Chirurgia sinuzitelor – procedură minim invazivă pentru a restaura ventilația și funcția normală a sinusurilor

Chirurgia endoscopică funcțională a sinusurilor (chirurgia sinuzitelor) are scopul de a restaura ventilația și funcția normală a sinusurilor. Această intervenție realizată sub anestezie generală este o procedură minim invazivă prin care se îndepărtează țesuturile afectate ale sinusurilor și are loc drenarea canalelor. Astfel, se creează  căi mai largi  prin care secrețiile infectate sunt eliminate din cavitatea sinusurilor.

Operația se realizează cu ajutorul unui endoscop (un tub subțire la capătul căruia este atașată o cameră video cu o sursă de lumină) ce redă imaginea pe monitor. Astfel, chirurgul ORL poate vizualiza interiorul nasului și al sinusurilor și poate elimina cu ajutorul anumitor instrumente, formațiunile care obstrucționeaza fluxul de aer spre sinusurile paranazale.

Pentru îmbunătățirea drenajului, chirurgul trebuie să lărgească deschiderea sinusurilor și să elimine polipii sau acumulările de mucoasă (patologică sau îngroșată) ce blochează orificiul sinusal. Polipii sunt eliminați cu ajutorul unui microdebrider care taie și aspiră țesutul moale.

Chirurgia sinuzitelor este indicată în caz de:

Ce se întâmplă înainte de chirurgia sinuzitelor?

De regulă, operația are loc într-un spital  unde  pacientul primeste  îngrijirile necesare. Înainte de operație, anestezistul verifică istoricul medical al pacientului și, de asemenea, îl monitorizează pe parcursul intervenției chirurgicale.

Dacă medicul i-a cerut pacientului să facă anumite investigații pre-operatorii, acesta trebuie să le realizeze cu câteva zile înainte. Astfel încât, în ziua în care are loc intervenția chirurgicală, medicul să aiba  toate rezultatele verificate.

După operație, cel mai probabil, medicul îi va recomanda pacientului să-și irige sinusurile cu soluție salină. De obicei, persoanele care trec printr-o astfel de intervenție chirurgicală, nu trebuie să consume aspirină sau un alt produs ce conține acid acetilsalicilic pentru o perioadă de 10 zile de la operație.

De asemenea, acestea nu ar trebui să consume nici medicamente antiinflamatorii nesteroidiene timp de 7 zile de la intervenția chirurgicală. Un pacient care urmează un tratament anticoagulant și trebuie să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru eliminarea țesuturilor inflamate ale sinusurilor, are nevoie de un plan pre-operator pentru ca operația să se realizeze în condiții de siguranță.

După chirurgia sinuzitelor este permisă utilizarea acetaminofenului. Dacă pacientul are nevoie de calmante, specialistul îi va prescrie o rețetă.

Cu 8 ore înainte de intervenția chirurgicală, pacientul nu trebuie să mănânce și să bea nimic.  Pentru evitarea vărsăturilor din timpul operației, acesta nu trebuie să bea nici măcar apă.

De asemenea, atât înainte cât și după intervenția chirurgicală, pacientul nu are voie să fumeze timp de cel puțin 6 săptămâni, pentru a reduce timpul de vindecare. În cazul în care cu o zi înainte de operație pacientul are febră, trebuie să-l informeze pe chirurg.

Cum se pregătește pacientul pentru intervenția chirurgicală?

Pacientul trebuie să pună la dispoziția medicului actele și rezultatele analizelor necesare pentru efectuarea operației. Este de preferat ca persoana ce urmează a fi supusă unei astfel de intervenții chirurgicale să poarte haine cât mai largi, ușor de îndepărtat.

În timpul operației, pacientul nu ar trebui să poarte bijuterii sau agrafe de păr. De asemenea, femeile nu trebuie să se machieze înainte de operație, ci trebuie să aibă fața curată. Pacientul nu va consuma niciun medicament, în afară de cele recomandate de chirurg sau anestezist.

De regulă, în sala în care pacientul este pregătit pentru operație, asistenta medicală îi pune acestuia o perfuzie intravenoasă pentru a i se administra un medicament ce-l ajută să se relaxeze. După aceea, pacientul este anesteziat pentru ca intervenția chirurgicală să poată avea loc.

Ce se întâmplă cu pacientul după ce este supus unei intervenții chirurgicale la nivelul sinusurilor?

După ce operația a avut loc, pacientul este transferat în salonul de reanimare pentru a i se monitoriza starea de sănătate.De obicei spitalizarea va fi de 24 ore. După externare, pacientul trebuie însoțit fie de un prieten, fie de un membru al familiei.

După operație, unor pacienți li se poate umfla nasul, buza superioară sau obrajii, însă umflăturile dispar la câteva zile după intervenția chirurgicală. Pentru ameliorarea inflamației se poate aplica un prosop cu gheață pe zonele afectate.

Pacientul trebuie să mănânce alimente de consistență moale, ușor de tolerat până își revine complet după anestezie. Lichidele fierbinți trebuie evitate mai multe zile la rând.

După operație, este posibil ca unele persoane să aibă stări de greață și vărsături. Dacă aceste stări neplăcute persistă, este necesar ca pacientul să meargă la medic pentru a primi un tratament medicamentos. Odihna și regimul alimentar sănătos accelerează procesul de vindecare.

În anumite situații, medicul îi poate recomanda pacientului calmante pentru ameliorarea durerii. Este foarte important ca pacientul să citească prospectul produsului, pentru că este posibil ca în timpul tratamentului să-i fie interzis să conducă autovehicule.

Chirurgia sinuzitelor – în cât timp se recuperează pacientul?

Pacientul își poate reveni complet în aproximativ 3-5 zile de la intervenția chirurgicală. Acesta trebuie să evite activitățile fizice care cresc tensiunea arterială și pulsul, precum ridicarea de greutăți, alergatul etc.

Pentru controlarea sângerării postoperatorii, se aplică în nas tampoane speciale care se tin de regula 24 ore. Pacientul trebuie să revină la consult de mai multe ori pentru ca medicul să verifice procesul de vindecare și să elimine eventualele cruste.

După ce tamponul din fosele nazale a fost îndepărtat, pacientul poate respira pe nas, însă trebuie să evite loviturile locale și, dacă este posibil, strănutul, pentru o perioadă de 7-10 zile pentru a preveni sângerarea.

Dacă nu se poate abține și trebuie să strănute, pacientul trebuie să încerce să țină gura deschisă. De asemenea, pacientul trebuie să evite râsul, ridicarea obiectelor grele, aplicarea presiunii asupra nasului și vorbitul excesiv.

Chirurgia sinuzitelor – riscuri și complicații

În urma operațiilor efectuate în zona sinusurilor pot să apară următoarele complicații:

  • Recurența problemelor sinusurilor
  • Sângerări – în cazuri foarte rare este necesară transfuzia. Pentru a fi pregătiți în cazul în care este nevoie de o transfuzie de sânge, pacienții trebuie să aleagă din timp un donator.
  • Formarea crustelor la nivelul nasului
  • Leziuni la baza craniului
  • Senzație de amorțeală la nivelul maxilarului sau nasului
  • Pierderea gustului și mirosului
  • Schimbarea vocii
  • Infecții
  • Durere prelungită și necesitatea unei perioade mai lungi pentru vindecare

Pacientul ar trebui să informeze medicul dacă apar următoarele complicații în urma intervenției chirurgicale:

  • Sângerări abundente la nivelul nasului
  • Febră
  • Dureri de cap puternice
  • Roșeață sau inflamație la nivelul nasului sau a ochilor

După intervenția chirurgicală asupra sinusurilor, pacientul trebuie să ia anumite măsuri:

  • Creșterea nivelului de umiditate – se poate folosi un umidificator. Prin menținerea sinusurilor umede, mucusul este subțiat și se scurge rapid.
  • Evitarea alergenilor – în timp ce face curat, este indicat să poarte mască. De asemenea, este de preferat, să evite locurile în care se fumează.
  • Prevenirea răcelii și a gripei

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

3 comentarii

  1. Și stare de rău am mirosuri ciudate rău pe nas și eu nu am miros din cauza sinuzitei cronice am făcut RmMN. Acum un an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *