Web Analytics
Cand ne operam de amigdalele palatine? - Alerta ORL
Cand ne operam de amigale

Cand ne operam de amigdalele palatine?

In primul rand trebuie sa stiti ca vom spune ca avem infectie la amigdale nu la amigdalite. Amigdalita este infectia acestor amigdale palatine. Amigdalele palatine, fac parte din tesutul limfatic al corpului, care formeaza celule de aparare impotriva microorganismelor. Ele sunt situate in spatele gatului, pe lateral, situate in niste loje acoperite de niste „perdele” si in mod normal ele nu ar trebui sa se vada. Dar ele pot sa creasca in volum si sa iasa in evidenta datorita luptei lor „regulate” cu microrganismele.

Cand operam amigdalele?

Amigdalele palatine se opereaza in momentul in care ele se infecteaza des. In momentul in care facem 2-3 episoade de amigdalita pultacee, pentru care a fost nevoie de antibiotic oral sau injectabil, 2-3 ani la rand. Si daca avem ASLO crescut, peste 700, o perioada mai lunga: luni, ani de zile.

Amigdalele palatine se opereaza cand sunt atit de mari (au crecut in volum) incat nu mai are pe unde sa intre aerul din faringe in trahee. Deci in momentul in care pacientul nu mai respira cum trebuie si sforaie foarte tare si dimineata se trezeste obosit.

Amigdalele palatine se mai opereaza in momentul in care avem un episod de flegomon amigdalian ( la o luna distanta de acesta). Flegmonul amigdalian este o forma mai severa a infectiei amigdaliene.  Insemna o acumulare de puroi deasupra amigdalei la nivelul valului palatin si da trismus,imposibilitatea deschiderii gurii, durere faringiana mare si febra inalta.

La ce varsta ne operam amigdalele?

Nu exista varsta pentru astfel de interventie. Se pot opera de la 2 ani la 60 ani. Se opereaza in conditiile pe care le-am descris mai sus.

In ce consta operatia de amigdale ( Amigdalectomia)?

In timpul acestei interventii trebuie sa scoatem amigdalele cu totul din loja lor. Acestea se decoleaza de pilierii amigdalieni cu un decolator si o pensa de radiofrecventa care va si cauteriza in acelasi timp. Prin aceasta cauterizare pe care o facem sub amigdale in timpul decolarii evitam sangerarea. Sub amigdale sunt nenumarate vase de sange si deci exista riscul de sangerare in timpul interventiei. Interventia poate dura intre 40min si 60 min. La copii este mai usor sa scoti amigdalele, se decolaeaza mai usor, riscul de sangerare este mai mic. Pe cand la adulti exista o aderenta a amigdaleor la capsula mai mare si interventia va fi mai dificila si va avea risc de sangerare mai mare.  Dupa interventie vom sta 24 ore in spital pentru supraveghere si tratament injectabil.

Se pot reduce amigalele in volum?

Da, exista si posibilitatea de a le reduce in volum prin cauterizarea lor cu pensa de radiofrecventa. Indicatia pentru aceasta procedura este doar atunci cand amigdalele sunt mari, copilul nu poate respira corect si nu a facut nici un episod infectios amigdalian in antecedente.

Perioada postoperatorie

Perioada de vindecare dupa o astfel de operatie dureaza 3 saptamani. Prima saptamina este mai grea, va fi o durere moderat severa. Pe copii ii va durea mult mai putin decat pe adulti. In aceasta saptamina trebuie sa stam in casa, sa nu stam la caldura, sa nu facem dusuri si bai calde, sa nu mincam sau bem fierbinte. Vom minca mai moale. Nu ne vom agita si nu vom face efort fizic, vom vorbi mai putin. Ni se va da un tratament oral cu antibiotic, antialgic si antiseptic oral.

Este normal sa se formeze in locul unde au fost amigalele niste false membrane albe, urat mirositoare. Ele se vor elimina in 2-3 saptamani incetul cu incetul. Dupa prima saptamina postoperatorie durerea va scadea in intensitate de la zi la zi. In cele 3 saptamani postoperatorii pacientul va trebui sa stea la rece, fara efort fizic, sa respecte regimul igieno-dietetic.

Daca scoatem amigdalele asta nu inseamna ca vom capata sensibilitate la nivelul gatului sau la nivelul plamanilor. Suntem nevoiti sa scoatem amigdalele,  v-am enumerat mai sus conditiile. Aceste amigdale fac parte dintr-un lant intre de tesut limfatic, daca le scoatem asta nu inseamna ca nu mai avem imunitate. Mai avem si alte zone pe mucoasa respiratorie care ne ajuta sa indeparta microrganismele care vor sa ne infecteze.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.