Web Analytics
Au! Ma doare gatul... - Alerta ORL
ma doare gatul

Au! Ma doare gatul…

Uff, ce ingrozitoare poate fi o durere de gat. Cind suntem raciti, cel mai frecvent este afectat faringele, adica locul unde se gasesc amigdalele si “omuletul” (care in termeni medicali se numeste “lueta”). Tot gatul se transforma intr-o “flacara rosie”: se inroseste, ne arde si ne ustura, de abia mai putem inghiti.

Remediul cel mai bun in a se vindeca este:

  • sa bem multe lichide calde
  • sa nu consumam: citrice (lamai, portocale, grepfuit), miere, alimente condimentantate, bauturi carbogazoase. Toate acestea irita si agraveaza mai mult simptomatologia.

Si foarte important, sa ii fie cat mai cald gatului. Putem tine un fular sau o esarfa la gat. De asemenea o alta restrictie ar mai fi vorbitul: cu cat vorbim mai mult cu atat intra mai mult aer rece in gat si mentine inflamatia.

In timpul episodului acut de faringata trebuie sa pastram nasul desfundat si sa nu aiba muci. Poate va intrebati de ce? Pentru ca mucoasa nazala are rol sa incalzeasca, sa purifice si sa umidifice aerul inspirat, aer care dupa ce trece prin nas ajunge in gat.

Daca nasul este infundat, suntem nevoiti sa respiram pe gura astfel incat in faringe nu mai ajunge aer cald si umed (confortabil pentru gat) ci aer rece si uscat. De asemenea in timpul noptii se usuca foarte tare aerul din incapere si de multe ori suntem nevoiti sa respiram pe gura si ne trezim a doua zi cu gatul uscat.

Ca sa evitam acest lucru ar trebui sa punem un vas cu apa pe calorifer, apa care se evapora si umidifica aerul din incapere. Gatul si toata sfera ORL are nevoie sa primeasca un aer cald si umed. In cazul in care se agraveaza simptomatologia trebuie sa apelam la un medic ORL care sa ne prescrie tratamentul potrivit situatiei: antibiotic/ antialgice/ antiseptice locale.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Pune o intrebare!

Your email address will not be published.