet?

Medicul ORL-ist va curate urechea ori printr-o spalatura auriculara cu setringa GUYON 50/100ml ori prin aspiratii intraauriculare cu canule speciale, aceste procedure effectuate  sub controlul luminii lampii frontale si cu multa atentie ca lucram intr-un spatiu strimt.

Un lucru foarte important: inainte de orice spalatura auriculara trebuie sa ne asiguram ca nu avem perforatie (gaura) in timpan. Astfel ca prin perforatie ar intra apa cu care se face spalatura (care nu e sterila) la nivelul urechii medii (unde este un mediu steril) si provoaca infectie si supuratie.

CONCLUZIA: Urechea are capacitatea sa se curate singura la baie. Cerumenul este o secretie fiziologica a urechii de care avem nevoie, ea se elimina singura in cele mai multe cazuri. Sunt oameni care fabrica mai mult cerumen si acumuleaza in exces. Este o determinare genetica. Medicul ORL-ist este singurul care poate curate urechea bine si poate elimina dopurile de cerumen in totalitate.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *