Au! Ma doare gatul…

Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu durerea în gât. Această problemă de sănătate apare frecvent, mai ales în sezonul rece și este asociată cu infecțiile virale ce afectează tractul respirator superior.

Adesea, durerea în gât este se aseamănă cu o senzație de arsură resimțită în faringele posterior (partea din spate a gâtului) și este însoțită de dificultăți la înghițire. În unele cazuri, durerea este atât de puternică, încât pacientul nu mai poate mânca.

Faringita este un termen folosit pentru durerile în gât, însoțite de senzație de disconfort la înghițire, usturime și mâncărimi. Durerea de la nivelul faringelui apare mai ales la copii și se poate ameliora cu ajutorul medicamentelor.

Totuși, există posibilitatea ca durerea în gât să fie un simptom al unei afecțiuni grave, de aceea trebuie investigată de medic.

De ce apare durerea în gât?

Există mai multe cauze ce pot duce la apariția durerilor în gât, precum:

  • Infecțiile virale – virusurile sunt responsabile de apariția infecțiilor în gât și produc simptome ușoare, sau mai intense, în funcție de tipul agentului patogen;
  • Gripă și răceală – durerea în gât este un simptom frecvent al gripei și răcelii. Anumiți viruși infectează mucoasa faringiană și duc la apariția unui disconfort la nivelul gâtului;
  • Mononucleoza – această infecție se manifestă prin simptome precum oboseală, febră, durere în gât și ganglioni limfatici umflați;
  • Boli virale precum oreion, varicelă și pojar – durerea în gât este unul dintre simptomele acestor boli și este provocată de inflamația glandelor salivare ori de pustulele care se formează pe mucoasa faringiană.
  • Crupul laringian – infecție respiratorie provocată adesea de un virus. În cazuri foarte rare, poate fi cauzată și de o bacterie;
  • Herpanginaboală virală acută cauzată de virusul Coxsackie, manifestată prin febră mare, dureri în gât, ulcerații în cerul gurii;
  • Amigdalita – se manifestă prin durere în gât, noduli limfatici dureroși și dificultăți la înghițire;
  • Gonoreea și chlamydia – aceste boli cu transmitere sexuală se pot manifesta prin dureri în gât;
  • Expunerea la toxine – agenții poluanți din aer și fumul de țigară pot fi responsabili de apariția durerilor în gât;
  • Ingerarea unor substanțe iritante sau a unor corpuri străine;
  • Tusea iritativă poate provoca dureri în gât;
  • Țipetele pot irita laringele, ducând la apariția durerilor în gât.

De asemenea, durerea în gât poate fi un simptom al bronșitei, al abceselor dentare și al bolilor glandelor salivare.

Factori de risc pentru durerile în gât

Principalii factori care cresc riscul de apariție a durerilor în gât sunt vârsta, infecțiile respiratorii și sistemul imunitar slăbit. Copiii nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat, deci nu este de mirare că se confruntă frecvent cu infecții virale, manifestate prin durere în gât.

Alți factori de risc pentru durerile în gât:

  • Alergenii, părul de animale, fumul de țigară, praful;
  • Aerul uscat din încăperile încălzite, în special pe timpul iernii;
  • Respiratul pe gură;
  • Consumul de alimente picante ori reci;
  • Consumul de alcool;
  • Refluxul gastroesofagian poate irita mucoasele;
  • Infecția cu HIV;
  • Tumori la nivelul gâtului ori faringelui.

Dureri în gât – simptome

Această afecțiune are simptome diferite în funcție de cauza declanșatoare, dar și de natura infecției. Unii s-ar putea confrunta chiar și cu o senzație de uscăciune, ce este la fel de neplăcută ca o zgârietură dureroasă.

Printre simptomele asociate durerii în gât se numără:

  • Greață sau vărsături;
  • Febră și frisoane;
  • Dureri de cap;
  • Tuse iritantă, uscată ori cu secreții;
  • Congestie nazală;
  • Dureri de ureche;
  • Dificultăți de respirație;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Umflarea amigdalelor;
  • Strănut;
  • Puncte de puroi pe amigdale;
  • Voce răgușită;
  • Ganglioni limfatici umflați și dureroși.

Dacă există pustule de puroi, este posibil ca pacientul să se confrunte cu o infecție cu streptococ. Însă, diagnosticul se pune doar după prelevarea exudatului faringian.

Durerea în gât – un simptom al unei boli contagioase

Adesea, durerea în gât este provocată de infecții virale ori bacteriene, contagioase. Pentru ca infecțiile contagioase să nu se răspândească, pacientul trebuie să se izoleze la domiciliu și să limiteze contactul cu alte persoane. 

Majoritatea infecțiilor respiratorii se transmit de la un individ la altul prin particule de salivă, secreții nazale ori prin atingerea suprafețelor infectate.

Diagnostic

În general, infecțiile virale dispar în câteva zile. Dacă după aproximativ 5 zile, simptomele încă persistă, iar starea generală nu se îmbunătățește, pacientul trebuie să ceară ajutorul medicului, deoarece ar putea suferi de o infecție bacteriană care nu se vindecă fără tratament.

Medicul va pune diagnosticul, abia după ce va examina pacientul și va verifica istoricul bolii. Testele de laborator sunt, de asemenea, necesare, pentru a se stabili dacă infecția este de natură virală ori bacteriană. 

În general, nu se recomandă alte teste, însă, dacă există anumite simptome, ar putea fi necesare teste de sânge sau investigații radiologice. 

Medicul trebuie să facă diferența dintre faringoamigdalita simplă și epiglotita. Aceasta din urmă poate apărea la copiii care nu au fost vaccinați împotriva bacteriei Haemophilus influenzae.

Se recomandă vizita la medic atunci când temperatura este ridicată și nu scade, durerea în gât este însoțită de dificultăți la înghițire sau probleme de respirație. Cei care se confruntă cu boli grave precu HIV SIDA sau astm au nevoie de îngrijire specială.

Tratament pentru durerile în gât

Deoarece faringita este cauzată adesea de o infecție virală, nu se tratează cu antibiotice. Pentru tratarea infecțiilor virale se folosesc analgezice, antiinflamatoare și antitermice. Pacientului i se recomandă, de asemenea, să consume cât mai multe lichide și să se odihnească.

De obicei, infecția virală dispare în câteva zile. Consumul de ceaiuri calde cu miere și lămâie calmează durerea în gât și grăbește vindecarea. În unele situații se poate recomanda și folosirea unui umidificator pentru a accelera vindecarea infecției și a ameliora simptomele neplăcute.

Antibioticele trebuie administrate doar cu acordul medicului dacă durerea în gât este cauzată de o infecție bacteriană. Este foarte important să se respecte recomandările medicului pentru a trata infecția și a preveni complicațiile. Dacă tratamentul nu este administrat corect, există riscul ca agentul patogen să dezvolte rezistență la antibiotice.

Durerea în gât dispare destul de repede, fără a lăsa urmări, însă dacă simptomele persistă mai mult de 5 zile, este necesar ca pacientul să ceară ajutorul medicului. 

Uff, ce ingrozitoare poate fi o durere de gat. Cind suntem raciti, cel mai frecvent este afectat faringele, adica locul unde se gasesc amigdalele si “omuletul” (care in termeni medicali se numeste “lueta”). Tot gatul se transforma intr-o “flacara rosie”: se inroseste, ne arde si ne ustura, de abia mai putem inghiti.

Remediul cel mai bun in a se vindeca este:

  • sa bem multe lichide calde
  • sa nu consumam: citrice (lamai, portocale, grepfuit), miere, alimente condimentantate, bauturi carbogazoase. Toate acestea irita si agraveaza mai mult simptomatologia.

Si foarte important, sa ii fie cat mai cald gatului. Putem tine un fular sau o esarfa la gat. De asemenea o alta restrictie ar mai fi vorbitul: cu cat vorbim mai mult cu atat intra mai mult aer rece in gat si mentine inflamatia.

In timpul episodului acut de faringata trebuie sa pastram nasul desfundat si sa nu aiba muci. Poate va intrebati de ce? Pentru ca mucoasa nazala are rol sa incalzeasca, sa purifice si sa umidifice aerul inspirat, aer care dupa ce trece prin nas ajunge in gat.

Daca nasul este infundat, suntem nevoiti sa respiram pe gura astfel incat in faringe nu mai ajunge aer cald si umed (confortabil pentru gat) ci aer rece si uscat. De asemenea in timpul noptii se usuca foarte tare aerul din incapere si de multe ori suntem nevoiti sa respiram pe gura si ne trezim a doua zi cu gatul uscat.

Ca sa evitam acest lucru ar trebui sa punem un vas cu apa pe calorifer, apa care se evapora si umidifica aerul din incapere. Gatul si toata sfera ORL are nevoie sa primeasca un aer cald si umed. In cazul in care se agraveaza simptomatologia trebuie sa apelam la un medic ORL care sa ne prescrie tratamentul potrivit situatiei: antibiotic/ antialgice/ antiseptice locale.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

30 comentarii

  1. Am o infecție în gât de peste 10 Luni am fost de foarte multe ori la ORL mi-au dat diferite pastile/ soluții pentru curățarea nasului/antibiotice/ antiinflamatoare/ și multe altele fără nici un rezultat faringele gatului este tot roșu și simt gâtul uscat și am dureri în permanență ?

  2. De aproape 6 luni am senzatia ca as avea ceva in gât,înghit mereu lichide sa se ducă dar nici un rezultat,am un gust de putrefactie in gât și o durere in tample si piept

    • Ar trebui sa efectuati un consult ORL cu fi8broscopie nazo-faringo-laringiana si un consult gastroenterologic cu o endoscopie eso-gastrica sa vedem unde este problema. Pot fi numeroase cauze.

  3. Soțul are de 3 zile omulețul umflat și roșu . Ia augumentin tot de 3 zile dar are o tuse seaca ,inecacioasa ! Ce sa facă ?

  4. Buna ziua.imi cer scuze ca va deranjez. Am 33 ani. De 1 luna jumate am o jena în gat pe partea stanga.simt ceva acolo.am fost la orl mi a spus ca am laringele zgariat. Am luat 3 zile tratament cu decasept. Fara nicun fel de ameliorare. Continua sa ma jeneze.ecografia ok.simt ceva acolo.amigdala pare mai mare pe partea stanga unde ma deranjează. Simt mai mult când sughit sau râgâi aceasta jena.ce poate fii?

  5. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Este posibil ca o pastila de antibiotic sa nu fi intrat in stomac, sa fi ramas in gat si sa se dizolve partial. Sunt racita si am inceput un tratament cu antibiotice. Seara am luat pastila cu putina apa si m-am trezit noaptea cu o arsura apriga in gat. Arsură nu a trecut de 5 zile, dar s-a ameliorat. La inceput nu puteam inghiti nici saliva fara sa am durere. Acum ma arde doar cand mananc. In plus durerea se duce surd in urechi. Am luat si Movalis, care cred ca mi-a creat un reflux deoarece aveam dureri dupa ce inghiteam. E ceva ce trece sau ar trebui sa merg la un control? Multumesc

    • S-ar putea sa fii facut o afta in gura datorita acuditatii data de pastila si de reflux gastro esofagian. Luati pansament gastric si faceti gargara cu o cana de ceai de musetel si o lingurita de bicarbonat de sodiu.

  6. Bună ziua. Simt ca ma arde gatul pe interior, inghit greu, am si un mucus alb galben, iar omulețul sta într-o parte. Nu șut răcită și nu îmi curge nasul.

  7. Buna ziua! Am o durere de gat de mai bine de o luna, asociata cu senzatia de a inghiti tot timpul, plus o durere difuza de ureche. De asemenea, am nasul infundat si nu pot respira corect pe nas. Atunci cand ma chinui sa respir pe nas, am o senzatie ciudata si simt o presiune deasupra nasului. Am fost la medic, care mi-a pus diagnosticul de faringita dupa ce s-a uitat putin in gatul meu, desi spune ca gatul nu e rosu mi-a dat mai multe tipuri de antibiotice…Va rog sa ma ajutati cu un sfat, caci nu reusec sa scap de aceste probleme. Va multumesc pentru timpul acordat!

  8. Buna ziua!
    De vreo doua saptamani ma doare pe gat,pe partea dreapta mai mult, iar durerea urca spre ureche…
    Am senzatia ca am ceva in gat,am exces de mucus si simt nevoia sa inghit tot timpul.
    Am fost la medic si mi-a spus ca nu am nimic la ureche si in gat, ca e posibil sa fie de la nas si mi-a recomandat paracetamol si picaturi nazale, dar nu mi-a trecut.
    Va rog, un sfat…Multumesc frumos!

    • Sigur aveti o sinuzita cronica care s-a reactivat si gatul este inflamat datorita mucilor din nas care se scurg in spatele lui. Trebuie un tratament mult mai complex de ce vi s-a prescris dvs + o radiografie de sinusuri. Ar trebui refacut consultul ORL si suflat nasul ffffff des.

  9. Am facut un consult ORL si mi sa spus caci am o sensibilitate in urma unei gripe facuta in februarie 2015.Intrebarea mea este, cat timp sa mai astept sa treaca acesta durere din gat cu unflare a omultului si in jurul sau, fiind mereu rosu .Doamna doctor, nu stiu ce sa mai fac, am facut si un exudat faringian si rezultatul fiind apsent.

    • Nu poți sa apreciezi evoluția unei boli. Fiecare om răspunde diferit la tratament. Ar trebui sa mergeți dinnou la un consult orl sa faceti un tratament corect.

  10. Ma puteti ajuta va rog. Am o problema cu gatul de cateva saptamani, mi se usuca seara si ma doare. Am luat pastile impotriva microbilor si altele gen strepsils, homeovox, tantum Verde si nu mi'a trecut. Am un gat foarte sensibil si imi e teama sa nu fie ceva mai grav

    • Ati facut un consult ORL? Pot sa fie mai multe cauze de aparitie a acestei uscaciuni si sensibilitati a gitului: un nas infundat si cu multe secretii care se scurg in git, o infectie la nivelul nasului si gitului, un reflux gastro-esofagian. Trebuie facut un consult ORL ca se se poata stabili cauza exacta si un tratament adecvat.

  11. Doamna doctor, ma bucur ca v-am descoperit blogul ! Sfaturile dumneavoastra au fost foarte utile, mai ales in momentele in care simteam ca boala nu mai trece. Va doresc sa ramaneti mereu aceeasi doamna doctor sufletista, implicata in problemele bolnavului saritoare si sa transmiteti mai departe optimismul dumneavoastra si starea de bine pe care am simtit-o urmandu-va tratamentele! Putine persoane se implica atat de mult, nu cred ca pot numi multi medici care sa vina la domiciliu noaptea sau care sa vina sa preia pacientul de pe drum pentru ca acesta s-a simtit prea rau pentru a mai putea intra pe poarta spitalului!
    Cu stima,
    Stefan Ciurea

  12. Si acum tin minte dezbaterea aprinsa legata de folosirea mierii la un gat inflamat. Eu una am fost cobai si am descoperit ca e mai bine fara, cel putin pe perioada cand gatul are acea senzatie de uscaciune, de ghimpi si de durere.
    In alta ordine de idei, o poza cu omusorul inflamat al lui Ciprian ar fi facut o impresie mai puternica decat poza atasata ( sunt SIGURA ca nu o sa uiti cazul lui prea curand) !

  13. Si eu care imi dadeam intruna cu miere si lamaie. Acum aflu ca greseam.

    Oare de la aerul umed din camera ma trezesc dimineata cu o nara infundata care se desfunda in cateba minute dupa ce ma trezesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *