Web Analytics
Ce inseamna ORL, iti voi explica eu, medic specialist ORL
ce inseamna ORL

Ce este ORL in medicina

Am constatat ca multi oameni nu prea stiu ce inseamna ORL, cu ce se ocupa specialitatea asta.

ORL= otorinolaringologie: oto= ureche, rino= nas, laringo= laringe; deci noi „orl-istii” ne ocupam de ureche, nas, gat = faringele si laringele (unde se afla corziile vocale- de unde se formeaza vocea). Si ceea ce nu stiu multi oameni:

ORL este o specialitate chirurgicala, suntem chirurgi si intervenim chirurgical in foarte multe patologii, unele chiar salvatoare de viata, cum ar fii obstructiile laringiene si traheale date de tumori, practicind „traheotomia”.

Poate va intrebati ce inseamna „traheotomie”. Traheotomia este interventia prin care se deschid caile aeriene la nivelul traheei ( de electie intre inelele 2-3 traheale), se creaza o poarta de intrare a aerului mai jos de laringe, la nivelul traheei, pe linia mediana a gitului, chiar sub „marul lui adam” care anatomic de fapt se numeste cartilajul tiroid; se creaza astfel o poarta de intrare a aerului mai jos de laringe pentru ca exista o obstructie mai sus de laringe data de diferite patologii: tumorii, inflamatii, stenoze, si altele… In situatiile de urgenta aceasta interventie se practica cu anestezie locala.

Cele mai des intalnite cazuri cand pacientii vin la un consult ORL:

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.