Web Analytics
Ce este otomicoza? Cauze si tratament otomicoza
Ce este otomicoza?

Ce este Otomicoza?

Aveti impresia de multe ori ca va mananca urechea? Ca simtiti urechea uscata? Veniti la un control ORL unde vom recolta o secretie din ureche. Putem sa descoperim otomicoza (infectie a tegumentului conductului auditiv extern), dar haideti sa aflam ce este Otomicoza.

Ce este Otomicoza?

Otomicoza este o infectie a conductului auditiv extern  produsa de fungi, cel mai des implicati sunt Aspergilus nigricans sau Candida. Aceasta infectie poate fi adeseori ascunsa. Putem sa o avem fara sa o simtim. Acesti fungi ii intalnim zi de zi in aer si in apa. Infectia poate fi initial usoara, fara a da simptome vizibile clinic.

Ce este otomicoza si cum poti face otomicoza?

Factorii de risc al Otomicozei:

 • Trauma locala zilnica produsa de frecusul cu betisorul, castile intraautriculare sau protezele auditive;
 • Participarea la inot, mai ales in piscine;
 • Lipsa de cerumen, care in mod normal protejeaza prin oprirea dezvoltarii unor colonii de fungi;
 • Eczema cronice ale pielii;
 • Diabetul zaharat;
 • Imunodepresie.

Care sunt simptomele Otomicozei?

In timpul anamnezei aflam despre simptomele pentru care a venit pacientul. Acestea pot fi de lunga durata, usoare, foarte putin suparatoare sau pot fi recente, de cateva zile si sa ne supere asa de tare astfel incat vom solicita urgent un control.

 • Pruritul auricular (mincarimea in ureche): este primul simptom pe care il vom resimti prima si prima data. Acesta poate sa apara uneori, cand avem o infectie usoara,latenta sau poate fi insuportabil, sa ne deranjeze 24/24 ore ( atunci avem parte de o infectie acuta, serioasa);
 • Senzatia de ureche infundata: otomicoza determina aparitia unor secretii care vor umple urechea (conductul auditive extern) si astfel undei sonore ii va fi mai greu sa patrunda;
 • Durerea : in cazul unei infectii mai puternice ( cand avem imunitatea scazuta) aparea inflamtia tegumentului provocand astfel aceasta durere;
 • Secretii auriculare: albe, urat mirositoare, uneori pot fi si negre produse de Aspergillus nigricans sau sangerande ( atit de mult poate altera aceasta infectie tegumentul).

Cum se pune diagnosticul de Otomicoza?

Ce este otomicoza? Cum arata otomicoza?Se va efectua un consult ORL. In cadrul anamnezei si se vor afla simptomele suparatoare.

Se examineaza urechea prin otoscopie si se va observa un conduct ingustat, cu tegumentul inflamat si congestionat, acoperit de secretii micelare, specifice (albe sau negre), sangerari la nivelul conductului, timpan congetionat, mat.

Ca sa putem da un diagnostic corect de otomicoza, in afara de examenul clinic destul de specific ar trebui sa recoltam o secretie si sa o dam la laborator. Acesta va da un diagnostic 100% de infectie fungica. Ne va afla patogenul incriminat si la ce medicament este sensibil.

In ce consta tratamentul de otomicoza?

Trattamentul va fi unul local (aplicatii auriculare specifice infectiei) .

In primul si primul rand se va practica aspirarea secretiilor din ureche. Degeaba vom pune picaturi tratament in ureche daca nu am aspirat inainte si nu am facut curatenie in conduct.

PS: De aceea trebuie facut un consult ORL neaparat la orice urma de aparitie a simptomelor enumerate mai sus.

In al doilea rand se va practica o spalare a conductului cu o solutie dezinfectata si apoi se pune o mesa imbibata cu solutie antifungica care poate sta cateva minute sau cateva ore in functie de severitatea si gradul infectiei.

In al treilea rand se vor recomanda aplicarea in ureche ( conduc audituv extern) a doua tipuri de picaturi: dezinfectant si antimicotic de mai multe ori pe zi, timp de 7 zile.

In tot acest timp trebuie sa evitam contactul cu apa.   Deci trebuie sa avem grija sa nu intre deloc apa in ureche, nici macar la dus. NU PISCINA. Si…. Ne abtinem sa ne scarpinam in ureche. Acesta va fi un factor de stress pentru ureche si nu va lasa sa se vindece repede infectia.

In cazurile severe, cu durere si hipoacuzie mare, putem apela si la medicatie orala cum ar fi antiinflmator, antihistaminic chiar si antifungic dar NU ANTIBIOTIC.

Ce complicatii pot aparea la Otomicoza?

Rareori pot aparea complicatii severe cum ar fi perforatia timpanului, care ar amplifica durerea si scaderea auzului.  Acest lucru se poate intimpla la persoanele cu imunitatea scazuta sau atunci cand nu vennim la timp la un consult ORL.

De multe ori se poate transforma intr-o infectie cronica (care dureaza mai mult de 3 luni), o infectie latenta, usoara cu prurit auricular din cand in cand. Este o infectie suportabila dar in cazul unui episod de imunitate scauta se poate amplifica si transforma intr-o infectie acuta, severa.

Poate fi prevenita Otomicoza?

Da, Otomicoza poate fi prevenita dar haideti sa vedem cum:

 • Nu curata in exces urechea. Nu folosi betisoare pentru a curate urechea dupa baie;
 • Usuca bine urechiile dupa baie sau inot, cu feonul tinut totusi mai departe de ureche sau prosopul;
 • Scarpinarea in ureche poate sa raneasca tegumentul si sa favorizeze intrarea ciupercii la nivelul acestuia;
 • Aplicarea de dopuri de vata nu este recomandata;
 • Sa corectam deficientele de imunitate.

Otomicoza, in general, nu este o infectie grava, periculoasa. Daca o descoperi in stadiul incipient ea poate fi tratata usor prin acele picaturi auriculare specifice. Dar se va intampla acest lucru doar daca veniti la timp la un control ORL.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.