Fii la curent cu noutatile postate de mine si pe Facebook!

Cele mai frecvente afectiuni ORL la copii

Copiii sunt adesea susceptibili la diferite afectiuni ORL (otorinolaringologice), deoarece sistemul lor respirator si aparatul auditiv sunt inca in curs de dezvoltare. In acest articol, vom explora cele mai frecvente afectiuni ORL intalnite la copii si vom oferi informatii despre simptome, cauze si optiuni de tratament.

Infectiile urechii:

Infectiile urechii sunt printre cele mai frecvente afectiuni ORL la copii. Otitele medii, in special, sunt intalnite des in cadrul virozelor.  Acestea sunt cauzate de bacterii sau virusuri si pot provoca durere la nivelul  urechii, febra, senzatia de  infundare a urechii chiar si exteriorizare a unor secretii din conductul auditiv extern. Tratamentul poate include antibiotice, analgezice si, in cazurile recurente sau severe, insertia de tuburi de drenaj.

Amigdalita:

Amigdalita reprezinta inflamatia si infectia amigdalelor, tesutul limfoid situat in niste loje pe laterlalul si posteriorul gatului. Ele pot fi cauzate de bacterii sau virusuri si se manifesta prin dureri in gat, dificultati la inghitire, febra si umflarea ganglionilor limfatici. In cazurile recurente sau severe, amigdalectomia (indepartarea amigdalelor) poate fi necesara.

Sinuzitele:

Sinuzitele reprezinta inflamatia sinusurilor, care sunt cavitati umplute cu aer in oasele fetei, situate in lateralul si superior de nas. Acestea pot fi acute sau cronice si sunt adesea cauzate de infectii bacteriene in principal, dar pot fi si fungii implicati.  Simptomele includ congestie nazala cu infundarea majora a acestuia, durere faciala, secretii nazale purulente si febra. Tratamentul poate implica administrarea de antibiotice, mucolitice, antihistminice, terapie de spalare nazala si administrarea decongestionantelor.

Alergiile:

Alergiile pot afecta si ele sistemul ORL la copii. Alergiile se pot manifesta sub forma de rinita alergica (congestie nazala, stranut, mancarime) si pot fi  alergii la polen, praf sau acarieni ( si multi altii din aerul din jur care nu au fost detectati inca) care pot determina simptome ORL. Managementul consta in evitarea alergenilor, administrarea de antihistaminice si, in cazuri mai severe, administrarea de corticosteroizi nazali sau oral.

Obstructia nazala:

Obstructia nazala cronica poate fi cauzata de diverse afectiuni, cum ar fi polipii nazali, deviatia de sept nazal , hipertrofia cornetelor nazale ( rinita) sau vegetatiile adenoidiene marite. Aceastia pot determina dificultati respiratorii, sforait si infectii frecvente ale cailor respiratorii superioare. Tratamentul poate implica administrarea de medicamente, cum ar fi decongestionantele nazale sau corticosteroizii, dar in unele cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala pentru rezolvarea cauzei obstructiei.

AfectiunioTulburari de auz:

Copiii pot fi afectati de tulburari de auz, fie de la nastere, fie ca rezultat al infectiilor repetate ale urechii. Acestea pot include pierderea usoara sau severa a auzului sau alte probleme de transmitere a sunetului. Evaluarea auzului printr-o audiograma tonala si vocala si tratamentul adecvat pot fi esentiale pentru a minimiza impactul asupra dezvoltarii limbajului si comunicarii.

Probleme de vorbire:

Anumite afectiuni ORL pot afecta vorbirea copiilor. De exemplu, disfunctiile corzilor vocale pot determina raguseala, dificultati in articulare sau probleme de rezonanta vocala. Evaluarea si terapia logopedica pot fi necesare pentru a aborda aceste probleme de comunicare.

Este important sa subliniem ca fiecare copil este unic si prezinta particularitati individuale. Este recomandat sa consultati un medic specialist ORL pediatru pentru a evalua si trata afectiunile specifice copilului dumneavoastra. Doar un medic poate oferi un diagnostic precis si un plan de tratament adecvat in functie de necesitatile individuale ale copilului.

In concluzie, afectiunile ORL la copii pot fi variate si necesita o abordare individualizata in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul. Fiti atenti la simptomele copilului dumneavoastra si consultati un medic ORL pediatru pentru evaluare si ingrijire corespunzatoare.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Lasă un comentariu