Web Analytics
Criza vertiginoasa - Alerta ORL
Criza vertiginoasa

Criza vertiginoasa

Intr-o dimineata, cind sa ma trezesc din pat am simtit ca imi fuge pamintul de sub picioare si ca toata camera se invirte cu mine. Oare ce se intimpla cu mine? Aceasta este asa numita criza vertijinoasa= vertij. Vertijul este o senzatie subiectiva ( simtita numai de pacient) de deplasare a obiectelor din jur si de deplasare a bolnavului in raport cu obiectele inconjuratoare. Aceasta senzatie „falsa” are caracter de miscare rotatorie.

„Se rotesc lucrurile din jur”

In mod sigur va intrebati: din ce cauza apare ? Datorita dereglarii centrului echilibrului situat in urechea interna. Aceasta dereglare poate sa aiba nenumarate cauze, insa cea mai frecventa cauza este stresul major si oboseala. Cele mai comune forme clinice de vertij sunt VPPB= vertijul paroxistic pozitional benign si Sd. Meniere ( boli care se pot repeta episodic, episoadele fiind precedate de zgomote auriculare= aura). Criza vertijinoasa poate dura de la citeva ore la citeva zile. Aceasta se termina cu o senzatie de toropeala.

Urechea interna – localizare

Urechea interna: 8= canalele semicirculare= cohlea, 9: melcul= cohlea, 10= nervul cohleo-vestibular

In momentul crizei vertiginoase starea generala a bolnavului se schimba complet:

  • devine palid;
  • anxios;
  • cu transpiratii reci;
  • sta cu ochii inchisi sa nu vada nici o sursa de lumina pentru ca aceasta i-ar agrava si mai mult starea;
  • nu poate sa stea in picioare;
  • inima ii bate mai repede;
  • capul il doare ingrozitor (cefalee temporo-parietala);
  • poate ajunge inclusiv la greata si voma.

In tot acest timp pacientul aude niste zgomote discordante = acufene sau un tiuit= tinitus (tonalitate inalta) si simte ca ii scade brusc auzul. Senzatia de vertij rotator ( simti cum se roteste camera in jurul tau) poate sa apara spontan sau ca urmare a unei miscari bruste a capului.

Cand ajungi la doctor acesta va vedea la tine (pacientul ametit) o miscare pe orizontala a globilor oculari mai rapida si necoordonata, nistagmus. Acest nistagmus poate sa apara spontan sau sa se declanseze odata cu miscarea capului. El persista pe toata durata crizei. Medicul ORL sau neurolog efectueaza teste de evaluare a echilibrului la care constata ca pacientul nu isi poate menttine singur pozitia la verticala si ca tot corpul lui se duce intr-o parte. Am uitat sa specific ca acest vertij apare datorita afectarii doar a uneia dintre urechi, drept urmare corpul se duce intr-o parte, spre urechea bolnava, cind stam cu ochii inchisi. In cadrul examenului clinic se efectueaza si o audiograma ( evaluare obiectiva a auzului) care evidentiaza o hipoacuzie de perceptie a urechii bolnave ( auzul a scazut datorita afectarii nervului auditiv).

„Va rog sa ma tineti ca nu ma stabilitate in picioare”

VPPB sau Sd. Meniere sunt boli de care nu scapam niciodata, sunt boli care ne insotesc toata viata, periodic, manifestindu-se prin crize din ce in ce mai frecvente si mai severe ( criza= vertij- scaderea subita a auzului- zgomote in ureche).

Modificarile care apar in criza isi revin la normal la sfirsitul episodului. Insa dupa citeva episoade vertijinoase organismul nu mai este capabil sa compenseze aceste modificari si in timp apare distrugerea urechii interne cu mentinerea surditatii, tinitusului, vertijului si intre crize.

Cauzele aparitiei acestor boli sunt multiple. As enumera doar citeva: ateroscleroza vaselor care iriga urechea interna, hipertensiune/hipotensiunea arteriala, alergii, avitaminoze, spondiloza cervicala, traumatisme craniene, afectiuni inflmatorii si supurate ale urechii externe sau medii, stres fizic si emotional intens si constant. Tratamentul crizei vertijinoase se face doar in cadrul spitalului de catre un medic ORL sau neurolog. Criza se poate remite sub tratament injectabil insa trebuie urmat de un tratament per os ( pastile) 3-6 luni post criza.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.