Web Analytics
Sinuzita - Alerta ORL
Sinuzita

Sinuzita

Ne intilnim frecvent cu acest termen, SINUZITA, nu-i asa? Orice durere de cap am avea dam vina pe sinuzita noastra care o avem de o viata…. Insa trebuie sa intelegeti foarte bine ce inseamna sinuzita si cum o putem preveni. Definitia sinuzitei ar fi: inflamatia mucoasei (pituitarei) sinusurilor. Poate va intrebati ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt niste „camarute” pline cu aer, situate in lateralul, deasupra si in spatele nasului.Aceste sinusuri sunt tapetate de o mucoasa ( adica de un covoras), mucoasa care se regaseste si in nas.

Se pot evidentia sinusurile maxilare, etmoidale, frontale si interiorul nasului: septul nazal si cornetele

download 2

De ce  aveam  nevoie de aceste „camarute”? Ele au roluri multiple printre care: mucoasa purifica, umidifica si incalzeste aerul care intra in nas si datorita continutului in aer ” echilibreaza” greutatea capului usurindu-l.

Aceste sinusuri sunt 8 la numar: 2 sinusuri maxilare ( sting si drept), situat in lateralul nasului 2 sinusuri etmoidale (sting si drept ),situate ca arie de proiectie intre radacina nasului si unghiul intern al ochiului), 2 sinusuri frontale (sting si drept), situate deasupra ochilor 2 sinusuri sfenoidale ( sting si drept), situate in spatele nasului

Aceste sinusuri trebuie sa fie pline cu aer, si primesc acest aer pintr-un orificiu care se deschide la nivelul nasului. Drept urmare daca nasul e infundat, din cauza unei deviatii de nazal majora, mucoasa inflamata= cornete marite, formatiuni polipoide, secretii nazale purulente, nu se mai ventileaza sinusurile, nu mai intra aer „curat” in aceste camarute. In acest moment mucoasa care tapeteaza peretii sinusurilor se inflameaza, se mareste, incepe sa ocupe spatiul destinat aerului si incepe sa secrete un lichid de inflamatie, mucus. Acest lichid inflamator se „asociaza” cu germenii saprofiti din nas si formeaza o secretie purulenta= puroi. Daca pina in acest moment aveam o sinuzita usoara, cronica, acum cind a aparut si puroiul suntem martorii aparitiei sinuzitei acute.

Se poate vedea puroiul cum stagneaza in sinus si incearca sa iasa afara prin nas

download 3

Tot sinusul maxilar sting e plin cu puroi= sinuzita acuta

Sinuzita acuta (episod acut)= inflamarea mucoasei + puroi+ durere intensa la nivelul ariilor de proiectie a sinusurilor, febra, puroi inclusiv in nas, mici singerari nazale, scaderea mirosului (hipoosmie/anosmie), obstructie nazala

Sinuzita cronica= inflamarea mucoasei cu durata mai mult de 3 luni+ secretie mucopurulenta+ durere de intensitate mica, continua, senzatie de tensiune la nivelul ariilor de proiectie a sinusurilor, obstructie nazala, hipoosmie, expectoratie matinala, tuse

Foarte important: ca sa nu apara sau sa recidiveze sinuzita trebuie ca nasul sa fie desfundat si curat, sa aiba loc sa intre aerul in nas si consecutiv in sinusuri si sa aiba pe unde sa dreneze secretia mucopurulenta din sinus.

Pot sa fie afectate toate sinusurile odata, in acest caz vorbim de o pansinuzita sau doar unul dintre ele, sa se localizeze infectia doar intr-una din „camarute” si atunci este vorba de o sinuzita maxilara sau etmoidala sau frontala sau sfenoidala. In general sinuzita acuta se trateaza cu medicamente: antibiotic, antiinflamator, antialgic, mucolitic, antialergic, spray de desfundat nasul si uneori in caz extrem, cind avem ffff mult puroi in sinus (certificat printr-o radiografie sau CT) se poate practica spalarea sinusului si drenarea lui printr-o punctie sau endoscopic.

Tratamentul sinuzitei cronice este insa diferit: trebuie sa tratam mai ales cauzele de obstructie nazala, care nu lasa aerul sa intre in sinusuri si anume: corectia deviatiei de sept nazal, rinita alergica, polipii alergici, rinita cronica hipertrofica, toate acestea se rezolva chirurgical.

In timpul interventiei chirurgicale, de corectare a obstructiei nazale, se intra endoscopic (sub controlul unei camere video) si se curata si sinusurile.

Sinuzita acuta sau cronica poate fi diagnosticata prin simtomatologie (ce simte pacientul) si imagistic: endoscopie nazosinusala, radiografie de sinusuri sau computer tomograf (CT) de fata si bineinteles si prin analize de singe.

Imaginea radiologica a unei sinuzite maxilare stingi: se poate vedea ca sinusul maxilar sting e mai opac, mai alb= disparitia aerului si aparitia puroiului

download 5

Imaginea CT a unei sinuzite maxilare stingi ( unde este negru este aer)

download 4

Sfatul meu: nu dati tot timpul vina pe sinuzita pentru orice durere de cap. Da, stiu, marea majoritatea a oamenilor dupa o anumita virsta sufera de sinuzita cronica datorita obstructiei nazale create in timp de mediul toxic in care traim, dar hai sa-l lasam pe medicul ORL sa puna diagnosticul de sinuzita. Multe dureri pot fii doar nevralgice.

PS: Un mic videoclip in care am incercat sa explic citeva informatii despre SINUZITA.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.